Pozdravljeni,
s sinkom se dojiva ze skoraj dve leti in to obema veliko pomeni. Med nosecnostjo sem se zredila za vec kot 20 kilogramov in po porodu sem se odlocila, da se s tem ne bom obremenjevala. Sedaj pa me je odvecna teza zacela motiti in sem se lotila hujsanja. Zanima pa me, ali mi lahko zmanjka mleka in tudi, ali bodo zaradi hujsanja v mleku skodljive snovi (produkti metabolizma ob hujsanju)?
Sicer pazim, da veliko pijem in da je tisto, kar pojem, kvalitetno. Ali obstaja meja za varno hujsanje med dojenjem?
Hvala in lep pozdrav
K,
Priznam da ne poznam nobene mamice, ki bi ji uspelo dojiti toliko časa… sicer pa to ni pomembno. V bistvu bi zaradi okrnjene prehrane, kvaliteta mleka lahko bila nekoliko slabša… oz. sčasoma bi zaradi hujšanja in bistveno manjšega deleža maščob mleko izgubili.
Ne verjamem, da bi ob normalni in zdravi hrani lahko bile v mleku kakšne škodljive snovi. Vseeno pa vaše vprašanje že nekoliko presega moje okvire, zato bi bilo dobro če bi povprašali za mnenje še kakšnega zdavnika.
Jaz mislim, da boste s hujšanjem mleko izgubili… kje je meja mislim, da ni mogoče napovedati, ker so to zelo individualne stvari in zadevajo posameznika. Vsekakor, bolj počasna in zmerna kot bo hitrost hujšanja… dlje časa vam bo uspelo obdržati mleko.
Aja… glede fizičnih aktivnost, zavedati se morate… da s telo z znojenjem izloča tudi strupene snovi, ki se seveda v vašem primeru lahko izločijo tudi v mleko. Vendar to je že stvar medicine, povprašajte za mnenje še kakšnega zdravnika.
Lp,
Goran
Draga K,
mleka z hujšanjem vsekakor ne moreš izgubiti. Svetovalke za dojenje in mamice z izkušnjami smo o tem že veliko pisale na forumu “Starši-staršem”, poišči si strani v iskalniku.
Zdravo hujšanje doječe mamice ni problematično, če je hujšanje v zmernih mejah, to je do 1/2kg na teden, brez restriktivnih diet. Sama vadba in aktivna telovadba na kvaliteto mleka nimata vpliva. Strupene snovi, ki se izločajo iz telesa in s tem tudi v materino mleko se izločajo v tako malih količinah, da ponavadi ni problem. Drugače pa je, če se odločiš za post ali kakšno zelo strogo dieto.
Sama uspešno in zmerno hujšam z redno in intenzivno aerobno vadbo, omejitvijo pri sladkarijah in maščobah pa vseeno uspešno dojim že tretjega otroka.