hujšanje in posledice
pozdravljeni!
imam težavo pa ne vem kaj storiti…
problem je hrana..moje življenje je zadnje čase vrti le še okoli tega.pred dobrim letom sem začela hujšati ker sem se sama sebi zdela predebela..jedla nisem skoraj nič poleg tega sem pa veliko telovadila.zdaj sem shujšala do te mere da imam 50 kg velika pa sem 168 cm.pravijo mi da imam neke vrste anoreksijo…vse je povezano z mojim psihičnim stanjem-sem zelo nesamozavestna,zase mislim da sem manjvredna od drugih,zarad tega pa imam težave pri odnosih z ljudmi.kako naj si zopet pridobim samozavest in lepo mišljenje o sebi?
drug problem je pa ta,da sem zdaj spoznala da sem res presuha in bi se rada zredila.pa se ne morem!!imam vnetje želodca in po zdravnikovih navodilih jemljem neke tablete,jem pa lahko samo lahko prebavljivo hrano zaradi vnetja želodca.kako naj se zredim?ima mogoče kdo kakšen nasvet?že več kot dva tedna jem po 5 obrokov na dan pa se nisem zredila niti za en kilogram!
lep pozdrav
Redno hranjenje je vsekakor osnova. Poskušajte postopoma količinsko okrepi katerega od obrokov, postopoma. Pomembno je tudi preučiti telesno aktivnost in jo po potrebi zmanjšati, stvari kot so hoja po stopnicah, namesto z dvigalom, neprestan nemir…
Malo počitka po hranjenju, predvsem pa kakšen dodatek, kot sem že napisala, lahko postopoma pomagajo na pot k bolj zdravi teži. Če vam to ne bo uspelo, se pogovorite o tem s svojim zdravnikom.
Glede občutka častne manjvrednosti pa – zelo pogosto spremlja osebe z motnjami hranjenja. Poglejte nase bolj realno, vse svoje dosežke in načrte in si dovoliti tudi lastne pohvale ob četudi najmanjših uspehih. Vsekakor pot v podhranjenost ne bo pripeljala do resničnega boljšega počutja v vas samih. Čeprav anoreksija to pogosto obljublja.
Kar pogumno,
M Anderluh
Sama se že dolgo bojujem z anoreksijo. Pol leta nazaj sem se odločila da tako ne gre več naprej in sem začela več jesti. Ampak ker tako dolgo nisem jedla zadostno količino hrane sem imela že po najmanjšem obroku bolečine v želodcu. Bila sem že čisto obušpana dokler nisem izvedela da obstaja Ensure Plus. To je uravnotežena, visokokalorična hrana, ki pa je sicer tekoča. V 200ml je 300 kalorij, pa še okus ima dober (čokolada). Res je super. Sicer je malo draga(paket 27 tetrapakov znaša okoli 14.000 SIT), ampak je vredna vsakega tolarja. Dobi se v lekarnah. Če imaš se kaksno vprašanje mi pisi na moj e-mail naslov.