Najdi forum

Hujšanje in občutki tesnobe

Pozdravljeni,

že kar nekaj časa se trudim izgubiti odvečne kilograme, ki jih imam kar nekaj.

Prej se po srednji šoli nisem kaj dosti gibala (v SŠ smo imeli na urniku telovadbo, na faksu sicer tudi, a ni bila obvezna in sem bila premalo karakter, da bi se držala), zdaj pa sem postala bolj aktivna.

Na faks sem prišla z res zavidljivo postavo. No, v okviru 3, 4 let faksa sem se zelo zredila (študentska prehrana, ni bilo rednega prehranjevanja, saj sem imela predavanja in vaje tako natrpane, da sem včasih jedla ob 7h zjutraj, potem pa šele 12 ur kasneje…, gibala sem se bolj malo – nisem tekla, kolesarila, telovadila… in posledice so tu!).

Nedavno pa sem rekla DOVOLJ. Začela sem telovaditi doma, teči, kolesariti…. in počasi so se začeli kazati rezultati,a ne v tej meri, kot sem pričakovala. Nato sem za 2 meseca odnehala, obupala.

Zdaj sem se spet spravila nazaj v ritem, vpisala sem se v fitnes, doma telovadim, odpovedala sem se sladkemu življenju-ne sladkam več ničesar. Jem manj in bolje.

Že nekaj dni pa se mi dogaja, da se zjutraj zbudim vsa panična, tesnobna. Ves čas me daje občutek, da me bo infarkt, slabo mi je, velikokrat me boli želodec.Velikokrat se zbudim tako, da ležim na trebuhu (roko dam navadno pod vzglavnik). Dokler se ne vstanem, to traja. Ko se dvignem, malo odsedim in potem vstanem, tesnoba mine.

Naj povem, da imam velikokrat tesnobne napade, nizko samozavest, strah pred smrtjo (ves čas me preganja, da bom umrla, da se enostavno ne bom več zbudila), pogosto me boli želodec, ki ga več ne zdravim z zdravili, ampak s čajem.

Pogoste so migrene (ugotovili smo, da so mi leta dajali napačen cilinder pri očalih, saj sem skoraj 20 let hodila k enemu in istemu okulistu. Pred 2, 3 leti sem ga zamenjala, dal mi je drugačen cilinder in glavoboli so redkejši (prej sem jih imela vsak dan, vsak drug dan, ne glede na to, kaj sem počela čez dan, zdaj jih imam 1x, 2x mesečno). In te glavoboli so neznosni.

Imam tudi zgodovino depresije. Že od malega imam obdobja globoke depresije. Ves čas živim v strahu. Vem, da to ni dobro, a se tega ne znam rešiti.

Zanima me, ali je ta jutranja tesnoba povezana s hujšanjem oz. bolj aktivnim življenjem? Ima kdo podobno izkušnjo? Kaj lahko storim, da se bom zbudila normalno, naspano?

Je pa res, da sem zadnjih nekaj dni šla spat pozno (ob 2h zjutraj in sem spala cca. 3, 4 ure. Morda je to poglavitni razlog? Ker sem ugotovila, da če ne spim dovolj (oz. spim ob napačnem času-torej ne od 22h-5h, ampak od 2h-5h), imam grozne nočne more. Danes npr. se mi je spet sanjalo, da so se mi lomili zobje, da sem jih izgubila, eden je celo zgnil. Včeraj sem spala popoldne, ker me je enostavno premagalo (to se mi pogosto dogaja, da popoldne zadremam za uro, dve).

Vse to verjetno ni prav.

Ima kdo podobno izkušnjo? Je za vse našteto kriv napačen spanec, nenehni strahovi, hujšanje (drugačen način prehranjevanja)?

Hvala za Vaš odgovor.

Lep pozdrav, dark_rose

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo.

Sprašujete ali ima kdo podobno izkušnjo, če prav razumem, pa ne sprašujete po mojem odgovoru? Morda vas nisem prav razumel. Če boste želeli moj odgovor, mi to sporočite. Bom pa odobril morebitne odgovore bralcev.

Lep pozdrav in veliko uspeha pri reševanju vaših težav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Vsekakor mi lahko poveste tudi Vaše mnenje. Vsakega mnenja bom vesela.

Lep pozdrav, dark_rose

Pozdravljeni,

Slišim, da se soočate z anksioznimi in depresivnimi občutki. Začeli ste s hujšanjem, saj ste rekli, da imate dovolj. Zdaj pa se vam dogaja, da se zbudite panični in tesnobni. V spanju pride nezavedno do večjega izraza in slab spanec ter počutje med spanjem je indikator, da se nekaj dogaja v nezavednem. Kaj je tisto, kar vam ne da spati? S čim ste okupirani, da se zjutraj zbudite utrujeno?

Imate tudi grozne nočne more, sanjalo se vam je, da so se vam gnili zobje, da so se tudi lomili. Kaj vam to pomeni? Dobite kakšno asociacijo? Kaj izgubljate, kaj razpada, gnjije v vas?

Težko bi rekel, da je za vaše simptome krivo hujšanje. Mogoče bi lahko bila bolečina v želodcu posledica hujšanja, za tesnobo pa bi rekel, da ne.

Takšni simptomi imajo ponavadi vzrok v nezavednem, kjer se nerazrešeni dogodki in konflikti pretvorijo v nek simptom. Na ta način se telo sprošča napetosti, ki jo povzroča ta vsebina v nezavednem. Premislite ali bi želeli to vsebino v nezavednem ozavestiti in predelati. Mogoče je pa ravno ta vsebina tista, ki gnije v vas in čaka na očistitev?

Če se boste odločili najti in predelati vzroke svojih težav, razmislite ali bi se odločili za psihoterapijo. Gre za dolgo pot, zato se je dobro vprašati koliko vam pomeni izboljšanje vašega stanja.

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close