Najdi forum

hujšanje in cigareti

Zanima me, zakaj s cigareti ljudje shujšajo?Vem, da se to zgodi že v precej kratkem času, pa me zanima ali je to le zato, ker pač zgubiš apetit ali ti kajenje razgrajuje maščobe,…

hvala za odgovor:)

Ana,

Kajenje nima veze z razgrajevanjem maščob. Ljudem, ki uspe na tak način shujšati, jim to uspe predvsem zato ker namesto, da se gredo jesti… skadijo cigaret, včasih potem pozabijo na lakoto. Pri nekaterih ljudeh pa se tudi nekoliko zmanjša apetit. Vseeno kajenje ni način s katerim bi bilo zdravo hujšati, oz. sploh ne moremo govoriti, da je to način za hujšanje.

LP,
Goran

Z Goranom se ne strinjam popolnoma, saj je znano, da cigareti povišujejo t.i. ( se vnaprej opravičujem, ker slovenskega prevoda za ta pojem ne poznam) DIT- digestion induced thermogenesis, kar predstavlja lahko vsaj 10% celotne dnevno porabljene energije. Poleg tega naj bi imele nekatere sestavine , ki jih kadilec prejme tudi vpliv na zniževanje občutka za lakoto. Slednje mi je poznano predvsem po izkustveni plati, bolj jasne razlage za to ne poznam. Sklepam pa, da glede na to, da cigareti zvišujejo tonus simpatičnega živčevja- v določeni fazi povečajo občutek psihične napetosti lahko zmanjšajo ješčnost. Prav tako lahko preko kvarnega vpliva na sluznico želodca povzročajo neješčnost.

helena,

Mislim, da se strinjava, da kajenje ni zdrav način za hujšanje. To je bil namen mojega odgovora… v potankosti se nisem spuščal.
Bom pa sedaj napisal nekaj drugega:

KAKO KAJENJE ŠKODUJE?

Tobak vsebuje vrsto različnih škodljivih snovi, od katerih so tri posebej pomembne.

– NIKOTIN je snov, ki povzroča odvisnost od tobaka. Deluje kot pomirjevalo, vendar spodbuja tudi sproščanje adrenalina v krvni obtok, ravno zato imajo nekateri kadilci zvišan krvni tlak.
– OGLJIKOV MONOKSID prehaja iz pljuč v krvni obtok. Zlahka se veže s hemoglobinom in tako moti preskrbo tkiv s kisikom.
– KATRAN v tobaku kronično draži dihala. Zanj se domneva, da je poglavitni vzrok pljučnega raka.

LP,
Goran

New Report

Close