hujšanje in celulit
Ojla!
Ker sem tukaj nova, ste o mojih težavah verjetno že razpravljali.
Sem mamica 6 mesecev starega fantka. Še vedno ga dojim vse obroke razen enega, ko me dam sadno kašico.
Po porodu mi je ostalo kar precej kilogramov in grde celulitne noge.
Zanima me ali sedaj že lahko hujšam in sicer bi hujšala po 90 dnevni dieti. Ali lahko hujšanje vpliva na laktacijo oz. na kakovost mleka?
Drugi problem pa je celulit. Ali si lahko noge mažem s kremo proti celulitu? Ali lahko pridejo kakšne snovi, ki so v kremi, v materino mleko in če lahko otroku škodujejo?
Hvala za odgovore in lep pozdravček vsem.
Draga mamica, res je, da sem o tem že večkrat pisala. Ker pa vedno znova in znova prihajajo nove mamice na ta forum, z veseljem odgovorim na vsako vprašanje. Če sem v časovni stiski, navedem povezave na odgovore, pa brez zamere:
hujšanje:
celulit:
*** Zanima me ali sedaj že lahko hujšam in sicer bi hujšala po 90 dnevni dieti?
Osebno menim, da ta dieta ni primerna za doječo mater, vsaj v prvem letu otrokovega življenja ne, ko dojenje povprečno pokriva vsaj 60% otrokovih potreb. Dieta temelji na spremembi presnove in je močno enostranska, nekaterih potrebnih snovi dolgoročno ne pokriva (predvsem kalcija). Poleg tega je dieta za zdravo hujšanje doječe matere “prehitra”. mati namreč prehitro hujša. O uspešnosti te diete si lahko veliko preberete na forumu Starši-staršem, kjer je kar nekaj mamic hujšalo po tej metodi, nekatere so tudi še dojile in vam bodo lahko poročele iz svojih osebnih izkušenj.
*** Ali lahko hujšanje vpliva na laktacijo oz. na kakovost mleka?
Da, pretirano, prehitro, nezdravo ali hujšanje z preveč enostransko prehrano, več kot 1/2 kg na teden VPLIVA na laktacijo in kakovost mleka.
*** Ali si lahko noge mažem s kremo proti celulitu? Ali lahko pridejo kakšne snovi, ki so v kremi, v materino mleko in če lahko otroku škodujejo?