Hujšanje Hruška & Co-nadaljevanje
Tole si preberi, je iz tukajšnje strani z zdravo prehrano. Predvsem sta važna zadnja dva odstavka.
Maščobe
Poznamo rastlinske maščobe, mesne in ribje, mlečne in umetno pridobljene. Glavne značilnosti maščobnih živil so velika vsebnost maščob in v maščobi topnih vitaminov, zelo malo beljakovin in ogljikovih hidratov ter nič mineralov in vlaknin. Imajo zmerno ali veliko količino holestrola. Njihova energijska vrednost se zelo razlikuje zaradi različne vsebnosti maščob.
Maščobe so vedno mešanice različnih maščobnih kislin. Od vrste in količine maščobnih kislin v posamezni maščobi je odvisno, ali je trda, mazava ali tekoča, pa tudi kakšne prehranske kakovosti je: koliko nasičenih, enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, koliko cis- in trans- oblik teh kislin in koliko esencialnih, telesu nujno potrebnih maščobnih kislin vsebuje.
Pretežno nasičene maščobne kisline vsebujejo goveji loj, kokosova mast, palmina mast, margarina za kuhanje, margarina z manj maščobe, rastlinska mast, svinjska mast, surovo maslo, sladka in kisla smetana, topljeno maslo, pa tudi mastna živila, kot so jetrna pašteta, ocvirki, prekajena slanina in mastni sirni namazi. Poleg maščobnih kislin se v maslu in drugih mlečnih maščobah nahajata tudi v maščobah topna vitamina A in D. Podobne količine vitaminov, kot so v maslu, dodajajo tudi margarini.
Pretežno enkrat nenasičene maščobne kisline vsebujejo arašidno, olivno in repično olje, gosja mast ter mastna živila, kot so arašidi, avokado, lešniki, mandlji in olive. Ta živila imajo v zdravi prehrani poseben pomen, predvsem za preprečevanje kroničnih bolezni srca in ožilja. V olivnem olju se verjetno skriva skrivnost zdrave sredozemske prehrane.
Pretežno večkrat nenasičene maščobe vsebujejo bučno, koruzno, mešano, jedilno, sojino in sončnično olje, majoneza in tatarska omaka ter mastna živila, kot so bučne golice, mak, orehova jedrca, sezamovo seme in sončnične pečke. Olja iz te skupine imajo tudi veliko vitamina E, ki je naravni antioksidant in preprečuje hitro oksidacijo (kvarjenje) zelo občutljivih večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Olja s pretežno večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami so pretežni vir esencialnih (telesu nujno potrebnih) maščobnih kislin, ki jih moramo vnašati s hrano.
Maščobe uporabljamo za pripravo hrane (priporočljiva so predvsem olja z večjim deležem enkrat nenasičenih maščobnih kislin), pa tudi za namaze. Največ uporabljana maščobna namaza sta surovo maslo, ki je naraven izdelek, pridobljen z netenjem mlečne maščobe, in margarina, nadomestek surovega masla, narejen iz rastlinskih olj, vode, mleka, dodatkov, ki zagotavljajo konzistenco, barvo in okus surovega masla, in vitaminov. Surovo maslo in margarina vsebujeta enako količino maščobe (prek 80 %), razlikujeta pa se po sestavi maščobnih kislin in po tem, da margarina ne vsebuje holesterola (tabela 4).
Kemični postopek spreminjanja rastlinskih olj v trdno fazo pri margarinah tako spremeni nenasičene maščobne kisline, da so ravno tako aterogene kot nasičene maščobne kisline v surovem maslu. “im trša je margarina, tem bolj je po kakovosti maščob podobna surovemu maslu. Le zelo redke margarine (ki so zato tudi zelo drage) so izdelane tako, da so nenasičene maščobne kisline med predelavo posebej zaščitene.
Namaze z zmanjšano količino ali z malo maščobami pridobivajo tako, da surovemu maslu ali margarini dodajo vodo. Ti namazi vsebujejo le 40 do 60 % maščob enake sestave kot so v običajnem surovem maslu ali margarini.
LP,Kaja
Hruška, imaš prav. Pravijo, da telo ne sme biti lačno, saj sicer presnova ne deluje normalno, ampak začne šparati. Tega pa pravzaprav nočemo. Vsake tri ure je zato zelo dobra porazdelitev. Psihološko gledano je pa tudi fino, ko pogledaš na uro in si rečeš – uh, čez 1 uro imam pa že malico…
Čez vikend se ne bom nič oglasila, ker grem na morje.
Pozdravljene!
Enkrat sem slišala, da je najbolje jesti takrat, ko te telo opozori na lakoto in ne takrat, ke se ti zdi, da bi bilo dobro jesti. Kaj pa ve mislite o tem.
Kajti če ješ ko si lačen, se kaj kmalu lahko preveč naješ ali pa tudi ne, saj te želodec sam opozori, kaj bi sploh rad jedel.
Res se veselim vaših odgovorov.
LP rožica
rožica, moje izkušnje: jedla sem ko sem bila lačna, to je enkrat na dan ko sem prišla domov to ponavadi po 16 uri. Zjutraj nisem jedla in tudi nisem bila lačna. Ko pa sem začela jest, sem pojedla kosilo, pol pa bi skoz mlela kake sladkarije. Tako, da se to pri meni ne obnese, pa tudi posledice so na kilaži.
Pozdravljene
Bravo sončnica, pridna. Jaz sem bila čez vikend na morju, na obisku pri otrocih in mojih starših. Jasno, da sem razbremenjevala mamo, ki ves čas kuha…. in sem to počela jaz za 6 lačnih ljudi. Hm, ravno obnesejo se pa tile izvenritemska prehranjevanja ne, saj se danes počutim preveč polno – na tehtnici se sicer ne pozna, samo počutje je pa slabo. No pa pred mano je nov teden in spet moj ritem.
Kako ste druge preživele vikend?
Rožica – meni se hranjeneje po lahkoti tudi ni obneslo. Sicer pa če ješ vsake tri ure zelo majhen nekaloričen obrok, je tudi lakota nekako na tri ure. In ker je želodec skrčen, je ta obrok spet zelo majhen. Pri meni tole z veliko obroki funkcionira.
Dobro jutro!
Tudi jaz sem se navadila vsake 3 ure nekaj prigriznit. Počutim se super!
Sicer pa sem za vikend lenarila. Nič se mi ni dalo, ker je bilo tako vroče.
Zdajle na radio slišim, da bo danes v Lj. do 33 stopinj. Ali ne bil že čas, da se temperature malo spustijo?
Upam, da se bo do večera, tja do sedmih kaj shladilo, ko bom šla na kolo.
Kaj pa ostale? Ste tudi lenarile čez vikend?
Pozdravljene!
Tudi moj vikend je bil kul. 1 kg je manj na tehtnici.
Vceraj zvecer pa mi je bilo tako slabo. Mislim, da se mi v zivljenju ni bilo tako slabo. Sledilo je vse, kar je pri slabosti mozno…bruhanje itd.
In se dans nisem vredu. Se po kamilicnem caju sem bruhala. :((
Zdi se mi, da imam malo vrocine, ker me kolena bolijo.. pa zelodec, tako, da pijem samo vodo, vsa hrana se mi gabi.
Hruska, pravis, da je danes luna? Super, ker vase ne morem spravit nic druga kot vodo, ker zejna pa sem ful.
Upam, samo, da se mi ne bodo kg nabrali nazaj, ce bom zdaj malo stradala, pol pa ko mi bo zadisalo, pa zacela jest.
Mislim, da mi je zaskodil paradiznik, ali pa grozdje..
Pa lep pozdrav!
Lep dan vam vsem!
Imam eno vprašanje. Kako premagati krizo, če nimaš ob sebi trenutno nikogar, na kogar bi se lahko oprl in ki bi pomagal “pregnati” občutek volčje lakote?
Včasih se mi zdi, da si zaslužim obilno kosilo ali pa večerjo, če sem imela bolj naporen dan.
Najhuje je pa to, da se mi sprva zdi, da si resnično zaslužim pravi obrok, ko pa pospravljam jedi s krožnika, pa me vedno bolj peče vest, da sem se pregrešila proti sami sebi. In ker imam takrat še veliko naloženega na krožniku kar mislim, da MORAM vse s krožnika pospravit. Kot da je to zdaj kazen za velike oči, ki sem jih imela, ko sem si nalagala.
Naj vam povem, da vas vse resnično občudujem, ker vam uspeva držati se svojih sklepov.
Ali bi zmogle, če bi vedele, da vam nihče ne stoji ob strani, če bi prišle domov in bi potem lahko nekontrolirano odpirale hladilnik in vas ne bi bilo sram pred nikomer, ki bi vas videl jesti?
Jaz sem ugotovila, da mi silno pomaga, če je še kdo drug v kuhinji z mano, ker potem nočem, da vidi, koliko lahko jaz spravim hrane vase in se zato malo bolj nazaj držim.
Oh, kako je tole pomagalo. Me je kar minila lakota.
Le tako naprej!
LP rožica
Lep pozdrav vsem.
Rožica,tudi jaz doma nimam podpore,pa sem sama pri sebi sklenila,da treba nekaj narediti ZASE!!!!Zato si v glavi naredi programček,da nesmeš toliko jesti in začni z telovadbo pa boš videla,ko gre kakšen kg dol dobiš še večjo voljo.
Jaz sem čez vikend delala isto kot čez teden in rezultat je še en kg dol.BOŽANSKO!!!!!
Poly