Že stotič sem se lotila hujšanja. V lanskem letu sem spravila do 9 kg in jih v prvi polovici leta z veliko vadbe (krožna vadba – pace v fitnsu) tudi obdržala; od poletja sem pa sem vse porušila in dobila vso težo in še nekaj več nazaj. Sedaj sem ponovno štartala – brez posebne diete, le manj jej. Vzporedno s tem naredim tudi 30 min vadbe na orbitreku in nekaj vaj na tleh. Ker bi rada delala optimalno, me zanima, kaj lahko naredim, da se bo na telesu poznalo. Od pripomočkov imam doma orbitrek, en fitnes trenažer, ki omogoča vadbo metuljček, potisk s prsi, vlečenje in dvigovanje nog od spredaj (sede). Imam tudi nekaj uteži, različno težkih.
Moji najbolj problematični deli so trebuh in maščoba okoli celotnih bokov, velika prsa, maščoba na hrbtnem delu.
hvala za odgovor in lep dan,
Mito, naredim nekaj vaj za hrbtenico, nekaj trebušnjakov. Naprava bi bila verjetno vredu za ramenski obroč in prsi, ali ne? Zanima pa me predvsem, ali naj delam kardio vadbo ločeno, npr. vsak drugi dan in vsak drugi dan vaje za moč, ali kombinirano oboje, ali prvo ogrevanje s eliptikom in potem vaje (in ev. potem spet eliptik). Kaj je najbolj učinkovito. Hvala z odgovor,
pozdravljeni, ker začnem sama drug tedn z obiskovanjem fitnessa, me zanima sledeče. Vem da telesna vadba ne bo dovolj in da bo treba spremeniti tudi prehrano in ker imam nekoliko nabita stegna in me to moti, ne želim pridobiti veliko več mišične mase, ampak je moj cilj izguba maščobe. 1 mesec in pol fitnesa nameravam sestaviti jedilnik zgolj iz sestavljenih oh, minimalno. b ter ustvariti kalorični primankljaj, to pa zato da bi se telo osredotočilo na kurjenje maščob in ne pridobivanje mišične mase. po izgubi zadostnega števila kilogramov, pa bi nadaljevala z vadbo v fitnesu, tako aerobno kot anaerobno, le da bi povečala vnos beljakovin.. torej da bi se mi na “novo” pridobljeni postavi oblikovale mišice. zdaj me pa zanima kako se vam zdi moja teorija in kakšno vadbo mi odsvetujete in priporočate glede na to da imam spodnji del telesa močnejši kot zgornji. velika sem 173cm in tehtam 63kg. hvala za odgovore. 😉 pa uspešno leto 2010 vam želim.
pozdravljeni, ker začnem sama drug tedn z obiskovanjem fitnessa, me zanima sledeče. Vem da telesna vadba ne bo dovolj in da bo treba spremeniti tudi prehrano in ker imam nekoliko nabita stegna in me to moti, ne želim pridobiti veliko več mišične mase, ampak je moj cilj izguba maščobe. 1 mesec in pol fitnesa nameravam sestaviti jedilnik zgolj iz sestavljenih oh, minimalno. b ter ustvariti kalorični primankljaj, to pa zato da bi se telo osredotočilo na kurjenje maščob in ne pridobivanje mišične mase. po izgubi zadostnega števila kilogramov, pa bi nadaljevala z vadbo v fitnesu, tako aerobno kot anaerobno, le da bi povečala vnos beljakovin.. torej da bi se mi na “novo” pridobljeni postavi oblikovale mišice. zdaj me pa zanima kako se vam zdi moja teorija in kakšno vadbo mi odsvetujete in priporočate glede na to da imam spodnji del telesa močnejši kot zgornji. velika sem 173cm in tehtam 63kg. hvala za odgovore. 😉 pa uspešno leto 2010 vam želim.
Anaklara, predvidevam, da si ženska…in že nasplošno je mišice zelo težko pridobiti, kaj šele če si ženska??? Tega tvojega jedilnika ne razumem, povečala boš OH in zmanjšala B??? Če sem te prav razumela potem še malce pobrskaj kaj govorijo strokovnjaki…, mislim, da boš morala stvar obrniti…,več B in manj OH. S tem ko krepiš mišice še najbolj izgubljaš maščobe.
Saj veš, obstaja ogromno različnih vaj. Svetujem ti, da delaš takšne, od katerih boš imela največjo korist. Pri ženskah so ponavadi težave s stabilizacijo trupa, sploh če imajo za sabo kakšen porod. Res je, da vse kompleksne vaje kurijo kalorije. Vendar, če že nekaj delam, naj imam od tega čimvečjo korist, kot takrat ko se peljem na izlet, grem ponavadi pogledat kaj lepega 🙂 Torej potreben je optimalni program treninga, prilagojen le zate in glede na tvoje zmožnosti in seveda želje.
Moj nasvet: trebušnjake spusti, (od tistih vaj imaš bolj malo), pa še to se ponavadi izvajajo nepravilno, kar pomeni tudi večja možnost bolečim v križu in drugih poškodb, spusti tudi biceps, triceps vaje. To sta tako majhni mišični skupini, da je popolnoma napotrebno jih delati posebaj. Naredi raje nekaj kompleksnih vaj, ker sodeluje celo telo, kjer optimalno delajo vse mišice, tudi trebušne in take vaje dajo najboljše rezultate kurjenja maščobe.
Dragi Mito in ostali člani,
prosila bi za navet.
Rada bi shujšala med 5 in 10 kg. Vsak dan po službi pridem zelo utrujena in nimam energije da bi šla na aerobiko, tako kot sem to počela preden sem dobila službo. Nimam nobene kondicije, vedno me sve boli in zredila sem se. Začela sem paziti kaj jem, ločujem, zvečer ne jem in sladkarije sem črtala.
Prosila bi za nasvet za kakšne vaje ki jih lahko delam doma da bom s časoma pridobila na obliki in ki mi bodo pomagale shujšati. Imam tudi žogo, vendar je zelo težavna. Ali mi bo sobno kolo ki ga tudi imam, pomagalo izgubiti odvečne kilograme?
Že v naprej se iskreno zahvaljujem za pomoč.
LP
Če prideš po službi utrujena domov, naredi trening pred službo. S tem bo počutje cel dan veliko boljše, pospešil se bo metabolizem itd.
Ker nimaš kondicije, je potrebno vadbo in intenzivnost uvajati postopoma. Kolo je bolje kot nič, vendar če bi rada oblikovala telo, to narediš s krepilnimi in kompleksnimi vajami za celo telo. Taka vadba pokuri tudi mnogo več kalorij in kaj je najpomembneje, oblikuje telo. Medtem ko aerobna vadba tudi kuri maščobo, vendar manj, če jo izvajamo samostojno. Je pa vsekakor priporočljivo izvajati kardio oziroma kolo potem, ko narediš krepilne vaje. Takrat so glikogenske rezerve prazne in telo jemlje energijo iz maščobnih rezerv. Torej, najprej npr. polurni program za moč in zatem npr. 20 min do pol ure kolo. Tako bodo rezulatati najhitrejši, seveda ob optimalni prehrani.
Paziti je treba še na morebitne poškodbe, če jih imaš, da se ob vadbi sanirajo, na bolečine v križu itd….
Večerje ni pametno spuščati, v tem času lahko ješ energetsko ne bogato hrano npr. zelenjavo in pa kakovostne beljakovine, ki pomagajo telesu, da se hitreje obnovi.
Ponavadi se ženske zaženejo le na aerobične aktivnosti in razne aerobike v želji po spremembi oblike telesa. Seveda je aerobična vadba zaželjena (najbolj v kombinaciji s krepilno vadbo- vaje za moč) in bo tudi pripomogla k izgubi maščobe (sicer počasneje kot z vadbo, ki vključuje krepilne vaje), vendar pa ne bo preoblikovala telesa. Z drugimi besedami povedano: če imate sedaj postavo v obliki hruške, boste imeli, ko boste shujšali, le nekaj kilogramov manj in pa obliko malo manjše hruške. Kar je seveda super, če si to želite, ampak ponavadi si ljudje želijo tudi lepšo obliko telesa. Temu jaz pravim nekvalitetno hujšanje.
Lep pozdrav Suzana
Če bi rada shujšala predvidevam, da si sedaj verjetno nekoliko zamaščena. Pa veš kako si to maščobo pridobila? Veš kaj je bilo narobe? So bile to sladke pijače, slaščice itd…
No s tem moraš nehati, zraven pa dodaj še kakšno telesno aktivnost.