Hujšamo naprej
Živjo punce,
moram priznati, da sem malo žalostna zaradi vas. Bolj malo je odziva zadnje čase.
Včeraj smo se po telovadbi pogovarjali, zakaj je v jesenskem času bolj malo odziva na hujšanje. In smo prišli do sklepa, ki je povsem logičen in razumljiv.
Spomladi vse popade tista panika – moram dobro zgledat v kopalkah – in se vse vržejo v hujšanje. Potem je dopustov konec, začnejo se hladni dnevi , navlečemo več cunj in debelost se manj vidi. Toda to je slab izgovor, drage moje. To je zavajanje samih sebe. Ni važno kakšen letni čas je, delati je treba na sebi, pa če se vidi ali pa ne. Zase vem, da se po rekreaciji počutim tako, da bi objela cel svet in nabita sem z energijo , da bi gore premikala. Nobene utrujenosti, nobenih bolečin v mišicah, ampak blažen občutek . Kdor tega ne počne, ne more vedeti. Če to počneš v mejah normale, da ne pretiravaš, je občutek res prekrasen. Shujšati se ne da samo z zmanjšanim vnosom kalorij v telo. Treba se je navaditi na aktivno življenje, na 3-5x tedensko fizično udejstvovanje.
Kako je bilo na srečanju ?
Bile smo 3 (Sandra, Mateja in jaz). Najprej smo se spoznale: vsaka je povedala , kaj jo je pripeljalo do debelosti, kako dolgo že to traja, kakšne so bile največje napake pri nažiranju. Ugotovile smo, da je zadeva zelo podobna pri vseh, samo da nekaterim bolj paše sladko, drugim pa bel kruh.
Potem smo se stehtale in vsaki odprle dosje, v katerega smo poleg trenutne teže zapisale tudi cilje za 1.11., 31.12 in marec 2002. Midve s Sandro imava kar hude cilje, Mateja je bolj skromna. Smo pa trdno odločene, da plane izpolnimo.
Pogovor je dalje tekel o tem, kakšne vrste rekreacije se poslužujemo. Ena ura je hitro minila in dobimo se spet v ponedeljek ob 20.30. Na naslednjem srečanju bomo začele prebirati moj material iz šole hujšanja. Enkrat na temo prehrane, drugič na temo telovadbe. Tako srečanje nam res pomaga, saj si lahko med seboj zaupamo vse kar nas teži in si pomagamo z nasveti.
Zato ste na srečanje vabljene tudi ostale.
LP,Kaja
Tudi jaz rada berem vaše pogovore.( če mi le čas dopušča )
Koliko kilogramov imate pa preveč. Jaz jih imam namreč kar precej . Kar 20 kg se je nabralo v teh letih. Prav rada bi se vam rada pridružila, vendar ne še sedaj, ker imam še en nekaj časa dodatne obveznosti.Potem pa z veseljem.
Kam pa hodite na telovadbo oziroma kaj mi lahko priporočate? Imate kakšno posebno dieto, čeprav jaz se diet težko držim, ker veliko jem zunaj. Za vse odgovore se že v naprej zahvaljujem ….
Draga Taja,
me veseli, da prebiraš naše pisanje. Koliko imamo preveč? Veliko,jaz jih moram še 22 spravit dol.Tako da naj te ne bo strah, da ti ne bi mogla.
Posebnih diet nimamo, prehranjujemo se zdravo po priporočeni prehrambeni piramidi, to je veliko zelenjave in sadja. 5 obrokov na dan in vsaj 2 litra tekočine.
Če boš pobrskala po naši prejšnjih dopisovanjih, boš našla nasvete. Se bom pa tudi jaz potrudila in zbrala glavne točke.
Kar se telovadbe tiče, potrebuješ aerobno in anaerobno vadbo. Aerobna je tista, kjer se zadihaš in ti utrip naraste največ na 220-leta in mora trajati najmanj 20 minut. Anaerobna vadba pa so vaje za moč in mišice. Vsake bi moralo biti 3-5x na teden. Jaz obiskujem V Fitness centru Panter v Lj. vadbo za žene in pa telovadbo v šoli hujšanja. Mislim, da je ponudba rekreacije v Ljubljani zelo velika. Treba si je vzeti čas in poiskati tisto, kar nam ustreza..
LP,Kaja
Evo mene spet. Spremljam vas redno, vsak dan, oglasila pa sem se dosedaj samo enkrat ali dvakrat. Dajete mi motivacijo za vsak dan sproti, sploh sedaj jo zelo potrebujem, ker se približujem svojemu cilju in je zmeraj teže držati se diete. Imam namreč 63 kg, visoka sem 168 (na začetku hujšanja sem jih imela 77). Rada bi shujšala vsej do 58, ali pa še malo manj, ampak ker sem s podobo v ogledalu mnogo bolj zadovoljna kot pred hujšanjem, se sevada tudi večkrat pregrešim. Upam da mi bo vseeno uspelo. Tudi z vašo pomočjo
Morska deklica: Prav vesela sem, da si se oglasila. Kako si bila pridna! Čestitam. Bila si zelo vztrajna. Meni pa je zadnje tedne motivacija čisto padla in se bom morala res bolj potrudit. Iz dneva v dan se vrstijo prekrški. Izgovor je : samo še danes, samo še tole, potem pa spet začnem…
Kaja: Mislim, da si bom tudi jaz mogla zastaviti konkretne cilje, tako kot praviš – do takrat toliko, do takrat toliko, sicer mi ravno teh zadnjih 6 kg ne bo uspelo dol spravit. Mislim, da sem se kar nekako sprijaznila s svojo podobo v ogledalu – češ, saj ni več hudo, saj sem kar vredu, saj je mnogo mlajših in takih brez otrok bolj okroglih…. in se opravičujem sama sebi. Včeraj me je Jure zvečer vprašal, če bi skupaj telovadila vsak večer. Pravzaprav ne vem, zakaj je na to pomislil ampak morda ne ravno vsak, ampak ob torkih, četrtkih in vikendih, ko nimam nobene rekreacije, pa ne bi bilo slabo. Sicer pa se mi zdi, da je tale jesenski čas neprimeren tudi z vidika časa – kar naprej se mi vrstijo neke obveznosti – enkrat roditeljski sestanek za Jureta, drugič za Roka, pa svet staršev v vrtcu, pa neke službene fešte, pa kar naprej nekaj, kar mi pada noter in ruši moj koncept.
Kaja, koliko vas pa je zdaj v šoli hujšanja? Je polno?
LP
Špela
Pozdravljena Špela,
v šoli hujšanja sta sedaj 2 ekipi – začetna in nadaljevalna. V začetni jih je 26, pri nas , v nadaljevalni, je pa iz dneva v dan slabše. Prvič je bilo na telovadbi 7 deklet,na predavanju nas je bilo 11, včeraj na telovadbi pa samo še 3. Upam, da jih bo v četrtek spet več. Sem vprašala, če lahko prideš zraven in je rekla, da brez problemov. Najboljše, da prideš v četrtek ob sedmih zvečer pred ZD Bežigrad in se pomeniš z nami.
Ta ideja za telovadbo doma je pa super. Jaz se doma nikakor ne pripravim , da bi delala vaje.Na orbitrek se še nekako spravim, toda sem ga vse bolj naveličana. Dosti bolj mi leži skupinska vadba.
LP,Kaja
Saj je pri meni s telovadbo tudi tako, da sama doma ne naredim prav nič. Morda me bo pa Jure prepričal, bomo videli. Hvala, ker si vprašala. Ob kateri uri se pa v četrtek dobite? A veš da mogoče bi se pa potem motivirala spet nazaj. Imam sicer svet staršev v četrtek, samo če bi končali, bi se pa znalo zgodit, da pridirkam – ta teden je spet čist nor, v petek ima še šef roj. dan in je povabil ven, pa … Ma sej veš, kako zgleda.
Živjo Kaja in ostale!
Začela sem marca letos. Jedla sem 3 obroke na dan, od tega zjutraj žemljico ali sendvič (Jata, s pusto puranjo šunko), eden od ostalih dveh obrokov je bilo sadje (jabolka, ananas, mandarine, pomaranče,…), drugi pa zelenjava in kakšno meso. Skoraj nisem jedla kruha (razen za zajtrk) in krompirja. Dvakrat na teden sem igrala badminton. To je trajalo do konca aprila in v tem času sem izgubina skoraj 10 kg. Potem pa so prišli prvomajski prazniki, ko sem veliko grešila in po praznikih se nekako nisem mogla več spraviti k dieti. Sem pa pazila, da nisem dobila kilogramov nazaj (no ja na koncu dopusta sem bila en teden na dopustu v nekem hotelu, pa sem dobila eno kilo in pol nazaj. Po dopustu sem začela z dieto UKC, ker sem rabila motivacijo, ki mi jo je dalo malo hitrejše hujšanje. Shujšala sem na 65,9 kg. Potem sem imela spet pavzo, pa nekaj rojstnih dni, tako da sem spet prišla na skoraj 67. Zdaj sem spet začela z dieto, ki sem jo imela spomladi, spet igram badminton, imam pa tudi sobno kolo (se trudim biti na njem vsej pol ure vsak drugi dan, ampak mi zaenkrat še ne uspeva popolnoma). In trenutno tehtam 63 kg. Kot sem že napisala upam da bom prišla vsaj do 58, še raje pa do 55 (potem bom lahko oblekla tiste kavbojke iz srednje šole (št. 28), ki so še v moji omari). Zdaj nosim tiste s faksa, številka 30 ali 31 (odvisno od modela).