Hujšam
Kaja dobro sem začuda. Niti nism lačna, niti nimam kake krize velike. Mal težko se sam spravim telovadit, sam ko pa začnem pa gre.
Zgleda mi je pasalo to vroče vreme, ko niti nimam tolko apetita. Danes se je mal ohladilo, sam upam, da se ne bo preveč.
Tehtala se nisem še, čakam sredo. Sam mam občutek, da ni kake spremembe, vsaj čutet ni nič.
Danes mislim, da pride Goran z dopusta, s foruma hujšanje, tam sem tudi pisala, da vidim, kaj bo on povedal glede telovadbe in prehrane.
Pozdravljeni
Pa še jaz nekaj bom dodala. V tej vročini sem shujšala za 4kg.
Nisem želela, da bi shujšala ampak ne morem jesti v tej vročini. Sedaj pri višini 162 tehtam 68kg no pa saj mi se ne pozna, da sem shujšala. Ko bo vročine konec bom se zredila ponovno.
Samo to je pa zanimivo, kdor bi rad shujšal pa ne more kdor pa noče pa shujša.
Vsem želim idealne postave.
Lepo vas pozdravlja marelica
Pozdravljeni!
Imam srečo, da mi ni treba hujšati, vendar pa vem, kako težko to je, saj sem pred leti tudi sama imela težave s kilogrami. Zato bi samo vprašala, če je morda kdo od vas že prebral knjigo “Ne kaj ješ, kaj te žene da ješ”. Menda je prav zanimiva in ne glede na kg jo nameravam prebrati. Saj končno nikoli ne veš, kdaj ti bo kaj prišlo prav. Pa dosti uspeha želim vsem, ki vztrajate. Splača se. LP
Hruška,
ne smeš popustit. Poglej, če boš jedla tako kot je treba – to je 5 obrokov na dan- ne moreš biti lačna. Veš, da smo s tabo. Če želiš si lahko piševa tudi izven foruma moj naslov je [email protected]. Tudi jaz sem rabila vzpodbudo oz. jo še danes. Poklicala sem sotrpinko iz šole hujšanja in sva si pomagali, ko je bila kriza z moralo. Take krize pridejo in grejo. Dolgo pot imava še pred sabo in skupaj imava več moči. Jaz sem si zadala , da do naslednjega poletja pridem na težo, ki sva jo določili z zdravnico. Kakšne so pa tvoje želje?
LP,Kaja
Moje želje? Ne vem, trenutno nimam nekega plana, razen tega, da bi se držala in da bi mi ta prehrana in telovadba prišli v kri. Sej lačna nisem, sam nekam melanholična. Razmišljam, kako bo to dooolgo trajalo, preden se bodo spoh začeli rezultati kazati, ne mislim na tehtnici, ampak na telesu. Tud ko, (če) bom dala 20 kg dol bom še vedno debela. Pri moji teži se 15 kg niti ne pozna.
No upam, da bi spravila vsaj na 90 ali idealno 80 kg. Problem je moja postava, ker mam večino v nogah – stegnih. Tudi ko sem bla kao suha sem imala debela stegna, v pasu pa kot osa in mi je bil vedno problem garderoba, saj sem za pas potrebovala konfekcijo 38 za noge pa 46.
Ne vem, verjetno bo na začetku šlo dol kr hitro nekaj kg, potem pa se bo ustavilo. Po tvojih izkušnjak Kaja, po kolkem času te ustavitve, spet začne dol hodit?
Trenutno se spodbujam s tem, da čitam po forumu izkušnje drugih, eno sem si tudi sprintala ven in jo prečitam vsak dan, da mi mal moralo dvigne.
Živjo Hruška,
lepo da se takole slišiva. Ja pri nas, ki imamo mnogo kg preveč , se ne vidi takoj.Ti povem, pri nas v službi sploh niso opaziili, da jih imam 12 manj, saj sem jih 15 dobila gor v roku pol leta. Vejo, da mi teža niha. Upam, da zdaj samo še navzdol. Samo to ne sme biti ovira,da se nič ne pozna. Važno je, kako se ti počutiš.In verjamem, da se z zdravim in pravilnim prehranjevanje stoprocentno boljše počutiš. Tudi prebava je boljša, pa gibljivost. Kar se pa tiče vprašanja kdaj se ustavi in kdaj gre potem spet naprej : ni neke splošne formule. Naše telo je sestavljeno iz vode, mišic , maščobe.Nekateri imajo več vode, drugi več maščobe. Mi smo se na koncu šole tehtali na tehtnici, ki približno pokaže % maščobe.Pa me je skoraj kap, ko sem videla tisto številko.Je rajši ne bi napisala, da ne bo še tebe. Skratka, odvisno od tega procenta, tako grejo potem tudi kile dol. Samo za informacijo – da izgubiš 1 kg maščobe moraš pokuriti 7000 kalorij. Če sem šla jaz 12 kil dol, to še ne pomeni, da je to 12 kg maščobe. Po približno mesecu se je meni malo ustavilo. Fizioterapevtka je rekla, da s telovadbo začneš pridobivati na mišični masi, zato potem zgleda, kot da nič ne shujšaš. Tako , da se nič ne obremenjuj s tem. Vse na dolgi rok. Hitrih rezultatov sigurno ne bo. Nočem te slepiti s tem. Vem pa, da bom naredila vse, da bomo skupaj uspeli. Tudi jaz se zdaj ne držim tako strogo kot sem se pred enim mesecem. Vendar je najbolj pomembno to, da se ne bašem več s čokolado, da pojem samo košček, če je kriza.Kajti tako crkljanje veliko pomeni za dušo.Pojem veliko več sadja in zelenjave. Hruška, kar tako naprej, računaj name. Dokler ne bom šla na dopust(25.8. – 9.9.) bom vedno tukaj.
LP,Kaja
Hruška,
daj odpri novo temo na forumu, ker je izginila s prve strani. Že vidim, da veliko deklet prebira najino skupno hujšanje in mi pišejo na moj email naslov, da naj kar tako nadaljujeva in da so se že veliko naučile iz tega. Ko bo prišel Primož z dopusta, bo najbrž zadevo drugačeuredil, do takrat pa bova nadaljevali tukaj,če ti prav. Jaz sem vedno za.
LP,Kaja
Kaja ne vem, če ravno druge še zanimajo moje neumnosti. To se bo vleklo, kot dinastija, upam vsaj, da bom tak dolgo zdržala.
Se je že pojavu en problemček, sin je prišu domov in zraven še pripeljal bratranca na obisk, da mu ne bo dolgčas. In zdaj mam problem zarad telovadbe. Nekam mi je nerodno pred sinom telovadit, ker bo umrl od smeha, če bo mene vidu telovadit kot v šoli pa se potit in sopihat na kolesu. Najboljš, da se zaklenem v sobo.
Upam tudi, da mi kuhanje ne bo delalo prevelike probleme, da bom lahko kuhala, pa vohala poleg, pa nič jedla od tistega.
Jutri prvo tehtanje, me prav zanima kako bo. Sicer sem bla pridna cel teden, jedla večinoma sam salato in sadje, par jogurtov, pa košček – mali kruha, po peti popoldne nism jedla. Pa seveda postila sem se dvakrat, tak da je ja kaka kila šla dol, čeprav ni videt. Celo jabolčni kis sem začela pit, sam ne tak kot so navodila, ampak si, ko odprem radensko, sam mal natočim notri za okus, pa še dobro je piti, ko je taka vročina. Sem skombinirala vse diete, kar sm jih vidla tu gor :)), nekaj bo že unčinkovalo.
Stara sem 38 let in sem mati dveh otrok. Visoka sem 160 cm in tehtam 62 kg, kar se mi zdi preveč. Jedilnik ki ste ga poslali se mi zdi kar sprejemljiv. Imam pa dve vprašanji:
1. V jedilniku ni nikjer rib, ki jih imam rada in mislim, da so tudi zdrave. S čim lahko zamenjam?
2. Moja hčerka, ki je stara 9 let. Za svoja leta in velikost je prekomerno hranjena. Z kakšnimi odstopanji bi lahko tudi ona uživala to dieto?
LP Anja
model res svaka ti čast!
jst se bodem s svojim telesom odkar pomnim. sama sebi se zdim predebela in verjetno je za to iluzijo(vsaj tako ji ljudje pravijo) kriva tudi majhnost (sem namreč blazno palčkasto bitje-> 163cm-HALO!!). in če bi lohk nekje staknila to samozavest, da bi enostavno rekla:”začela bom tečt,kolesart…” bi verjetno čez noč postala najsrečnejše bitje na svetu. da ne bo zvenel kot da sm ena tistih ki redno poležavajo kavč, nej pripišem, da sm najstnica, ki živi za ples. res pa je da so se plesne ure za dva mesca končale (počitnce), tko da dobesedno shiram. sam ne mi rečt kok je tek dobra stvarca da se znebim tone špeha,ki me ovira (!!), ker *sovražm* tek. edina stvar ki jo obožujem je ples- ampak zadne cajte sm tolk zamorjena,da me tut misel na ples ne sprav skupi.ampak sej to ni važn. hotla sm sam rečt da si res full frajer, ker si meu to moč, da si obdržu to disciplinsko dieto. zakva disciplinsko? da se vsak večer spravš tečt, kolesart al kokr kol že. in če bi jst pisala o mojih dietni disciplini bi me zlo hitr u polje vtaknl…tko da o disciplini kdaj drugič.
Ola, lepo se sliši; verjamem, da se pri tvojih kilah ne vidi, ampak čaki to še pride! Nasvet? Imaš kakšno sliko z 77 kilogrami? Obesi si jo na najbolj kritično (beri mljac) mesto, da te bo opomnila na zastavljen cilj.Pij seveda čim več, samo ne pretiravaj, in se ne nalivaj naenkrat po pol litra, da si ne raztegneš želodčka (vzemi blazno cool plastenko vode, napolni jo pa kar s tisto iz pipe, da ne boš bankrot in jo imej vedno pri roki; saj veš, zdaj si na vso srečo najbolj cool, če piješ vodo kadarkoli in skoraj kjerkoli). Najbolj pomembno: jej od jutra do večera (no ja, zdaj je bolj pozno večer, reciva do šestih popoldan) ampak v majhnih količinah in vse tisto, kar ne diši po kalorijah. Naredi si blazno veliko skledo solate (dodaj žličko olivnega olja, ki pospešuje prebavo, jabolčni kis in malčik soli). Mesa jej za vzorec, zelenjave pa zaenkrat kolikor želiš. Imej vedno pri roki sadje, da ti slučajno roka ne zaide med sladkarije ipd. Ne računaj na strašno pametne diete! Razno kombiniranje pravih živil, čudežne tabletke za topljenje maščobe pa še in še, so mogoče v redu za tiste, ki želijo izgubiti nekaj kilogramov, za konkretne osebice pa ne pride v poštev (verjemi, preverjeno). To veš, da nekako po 4 do 6 kilah obstaneš za kakšen dan ali več; ej, nobene panike!!!! Drži se svojega (novega seveda) jedilnika in potrpežljivo čakaj. V primeru, da te zanese, se ne žri in nikar ne obupaj; nadaljuj in v nekaj dneh bo tudi pregreha pozabljena; samo, da jih ne bo preveč!!!! Moraš pa začet migat, druge ni. Sobno kolo? Imam, pa sam prah brišem. Tek? Grozljivka, pa še kolena si uničiš. Sprehodi? Jaaaaa, to je sigurno prava stvar, sploh če si na vasi. Zdajle rasejo maline in kaj je lepšega kot, da veš za precej oddaljen kotiček kjer rasejo; če še ne veš, pa pojdi v odkrivanje; boš videla kaj vse raste! imaš mogoče psa? če ne, se pa kakšnemu sosedu ponudi, da ga boš sprehajala; boš imela razlog, da se spokaš ven, vsaj enkrat na dan, pes ti bo pa neizmerno hvaležen. Prepričaj se, da vsak dan narediš vsaj nekaj trebušnakov in dvigov nog in zadnjice, najbolje po sprehodu, ko si lepo ogreta. Vsak dan naredi en ponavljaj več! Sej vem da je dolgčas, ampak pomaga.
BODI PRIDNA IN VERJEMI VASE!
Če želiš uspešno in trajno shujšati enostavno moraš pred tem poznati kako tvoje telo deluje. Nobena ‘čudežna’ dieta ti ne bo prinesla tistih instant rezultatov. Hujšanje mora pomeniti izgubiti odvečno telesno maščobo in -ohraniti- mišično maso (kolikor se da). S tistimi raznimi dietami storiš samo to, da drastično smanjšaš svoj vnos kalorij in -predvsem- izgubiš mišično maso. Telo ne začne, kar takoj kuriti maščob ampak veliko prej poseže po telesnih beljakovinah (mišicah). Mišično tkivo je pa najbolj presnovno aktivno tkivo, ki ga je največ – torej več imaš mišične mase, več kuriš! In kaj se zgodi, ko s tistimi dietami predvsem izstradaš mišice – zmanjaš svojo temeljno kalorično porabo. In potem, ko prenehaš z dieto in začneš jesti po starem se še lažje zrediš. In na ta način spreminjaš svojo telesno kompozicijo v ravno nasprotni smeri – imaš vedno več maščobe in vedno manj mišic – sliši se kot začaran krog. Poleg tega pa nobena dieta, ki je ne moreš prakticirati celo življenje ni taprava. To, da imaš preveč odvečnih kilogram je odraz tvojega življenskega stila in ne pričakuj, da boš lahko shujšala in hkrati živela po starem – to je popolnoma nemogoče. Izkoristi motivacijo za kompletno -spremembo- načina življenja. Pozabi na razne ‘quick-fix’ diete, ki obljubljajo vse mogoče nimajo pa nobene prave podlage in sploh jih lahko samo kratkotrajno izvajaš. Pomembno je, da ugotoviš, koliko kalorij potrebuješ dnevno za to, da samo -vzdržuješ- svojo telesno težo (rekel bi, da nekje med 1500 – 2000 kcal). Preprosto te kalorije razdeli takole: 30-40% beljakovin, 40-50% ogljikovih hidratov in ostalo maščobe (cca 15%). To je to, čisto enostavno. Zapomni si, da niso samo kalorije pomembne ampak tudi kompozicija. Aha, 1 gram beljakovin ima 4 kalorije, 1g hidratov 4 kalorije in 1g maščobe 9 kalorij. Sem ti kar jaz preračunal za 35/40/15. Torej na dan poješ 130g beljakovin, 150g oglj. hidratov, 25g maščob. Seveda lahko tu pa tam poješ več hidratov (recimo enkrat na teden). Zdaj pa še ti napišem iz kakšne hrane lahko to dobiš. Dobri viri beljakovin so: ribe (ampak ne tiste v olju :), belo meso (brez kože), pusta skuta (0.5 maščobe), mleko 0.5 (s tem, da mleko ima kar nekaj oglj. hidratov), nemastni jogurti, soja. Kar se pa tiče hidratov, so dobri viri: vsa zelenjava, ki ti pade na pamet (brez tega sploh ne gre, sorry :), vsi nerafinirani žitni izdelki (črni špageti, neoluščen črni riž, črni kruh itd.), sadje (ampak s sadjem ne pretiravaj, ker vsebuje ogromno enostavnih sladkorjev – recimo max. 2 kosa dnevno). Maščobe: žlica olivnega olja za solato :). V bistvu če vse drugo ješ tako kot sem napisal boš tako ali tako dobilo vse tiste maščobe, ki jih potrebuješ. Odvadi pa se: pomfrija, paniranega, bele moke, sladkorja, vglavnem vseh rafiniranih živil (belih špagetov, belega riža itd.), margarine, masla, olja ob pečenju, prevelikih količin sadja, marmelad, eurokremov, majoneze, salam, klobas, fast-fooda (hamburgerji itd), sladkanih pijač (navadi se piti samo vodo), alkoholnih pijač (1g alkohola ima 7.1 kalorij) … pa še česa, ampak mislim, da ti je zdaj jasno kaj ni vredu. Najdi si neko razpredelnico kjer imaš vsa živila gor in napisano koliko ima kakšno živilo beljakovin, hidratov, maščob tako, da si boš potem lahko čisto samostojno sestavilo to kar boš dnevno jedla. Ne jej v treh velikih obrokih ampak jej v petih ali šestih malih – s tem povišaš termogenezo – torej tvoje telo začne bolj kuriti, hkrati pa nimaš prevelikh špic inzulina, ki potem predvsem nahrani maščobne celice, hkrati pa se potem počutiš utrujeno in potem spet lačno. Začni se gibati – namesto, da ustvariš kalorični deficit s hrano (torej, da manj ješ), ga raje ustvari s telovadbo, ki poviša tvojo temeljno kalorično porabo tudi potem, ko miruješ. No, OK. Rad bi ti samo povedal to, da to 100% deluje, ker sem to preizkusil na sebi in marsikomu pomagal uspešno shujšati. Če želiš me lahko po emailu ([email protected]) kaj več vprašaš – ni problema. Zapomni si le to, da ni instant rešitve – in ne potrebuješ nobenega čudeža, le to kar sem ti napisal ponavljaš iz dneva v dan in nič drugega.
Lep pozdravček!!!
Danes me je kar nekaj prijelo, da bi si še jaz ogledala tole stran, če bom našla kakšen zanimiv nasvet oziroma dieto – za kaj le…za hujšanje. Pa sem zasledila vaša pisma in sem se odločla da vam pišem. Upam, da imate s pisanjem novega pisma vedno več volje, da boste shujšali. Verjemite, volja je zelo pomembna. In ker imam sama enak problem kot vi, bi rada da se vsaj malo zamotim s pisanjem krajših pisem. Priporočam pa vam, da si kupite kolo – verjemite zelo pomaga, potem ko boste imeli kakšen kilogram manj se lahko odločite tudi za aerobiko, kjer se boste prepotili do konca in naprej; pomembno pa je da boste v vsem kar počnete uživali…Poiščite is prijatelja, ki bo vaš sotrpin, vendar ne izmikajte se tistemu kar želite doseči, ne iščite izgovorov in ne odlašajte na jutri kar lahko storite danes!!! Določite cilj, ki ga želite doseči. POMAGA!!!!UPAM, da vam bo uspelo
LEP POZDRAV
xxl
Bo uspelo? je pisal/pisala:
>
> Pri 36 letih mam skor 125 kg pri 175 cm višine in bi se jih
> rada znebila. Rada jem, premalo se gibam in navadno vse diete
> propadejo po par dnevih. Zdaj sem se že stotič odločla, da
> ponovno probam in mogoče mi bo pomagalo, če bom tu vsako
> tolko, kaj napisala kako napredujem, kako se počutim. Kaj pa
> vem, probat ni greh, mogoče me bo sramota prekinit dieto.
> Sicer planiram bolj normalno dieto, sam mal spremembe
> prehrane, nič sladkarij (upam da bo uspelo, ker sem
> čokoholik), telovadba, čeprav bo mal težko od začetka, ker
> nisem razgibana, telovadla pa nisem že neki let. Ne vem a bi
> zraven tud cigarete pustila, ali zmanjšala vsaj, saj zdej
> pokadim skor 3 škatle na dan. Ker nazadnje, ko sem nehala
> kadit sem pridobila 15 kg. Ah že fantaziram v oblakih, kot da
> bo lahko. No ja, trenutno sem polna motivacije, kaj vse bom
> naredla.
> Upam, da ne bo nikogar motlo, da imam tu samogovore, nič
> nimam niti proti za kako spodbudno besedo.
> Kolkor čitam ta forum, imate skor vsi kar vredu kile, ni
> nobenega takega ekstrema kot jaz. Če pomislim da sem jih tud
> jaz mela 77 pa sem se počutla takrat debelo, pa sem prišla na
> 94, pa sem mislila da sem bla takrat suha. Zdaj, ko jih imam
> tolko, bi bla srečna, če bi prišla nazaj na 94, o 77 kg pa
> lahko sam sanjam še.
> Vedno me je najbolj jezilo pri dijetah, da moram nehat jest
> vse kar mam najraje, pohano, pomfri, pečenke, čokolado… in
> jesti salato, nikoli nisem marala kislega, že kot otrok ne.
> Moja sestra je suhica. Ni čudno, ona nikoli ni marala
> mastnega al sladkega vedno je oboževala salato. Še kot otrok
> je vedno, ko smo bili veni vkradla kak paradižnik pa ga kar
> tak pojedla, meni je bil ogaben.
> No tolko za enkrat.