Najdi forum

Hudo vnetje dlesni

Pozdravljeni!

Od ponedeljka naprej imam zelo hudo vnete dlesni in posledicno zelo otekel obraz oz. lička na tej strani. Obiskala sem zobozdravnika, kateri mi je vceraj namestil na zob trakec in dal antibiotik Hiconcil 500. Zanima, me, zakaj je do tega vnetja prislo? Najbrz bakterije (ker jemljem antibiotik Hiconcil 500) ,kaksne so lahko posledice in v kolikem casu bo oteklina minila? Dlesen je hudo vneta na zunanji strani sedmice in osmice.

Najlepša hvala in uspešno delo še naprej, Anja

Spoštovana Anja,

verejtno je res prišlo do vnetja dlesni v tem predelu. Zakaj je do tega prišlo pa vam z informacijami, ki jih imam na razpolago, žal ne morem odgovoriti.
Vnetje se bo prav gotovo pozdravilo v nekaj dneh, verjetno brez posledic. Zobozdravnik bo prav gotovo preveril, zakaj je do vnetja prišlo in nato opravil vse potrebne posege, da se le-to ne bi več ponovilo.
Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni!

Vem, da so vprašanja na temo stomatologije namenjena gospe doktor, vendar moram v zvezi z vnetjem dlesni povedati svojo izkušnjo, mogoče bo komu rešila kakšen zob.
V času izobraževanja na srednji šoli se mi je dvakrat zgodilo, da sem imela močno vnete dlesni, tako da mi je takratna zobozdravnica morala n dlesen namestiti trak z antibiotikom. Sama nisem našla odgovora zakaj se mi je to zgodilo in sem o tem povprašala zdravnico. Dejala je, da je to mogoče zaradi hormonov (zobnega kamna takrat nisem imela) in glede na to da se mi je hudo vnetje zgodilo dvakrat približno v enem letu potem pa nič več, sem na to pozabila.
Čez približno dve leti sem se oglasila pri mojem izbranem zobozdravniku, ker se mi je na sprednjih spodnjih zobeh nabralo kar nekaj zobnega kamna. Zobozdravnik je bil hud name, ker bi morala priti k njem že prej. Takrat mie je tudi prvič opozoril, da moram biti res zelo pazljiva kako si umivam zobe, da nebi iz zobnih oblog nastajal zobni kamen, ta pa povzroča vnetje dlesni iz vsega skupaj pa pride do začetka paradontoze. Opozoril me je, da mi bodo izpadli zdravi zobje, če ne bom pazila kako si umivam zobe. Obiskala sem ga večkrat, kasneje me je napotil k paradontologu. No danes sem stara 30 let in se zdravim na Stomatološk kliniki v Ljubljani zaradi paradontoze. Lečeči zdravnik mi pravi, da do tega ni prišlo le zaradi slabega umivanja zob (ves čas sem se zelo trudila, da si pravilno umivam zob in se trudim še danes). Ko sem prebrala vaše sporočilo, Anja, sem se zavedala, da glede na navedeno tudi vas ne čaka kaj dobrega, zato vam svetujem, da čimprej in čimbolj redno obiskujete zobozdravnika in bodite vztrajni, da problemu pridete do dna.

Želim vam čim manj vnetih dlesni in res skrbno umivanje zob (zobozdravnika priste, da vam točno z vsemi pripomočki pokaže kako se pravilno umiva zobe).

Boli ne na levi strani dlesen..tu zoba ni je pa boleča in tudi rdeča..bi lahko vseeno šlo za vnetje dlesni?

Pozdravljeni,

Vnetje dlesni ni vezano le na področje, kjer so zobje, tako da je moj odgovor, da je seveda možno…..težko pa komentiram, ker je za to potreben klinični pregled pri zobozdravniku.

 

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

Pozdravljeni,

 

Sem v 28 tednu nosečnosti. Na sprednji 2,oziroma med 2ko in 3ko se me ji pojavila hiperplazija dlesni. Boli ne, občasno zakrvavi. Kaj lahko naredim v tem primeru?

 

Lp

Pozdravljeni,

najprej če gre resnično za hiperplazijo dlesni je verjetno vzrok v hormonskem stanju, vaša naloga je da vsekakor masirate in čistite zobe in dlesen z mehko ščetko in uporabljate medzobno ščetko, ki jo namočite v gel, ki vsebuje klorheksidin, ki deluje protivnetno in protibakterijsko ( dobi se v lekarni), s tem zmanjšate možnost vnetja dlesni in medzobnih papil. To je vse kar lahko sami storite doma, za kakršnakoli druga vprašanja je potrebno videti, ali je to res hiperplazija ali kaj drugega. Imam premalo podatkov o vašem stanju zob in obzobnih tkiv. V kolikor vas skrbi najbolje , da obiščete zobozdravnika ali vsaj poslikate stanje. Srečno!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close