HUDO V ZDA!!!
> Zelo me moti, da želijo biti vojaško in gospodarsko najmočnejša država sveta.
Ne ‘zelijo’, ampak ‘so’.
Zakaj? Zato, ker jih je 300 milijonov. In ker so gospodarsko in znanstveno bolj produktivni od npr. milijarde Kitajcev kot pretendentov na ta prestol.
> Ob tem se ne zavedajo, da je na svetu je več revni kot bogatih ljudi in nihče
> jim me daje pravice, da obogatijo na račun revnih.
Razsvetli me, kako se to obogati na racun revnih? Tako, da imas ti traktorji oni pa ne zato, ker je med njimi in tabo pac 300 let razlike? Bi moral zdaj ti prenehati proizvajati solato in kupiti njihovo? Drazjo in manj nje? Pozapreti znanstvene laboratorije in pocakati 300 let, da te dohitijo?
> Tudi revni ljudje na planetu Zemlja imajo oziroma imamo svoje pravice in
> med njimi je tudi pravica do boljšega življenja.
Imajo pravico delati in si boljse zivljenje zasluziti. Ne pa pobijati bolj naprednih zato, da ne bi bili vec zaostali…
> Ne me razumeti napačno, ampak mislim, da jim je čisto prav in da so
> si to zaslužili.
Tega se ne da napacno razumeti.
Izvoli:
http://63.249.218.164/html/articlesjihadtrain.htm
Pojdi in jih pobij se vec.
Lp,
Tommy
> Pozabil si pa omeniti Ameriško pravico, do svobodne posesti orožja,
> katero tudi zagovarjaš?
Jasno.
Orozje samo ne strelja. Sprehodi se v Ljubljani do Lovca. Tam si lahko kupis smrtonosno fraco, lok, samostrel ali harpuno… Tule v Svici ima orozje doma prakticno vsak odrasel moski (ki je v rezervi) in to mnogo bolj sofisticirano in smrtonosno (specialno avtomatsko orozje, ostrostrelske puske, ipd) od obicajnega revolverja. Nic nenavadnega ni, ce srecas na ulici nekoga s pusko na rami na poti na orozne vaje. V Sloveniji imas danes 7000 kosov legaliziranega orozja. Ali smo se zaceli zato streljati vsepovprek?
Je pa seveda statisticno mozno, da bomo imeli vsakih 150 let dogodek, ki se v ZDA zgodi vsako leto. Nas je 2 milijona, njih pa 300…
Lp,
Tomaz
> Moje ideale ti lepo pusti pri miru, ker so precej skregani s tvojo
> imperialistično denarno ideologijo. Nikakor se ne strinjam z
> SVOBODA, očitno si že pozabil kaj sploh pomeni ta beseda,
Nasprotno. Ti tega nikoli nisi spoznal in razumel. Preden se spravljas v
debate o izkoriscanju si preberi kaj vec od Komunisticnega Manifesta
in Izvora Druzine in Kapitala… Npr. kaksno knjigo Adama Smitha,
kaksno fikcijo Ayn Rand.
Potem primerjaj svoje ideale z libertalizmom in se odloci, kaj ti je blizje.
Ne pocni pa tega brez znanja in brez razumevanja povezanosti pojmov:
zivljenski standard, motivacija, tekmovalnost, inovacija, ipd.
Iz tega se bos lahko naucil, da so pojmi borza, pristanek
cloveka na luni, zasebna lastnina – bistveno bolj povezani z moznostjo posameznika prakticirati svobodo, od pojmov “izkoriscanja”, “imperializma”, ipd.
Seveda pa ti to ne bo pomagalo, ce bos zacel na dan vleci dogodke izpred stopetdeset let, ki na noben nacin niso povezani z ljudmi, ki na tem planetu ne zivijo danes, razen, da so njihovi predniki ziveli na istem delu planeta… To je tako, kot obtozevati Bosnjake in Albance za kosovsko bitko…
Pomagalo ti ne bo tudi, dokler bos v sredisce postavljal “kolektiv” in ne posameznika. Ker, dokler kolektiv krsi svobodo posameznika zato, ker je ta posameznik bolj uspesen pri svojem delu (in zato financno), to ni svoboda za nikogar, zgolj suzenjstvo za boljse od tistih, ki jih zasuznjijo.
Svoboda namrec ni neoprijemljiv pojem. Svoboda je preprosto moznost izbire,
omejena z moznostjo izbire drugega.
Pomeni enake izhodiscne pogoje za vse. Pri tem izhodiscni pogoj
ni enak ekonomski polozaj, ker bi sicer s tem nekomu omejil svobodo (tistemu,
ki je danes na boljsem), ampak enakost pred zakonom…
Meni je jasno, da ti svobode nihce ne podari. Treba si jo je zasluziti. Na edini mogoc nacin. Z delom. To pac pocnem ze celo zivljenje.
> Je zate svoboda, na kak način so Američani naredili Ameriko s pobojem
> oz. kar uničenjem indijanske civilizacije.
Sorry. To je neumnost…
> Je zate svoboda, da svojo moč sproščajo in to še danes nad narodi, ki
> nimajo takega orožja kot oni.
Naprimer? Bi bilo bolje, ce se ne bi vmesali v okupacijo Kuvajta? Ali v genocid v BIH? Ali v vojaski udar na Haitiju? Ali pa zgolj teoretiziras s popularnimi frazami, ti pa nekako zmanjka prakticnih primerov?
> Je zate svoboda, da postavljajo velike tovarne v nerazvitem svetu in
> izkoriščajo ljudi do onemoglosti
Si ti sploh ze kdaj vodil kaksen manjsi team in razumes, kaj pomeni postaviti tovarno? Si kdaj v kaj vlozil svoj denar? Si kdaj tekmoval na trgu in razumel, da bos z drazjimi in slabsimi izdelki pac propadel, ker bodo ti isti ljudje, ki jih “kao” zdaj ne izkoriscas, kupovali cenejse in boljse? Razumes pojme, kot so akumulacija, R & D? Riziko?
Ali pa celo zivljenje sedis doma in je v resnici tvoj bes nad tistimi, ki s svojim lastnim delom, pametjo, tveganjem in denarjem ustvarjajo nova delovna mesta (koliko si jih ustvaril ti?) in bistveno izboljsajo polozaj (glede na prejsnjega, ne pa tudi glede na polozaj razvitih, ker se to pac ne zgodi cez noc) lokalne populacije?
> Je zate svoboda, da skrbijo le za svoj lep ugled v svetu in na ta način
> zatirajo marikatero pleme, ljudstvo.
Naprimer?
> Je zate svoboda, da še danes v ameriki prečudoviti Ameriki ubijajo,
> preganjajo črnce in drugobarvne ljudi.
Aha, v Ljubljani jih pa ne?
Ce bi razumel mojo filozofijo bi tudi znal lociti drzavno politiko od
navadnega kriminala…
> Mislim, da zelo slabo ali celo premalo poznaš zgodovino, da bi
> lahko govoril o besedi svoboda, prej bi jo jaz označil kot
> razpuščenost pod krinko.
Nasprotno. Zgodovino izredno dobro poznam. Predobro, da ne bi razumel,
kolikokrat so bili dogodki izpred stoletij ze zlorabljeni za opravicilo zlu v sedanjosti.
Kot sem ze rekel. Preprosto ne razumes, ker nimas *znanja*. Preden obsojas se oborozi z znanjem. Potem obsojaj. Nekaj mi pravi, da ne bos vec razmisljal na enak nacin…
Lp,
Tommy
Hm,o.k. imata prav, da ni dobro imeti ne inferiornega ne superiornega odnosa do kogarkoli. Zavedam se, da je to poskus vzpostaviti ravnovesje. Vendar v sebi čutim, da je veliko več, kot samo neizobraženost, ali drugačna vera.. tu je veliko več. To je način “življenja”, ki mi spoloh ni jasno na kakšnih človeških vrednotah temelji. A mi kdo zna razložiti to?
Smrt in junaštvo postane pomembneje od življenja ,celo, moškega potomca. Torej ni več dovolj, da imajo moškega otroka, ta mora biti še mrtev. Sorry, to mi meji na hudo zaostalost.
Ti ne razumes. Zato, ker izvzemas svobodo cloveka do trgovanja iz ostalih svobod in jo delas za nekaj slabega. Hkrati pa povdarjas obvezo cloveka garati za tiste, ki proizvajajo manj.
Sorry. To je suzenjstvo. Clovek ima pravico odkloniti. Nima pa pravice vzeti.
Ce sem bolj konkreten. Te tovarne v tujini, ki jih omenjas, obstajajo zaradi trga. Trg bi jih lahko zavrnil. Pa jih ni. Ti pa ocitno mislis, da jih imajo ljudje pravice vzeti nekaj, cesar niso ustvarili. Ceprav je v njih denar, ki so ga s svojim delom zasluzili drugi ljudje. Ti drugi ljudje so za ta denar delali. In tisti, ki zasezejo njihovo tovarno zasezejo njihovo preteklo delo. Dosezke njihovih rok in razuma.
Je to zate svoboda?
Borza simbolizira trgovanje. Trgovanje pa je odnos med ljudmi. Jaz opravim delo zate. Ti zame. Ti si upas na goro po redko rastlino, jaz ne. Zato bom eno tvojo redko rastlino zamenjal za deset mojih solat. Zato bos imel ti vec od mene. Ker imas sposobnosti, ki jih jaz nimam. Ker ti nisi jaz. Ker sva oba posameznika in ne nek kolektiv…
Ta uspesnost posameznikov je omogocila potovanje vse najvecje dosezke clovestva. Ta razlicnost med posamezniki je omogocila, da je nekdo zural medtem, ko je drugi prezivljal dneve in noci za racunalnikov iz svoje ljubezni do tega dela. In pozneje je v zivljenju je ta nekdo drugi ustvaril Microsoft in dal racunalnistvo clovestvu. Za denar, seveda. Ne zastonj. Ali ti v sluzbi delas zastonj? Ne. Delas za toliko, kolikor si vreden. Kdo ti prizna, koliko si vreden?
Trg.
Tako je z vsemi. Nihce ni izvzet. Ce ti ne bi potreboval tvojega sefa, bi si nasel delo brez njega. Ampak on morda ve nekaj, cesar ti ne ves. In je redkeje na trgu. Ravno tako, kot tvoja hrabrost splezati v goro po redko rastlino.
Tako to deluje. Vsak clovek je posameznik. Vsak posameznik pomeni razliko. In iz tega izhaja borza. Ce povezave do sedaj ne razumes, je nikoli ne bos… Ljudje, ki te povezave niso razumeli so povzrocili ze prevec tragedij. Nenazadnje so se vse ideologije, ki so temeljile na kolektivizmu pod krinko “neizkoriscanja” sesule pred desetimi leti. Zato, ker so bile zgrajene na lazi tistih, ki razumejo in neumnosti ostalih.
Lp,
Tommy
Irena,
moja mama je medicinska sestra, invalid in samohranilka z dvema otrokoma. Oce je bil alkoholiko in nas je zapustil, ko mi je bilo 3 leta.
Vse, kar mi je nudila mama je bila sola in skrb. Na koncu studija (ki sem ga delal 8 let, ker sem moral vmes delati) sem po internetu razposlal cca. 3000 prosenj za sluzbo (po trideset na dan, tri mesece).
Pristal sem v Munchnu na IAESTE studentski praksi, ker je bila tisti cas to edina moznost priti do vize. S placo 1.200 DEM brutto na mesec sem zivel sem v sobici nad vietnamsko restavracijo med scurki, s posteljo, eno omarico in kuhinjo v polovici te omare ter kopalnico cez hodnik.
V sostanovalstvo sem sprejel prijatelja iz Mexica, ki je prisel v nase podjetje in prvih 14 dni ni imel kje stanovati.
Danes sem v Svici in svetujem v podjetju RMF, ki upravlja z 9 milijardami SFr. Moja placa je 8000 SFr brutto, kar znasa 1.152.000 SIT. Letos sem bil na dopustu v Mexicu, s prijateljem smo se potepali po pokrajini Jalisco. Zastonj.
V zivljenju nimas vec izbire samo takrat, ko se predas.
Tomaz
> ki je očitno tako močna kot Amerika.
> Kako bo Amerika reagirala? So že povedali. To je vojna.
Sasa,
ce bi bila ta sila tako mocna (moralno ali vojasko) kot ZDA, se zdaj ne bi potuhnila. In v prvi vrsti ne bi poslala polnih civilnih potniskih letal v civilne stolpnice, ampak bi napadla vojaski cilj, kot so to storili ob napadu na USS Cole.
In nenazadnje, to ni najvecji -mirnodobni- napad, ampak kar najvecji koncentrirani napad na ZDA v zgodovini. Po najnizjih podatkih je umrlo 3 x toliko ljudi, kot v napadu na Pearl Harbor in 1/5 vseh mrtvih v 10 letni vojni v Vietnamu…
Tommy
Ali (v preprostejsi obliki)
Milosevic je bil nedolzna ovcica, ki se je samo boril proti zlim muslimanskim fundamentalistom, ustasem in iredentistom. V resnici so se vsi sosedje eden za drugim brez teskega orozja in avijacije zarotili proti njemu. Srebrenica, Sarajevo, Vukovar in ostalo pa so lazi zahoda, 8000 trupel pa plastika, da je lahko zahod treniral svojo avijacijo, ker raje kot nad puscavo Nevade, svoje pilote posiljajo v smrtno nevarnost – njihova javnost namrec obozuje body bags.
Saddam Husein je bil nedolzna ovcica. Okupacija Kuvajta je bila v bistvu samo prostovolna zgodovinska prikljucitev in spremenitev statusa tega zgodovinskega Perzijskega ozemlja v Irasko provinco. Zaplinjevanje Kurdov je cista izmisljotina. V resnici jim je skodoval gorski zrak, ker so pac navajeni na nizine. Zlobna spletka americanov.
Teroristicni kompleksi v Sudanu in Afganistanu, po katerih so Americani udarili pred tremi leti kot odgovor na napad na ambasade so bili v resnici tovarne poceni zdravil. Talibani so na splosno miroljubni kot miske. Kamenjanje zensk in obesanje nevernikov in opozicije (pa to je isto) po trgih je pac del njihove “kulture” in “drugacnosti”, ki je zlobni in egoisticni Americani ne “razumejo”.
Vojaska hunta na Haitiju, ki so jo Americani odstranili, je bila v resnici sestavljena iz generalov – borcev za svobodo.
…
…nenazadnje, ameriski odgovor na sedanje napade bo zgolj neupraviceno bombandiranje civilnih ciljev zle ZDA…v bistvu sploh ni slo za napade…ampak za nesposobnost njihovih pilotov…
…
Tommy
Morda se motim, vendar moje razmišljanje je tako. Človeštvo -je- smo- na taki ravni razvoja, da gledamo vse skozi Ego. Torej, planet zemlja je makrokozmos, ki je odraz mikrokozmosa, najmanjša enota katerega je človek.
Sama priznavam, da gledam na nekatera ljudstva, ki so po mojem mnenju, v smislu vrednot in razmišljanja še vedno nekje par stoletij nazaj, kot na manjvredna. No, pa sicer v akciji, v vsakdanjem življenju, sem kljub temu, miroljubna in svojega mnenja ne posplošujem.
Z a v e d a m se svoje dvojnosti. Želim si miru in hkrati že jemljem nekatere ljudi, kot manjvredne.
Ne morem razumeti in niti nimam namena jemati kot sebi enakopravne tiste, ki npr. pobijejo ženske potomke, ali pa jih obrezujejo. Ali pa jih jemljejo kot manjvredne, v strahu pred izgubo nadzora. Pa rasizem. Itd itd.
No, in glede na npr. moj mikrokozmos, glede na to dvojnost, je nerealno verjeti, da bi svet deloval, ne da bi kdo vladal, prevzel moč.
In raje vidim, da je velesila Amerika in jo podprem, kot da bi bil to kak …uh, no..saj veste. Si predstavljate, da bi vladal svetu ekstremistični Islam?
Irena,
*nekdo* ga izdela. *Nekdo* vlozi denar v laboratorije, place osebja, raziskave, razvoj, tovarne, davke.
In ce ta nekdo dobi nazaj manj, kot je vlozil, si naslednjega, morda bolj kompleksnega projekta ne bo vec mogel privosciti.
In zdravila za naslednjo grozno bolezen ne bo. Zalostno, ampak resnicno. Revni namrec nimajo potrebnega znanja in sposobnosti – zato so tudi revni.
Glej. Tisoci laboratorijev so iskali zdravilo proti AIDSu in samo enemu laboratoriju je uspelo izdelati kombinacijo, ki zaenkrat (hvalabogu) dokaj ucinkovito znizuje stevilo virusev (ljudje iz zdravstva na tem forumu bodo vedeli podrobnosti).
Tako deluje kapitalizem. Drugi znani sistemi (npr. socializem) so znani kot sistemi na notranje izgorevanje. To pomeni, da delujejo toliko casa, dokler se lahko razdeljuje bogastvo, ki je bilo ustvarjeno pred zamenjavo sistema. Nato propadejo.
Ce zeli kdorkoli spreminjati svet in pomagati revnim, lahko to najbolje stori tako, da poskrbi za svoje lastno blagostanje. Ko boto to storili vsi, revnih ne bo vec.
Tommy
Poglejte si to:
Živijo
To, kar tukaj razlagaš, dragi Tommmy, je eno navadno kapitalistično sranje. Ti nimaš nobenega pojma o svetu, morale nimaš niti za vzorec in večno boš lebdel v svojih idealističnih, abstraktnih oblakih. Saj je brez veze, da ti kaj govorim, s svojim malim, pokvarjenim umom itak ne boš razumel nič, ampak vseeno: daj spusti se na realna tla, tak si kot drugi, nič boljši, nič slabši, izkoristil si pač okoliščine in si nagrabil svoje malo premoženjce, ampak zato še nisi mesija. Predvsem pa ne strupi foruma s svojim EDINIM videnjem vsega in vsakega. Enak bedak je mudžahedin, ki je za neko stvar pripravljen dati življenje, kot stremuh, ki so mu edino sveti kapital, borze, Amerika in standard (seveda njegov lastni). Pa ne trudi se preveč sedaj z iskanjem čimbolj nakladaškega odgovora; oslarij napisanih pod nickom tommy zagotovo ne bom bral več.
P.S.
Na Fernetičih, takoj za mejo pod šotorom prodajajo spodnjice s črtami in zvezdami; morda bi koga zanimalo.