Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Hudo poslabšanje vida pri otroku

Hudo poslabšanje vida pri otroku

Imam sina, starega šest let. Pred enim letom je dobil očala, dioptrija 1-. Po pol leta je sledil pregled, zdravnica je bila zadovoljna, vid naj bi se izboljšal, vendar mu očal ni zamenjala. Čez pol leta zopet pregled in šok – dioptrija je zrasla na 3-. Naslednji teden bo dobil kapljice, da mu bodo natančneje določili dioptrijo.
Sin sicer zelo veliko bere, vendar ob primerni svetlobi, očala nosi redno, od jutra do večera. Zanima me, kaj lahko storim, da se stanje ne bo tako slabšalo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,
vsekakor je potrebno preveriti dioptrijo s kapljicami, ta je prava. Pričakujem, da bo manjša.
Proti naraščanju dioptrije lahko malo pripomorete. Svetujemo preživlajnaje prostega časa zunaj, gledanje v daljavo. Tudi , ko otrok dela nalogo ali je za računalnikom naj večkrat pogleda v daljavo.
Dobro osvetlitev že uporabljate. Lep pozdrav

Tudi naša hči je stara dobrih šest let in ima dioptrijo okrog 5 -. Očala je dobila pri štirih letih, dioptrija se veča. V začetku junija imamo tudi mi meritve s kapljicami, tako da bomo takrat videli točno kje smo.

Imela bi pa vprašanje okrog vaj za izboljšanje vida. Okulist nam je dal vaje, ki jih zadnje pol leta redno dela cca 1 uro na dan – pokrije eno oko in barva trebuščke od črk. Ta okulist nas je napotil tudi v Ljubljano na otroško kliniko in ko smo tam povprašali kako pa je z vajami – ali še delamo ali ne – je zdravnica čudno pogledala, češ kakšne vaje in v tem smislu, da je vid že razvit. V bistvu smo njeno izjavo razumeli kot da se tu pač ne da več izboljšat z nobenimi vajami. Ali pa se nismo razumeli?

Ker imamo doma vsakodnevne borbe s temi vajami (je treba, ni treba,…) smo se sedaj začeli spraševati ali naj vztrajamo s tem še naprej vsakodnevno 1 uro ali bi lahko malo omejili, da npr. vsaj kakšen dan v tednu izpustimo ali pa morda popolnoma opustili, v kolikor res ni nobenega efekta.

Do te meritve s kapljicami bomo še vztrajajli, da vidimo kakšni bodo rezultati, čeprav kot je že zgoraj opisano, tudi sedaj ne vemo, če je dioptrija točna ali ne, ker se brez kapljic ne da točno določit.

Bi pa bila zelo hvaležna, če mi dr. Alenka napiše svoje mnenje o tem ali kdo izmed vas, ki ima s tem kaj izkušenj. Hvala že vnaprej!

New Report

Close