Najdi forum

Hudi panični napadi občutek kakor da bom umrla

Pozdravljeni, sem nova na tem forumu. 

Imam pa vprašanje in se že v naprej opravičujem če sem napisala zelo raztreščeno..

Pred 7 leti sem se začela zdraviti z Asentro 50mg, zaradi paničnih napadov in anksioznosti, obiskovala sem psihologinjo do 17 leta nato se je ona prestavila drugam in sem bila do sedaj brez terapij. Trenutno sem stara 22 let tako da imam še kar nekaj let pred sabo. Januarja sem v družini doživela močan šok, ki mi je počutje oslabšalo in sem se želela vrniti nazaj na terapijo (pogovor) in želela prenehati z Asentro. Vmes sem bila pri psihiatru, ki me je še bolj zbil na tla in po vsej vrjetnosti izvajal šok terapijo (jaz pa že tako cela panična, žalostna in v šoku) tako da sem se z zdravnico dogovorila da zdravljenje pri njem neham in preneham uporabo z Asentro. Do tega tedna sem hodila na terapije pri privat terapevtki. Odvajanje iz Asentre (marca) bi lahko opisala samo kot pekel. Ves čas sem imela občutek kakor da nisem jaz v nadzoru mojega telesa, da jaz nisem jaz in da bom omedlela. 

2/3 tedne nazaj pa sem SPET po 7 letih doživela panični napad. Nisem mogla dihat, tresla sem se, zeblo me je, tišalo me je v prsih in so me na urgenci dali nazaj na Asentro za zdaj jemlem se polovičko. Moje vprašanje je kdaj se bom spet počutila normalno? Namreč ne spim (1/2ure na noč) nimam apetita, še zmeraj dobivam panične napade občutek kakor da bom umrla da mi bo srce vn vrglo (bila sem vsaj 5x že na urgenci) in so mi 2x dali apaurin da sem se pomirila, zdravnica mi je predpisala helex po katerem sem lahko spala 2 noči naslednje 2 pa ne in sem bruhala, zeblo me je in spet panika. V ponedeljek mi je zamenjala helex za Kventiax 25mg po katerem sem spet 2 noči vredu spala danes pa nisem mogla zaspati in spet sem bila že hitro pokonci. Danes mi gre spet na bruhanje ampak iz sebe lahko dam samo slino in zrak, dobila sem vročino, na trenutke imam občutek da bom skupi padla in ne morem se umirit čez dan. Da bi se pa zamotila s čim mi pa tudi ne ratuje ravno. Nekaj vročine in slabega počutja mogoče lahko pripišem prihajajoči menstruaciji saj mi vedno pred tem pade imunski sistem. Ali je mogoče kdo šel čez kaj takega? Kdaj bo boljše ker se počutim kot v peklu.. še hujše kot pri odvajanju. 🙁

Prosim za nasvet, menje karkoli.. kako se usaj spopadati s tem.

Lep pozdrav, 

VibezNotVibin

Pozdravljeni,

najprej bi rad poudaril, da mi je žal za težke izkušnje, ki jih doživljate. Res je, da se soočate s kompleksnimi težavami, vendar vam želim povedati, da je mogoče najti pot naprej, kljub vsem trenutnim izzivom.

Iz psihoanalitične perspektive je pomembno razumeti, da naša zavest predstavlja le majhen del našega psihičnega delovanja. Veliko naših občutij, misli in obnašanja je vodeno iz nezavednega dela uma. Včasih so to stvari, ki smo jih doživeli v preteklosti in smo jih zaradi različnih razlogov potisnili v nezavedno.

Vaša anksioznost in panični napadi so lahko način, kako se vaše nezavedno sooča z nekaterimi od teh stvareh. Z drugimi besedami, te simptome lahko razumemo kot neke vrste “sporočilo” od vašega nezavednega uma. Torej, čeprav je zelo neprijetno in težko, je lahko tudi pomemben korak k razumevanju in obvladovanju globljih vprašanj, s katerimi se soočate.

Zdravila lahko pomagajo pri lajšanju simptomov in vam omogočajo, da živite bolj normalno življenje. Vendar pa je res, da zdravila pogosto ne rešujejo globljih vzrokov težav. Zato bi vam psihoanalitična psihoterapija lahko pomagala razumeti in obvladati te globlje vzroke.

Psihoterapija je proces, ki zahteva čas in potrpljenje. To ni hitra rešitev, vendar je lahko zelo učinkovita. Terapevt bi vam pomagal raziskati svoje nezavedne misli in občutke, ki bi lahko bili povezani z vašo anksioznostjo in paničnimi napadi. Sčasoma bi to lahko privedlo do globljega razumevanja sebe in boljšega obvladovanja svojih občutkov.

Želel bi vas tudi spodbuditi, da ne obupate. Vem, da se včasih zdi, kot da ni izhoda, vendar vam zagotavljam, da obstaja. Mnogi ljudje so se soočili s podobnimi težavami in našli pot naprej. Zato vam svetujem, da si prizadevate za iskanje pomoči, ki jo potrebujete, bodisi preko psihoanalitične terapije ali drugih virov podpore.

Glede na to, da opisujete razne simptome, ki so lahko povezane tudi z neželenimi učinki zdravil, vam spodaj informativno pišem o nekaterih informacijah, ki so dostopne na spletu:

Psihofarmakološka zdravila, kot so Asentra (sertralin), Helex (alprazolam) in Kventiax (kvetiapin), delujejo tako, da vplivajo na delovanje nevrotransmiterjev v možganih, kar vpliva na naše razpoloženje, občutke in vedenje. Medtem ko lahko ta zdravila pomagajo lajšati simptome, kot so anksioznost in panični napadi, imajo lahko tudi neželene stranske učinke.

Asentra je vrsta antidepresiva, znanega kot selektivni inhibitor ponovnega privzema serotonina (SSRI), ki deluje z zvišanjem ravni serotonina v možganih. Medtem ko lahko to pomaga pri zmanjševanju občutkov tesnobe in depresije, so lahko neželeni učinki vključno s težavami s spanjem, slabostjo, tresenjem, zmanjšanim apetitom in občutki odtujenosti ali “odmaknjenosti”.

Helex je vrsta benzodiazepina, ki deluje tako, da upočasni aktivnost živčnega sistema, kar pomaga lajšati občutke tesnobe. Toda pri nekaterih ljudeh lahko to povzroči zaspanost, omotico, slabost ali občutek “odmaknjenosti”.

Kventiax je antipsihotik, ki se pogosto uporablja za zdravljenje shizofrenije, bipolarnih motenj in drugih duševnih bolezni. Lahko povzroči neželene učinke, kot so zaspanost, omotica, slabost, povečana telesna teža in motnje spanja.

Pomembno je, da če se pojavijo takšni simptomi, se obrnete na svojega zdravnika. Prav tako je mogoče, da simptomi, ki jih doživljate, niso posledica zdravil, ampak drugih dejavnikov. To je lahko nekaj, kar bi lahko raziskali z zdravnikom ali psihoanalitičnim terapevtom.

Želim vam vso srečo na tej poti. Ne pozabite, da niste sami.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close