Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Hudi napadi hitrega bitja srca

Hudi napadi hitrega bitja srca

Pozdravljeni,

že 2 leti imam težave s hudimi napadi hitrega bitja srca. Lani sem po nekaj obiskih urgence dobila diagnozo, da gre za napade paničnega izvora, saj so bile vse preiskave (kri, UZ srca, ekg, 24-urni ekg) bp. Dobila sem zdravilo Lorsilan za umiritev in Propranolol 40 mg za zniževanje utripa. Pred 14 dnevi pa sem doživela grozovit napad hitrega utripa (do 160 utripov na minuto) z groznimi bolečinami v prsih, tiščanjem v glavi, omotico. Od takrat sem opravila ogromno preiskav. Ščitnica, UZ srca, 24-urni EKG, kri. EKG je pokazal aritmijo ob napadu hitrega bitja, z ogromno ekstrasistolami, ki pa naj ne bi bila nevarna. Od takrat sem panična in samo čakam na nov napad, ki se mi seveda ponovi večkrat dnevno. Ob napadu vzamem Propranolol (četrtinko) in utrip se v 20 minutah popolnoma umiri (pade tudi pod 60 utripov na minuto). Dobila sem tudi Helex in Zoloft, saj je dr. mnenja, da gre za posledice stresa. Trenutno tako jemljem Propranolol po potrebi in Helex ob napadih tesnobe (cca. enkrat dnevno). Skrbi pa me pretirano nizek utrip po Propranololu in seveda še nižji po Helexu. Zolofta sploh ne upam vzeti, saj se bojim, da mi bo utrip še znižal. Čakam na pregled pri kardiologu, vendar vas v vmesnem času sprašujem za mnenje, kako je z jemanjem te kombinacije zdravil. Vse to so mi namreč predpisali na urgencino napadu. Od osebne zdravnice sem dobila še Concor, vendar ne vem, ali naj poskusim z menjavo, da bi namesto Propranolola jemala Concor. Rečeno mi je bilo, naj sama ugotovim, katero zdravilo je zame ustreznejše. Na zadnjem pregledu mi je zdravnica rekla naj zaradi vsakodnevnih napadov hitrega utripa preventivno vsako jutro vzamem četrtinko Propranolola, vendar ne upam, saj imam v stanju brez napadov utrip okoli 70 na minuto in me skrbi, da bo padec utripa prevelik, glede na to, da mi po napadu utrip iz 130 utripov pade tudi pod 60. Ali je to normalno, ali bi morala na dodatne preglede oz. zamenjati zdravilo. Sedaj mi poleg napadov hitrega utripa strah vzbuja tudi tale prenizek utrip in sem konstantno tesnobna in prestrašena, posledica pa začaran krog napadov. Hvala za mnenje.

Spoštovana,

Concor deluje tako dobro kot drugi zaviralci beta pri zniževanju krvnega tlaka, srčne frekvence, predzgodnjih utripov itd. vendar je manj verjetno, da bo povzročil neželene učinke.

To je zato, ker Concor (zdravilna učinkovina bisoprolol ) deluje predvsem na srce. Drugi zaviralci beta, kot je propranolol, delujejo na srce, vendar vplivajo tudi na druge dele telesa.Oba zdravila spadata v skupino beta blokatorjev, zdravil za zniževanje krvnega tlaka, srčne frekvence ter med drugim tudi za preprečevanje določenih oblik aritmije (prezgodnji utripi). Torej, menjava Propranola za Concor ni problematična, svetoval pa bi redno jemanje Concorja in ne “po potrebi”. Če jemljemo Concor “po potrebi” potem pride do hitrega padaca srčne frekvence, ker se organizem nima časa navaditi na zdravilo zato so tudi prisotna nihanja.

LP

New Report

Close