hude pravljice
Tudi jaz se strinjam, da “klasične pravljice” še niti slučajno niso primerne za tako majhne. Berita raje: Poldka (vse tri knjigice), Muco Copatarico, Zelo lačna gosenica, Zelo tih čriček, Zelo osamljena kresnička, Snežek in njegova skrivnost, Frančka, Zlato ladjo, Juri Muri…in še in še…naštela sem le nekaj najljubših naše 2-letnice.
V originalni Grimmovi pravljici je trenutek, ko volk požre babico opisan zelo na kratko, z enim stavkom. V predelanih pravljicah in risankah pa uboga babica beži, vrešči in kriči…. in otroke je strah… Ne berite/kažite otrokom šunda ampak originale. Sem učiteljica razrednega pouka in se spoznam na to. Verjamem pa, da je kakšen otrok res tako občutljiv, da takih pravljic ne prenese. V glavnem pa so zelo koristne, poučne.
Prav tako, kot mi ne maramo brati določenih knjig, tudi otroci ne marajo poslušati določenih pravljic. Če je občutljiva in jo je tsrah je res brez veze, da bi jo tsrašili. Jaz Rdeče kapice nisem marala poslušati po kaseti, ker je volk tako grozno zavpil, ko je skočil na babico. Ta del sem ali prevrtela večinoma pa sploh nisem poslušala te pravljice. Ko bo sama brala, si bo morda zaželea prebrati to pravljico in se bo potem pogovorila s teboj. Ali pa tudi ne in bo ta pravljica pač ostala neprebrana.
Te hude pravljice so večinoma predelave ljudskih in ljudske pravljice so večinoma zelo hude in grozljive. V oprvi vrsti namreč sploh niso bile namenjene otrokom, pač pa odraslim, to so bile razlage sveta itd. Potem so ji uporabljali za zastraševanje otrok (povodni mož jemlje otroke, da se otroci ne bi igrali pri vodi in utonili itd).
Torej, pravljic je na knjižnih policah na tone in se straši sami odločajo, katere bodo prebrali svojim otrokom in katere ne. Omenjene (Rdeča kapica, Sneguljčica…) imajo nekakšen sloves obveznih pravljic, ker jih vsi poznajo in so Desneyeve ljubljenke itd, vendar to še nikakor ne pomeni, da so za vse otroke. Preberi raje A veš, koliko te imam rad (Sam McBratney) in se potem malo pocrkljajta.
lp