huda trema
Imam hudo tremo. KO moram kaj narediti pred množico, ali pa samo pred človekom, ki ga ne poznam, se mi začnejo tresti roke, imam potne. Grozno izgleda vse skupaj. Kako naj rešim ta problem.
Vprašal bi, če so bili tvoji starši strogi ?
Ali pa, če so te preveč zapirali pred tujim svetom.
Ponavadi, pri drugih takšnih primerih, je bil vzrok vzgoja, ki je temeljila na pretiranem strahu. Starši so bili preveč zaščitniški do otroka. Vedno izjave….pazi, kako boš šel po stopnicah….pazi ono, pazi tisto….
Tega se seveda ne da rešit čez noč.
Najprej je potrebno zavedanje vzroka in problema, potem pa ščasoma vlivati v sebe zaupanje. Torej, postopno izpostavljanje izzivom, s katerimi sebi dokažemo da ni tako, kot verjamemo in da je naš strah neupravičen….
Za kakšen temeljitejši odgovor, pa rabim več podrobnosti.
Npr. ko grem k zdravniku, ko moram povedati kaj mi je se mi trese glas, v službi če moram kaj povedati ravno tako. Res bi se rada tega znebila in postala bolj samozavestna.
Sicer sem poročena in mati dveh otrok.
Mislim da starši niso bili strogi do mene, pač imela sem lepo otroštvo, sicer nismo imeli veliko denarja, pa vendar.
V šoli sem bila povprečna, končano imam višjo šolo in sem zaposlena. V glavnem vse štima, samo ta moja trema, nikakor noče izginit, mi je pa precej moteča.
Trema je posledica strahu.
Da spoznaš kaj je tisti strah, pa je treba prisluhniti sebi, ko si v takšnih situacijah, da te napade trema.
Kakšne misli se ti porajajo takrat ?
Te je pri zdravniku strah, ko moraš le kaj povedati ali na splošno ko greš k njemu ? Ti razbija srce, ko si v takšni situaciji ?
Nekatere je strah, da bo zdravnik ugotovil, da je z njimi kaj narobe. V službi se lahko pojavi strah pred izgubo le-te, če ne bomo česa prav povedali. Tu je potem trema, ki je posledica strahu pred eksistenco. Torej strah pred tem, da bomo ostali brez denarja, strah pred revščino….
Lepo otroštvo je relativen pojem. Nek strah so starši nevede prenesli na tebe.
Prisluhni sebi, spomni se, kaj je starše pogosto skrbelo….Misliš, da so te preveč “zavijali v vato” ? Si staršem lahko zaupala svoje občutke ?
Če greš nazaj po spominu, kdaj se ti je prvič začela pojavljati ta težava ? Se je takrat kaj takega zgodilo ?
Kakšno službo pa imaš ? Delaš s strankami ?
Mogoče se obremenjuješ s tem, kaj bodo drugi mislili o tebi ? Ti je pomembno kakšno mnenje imajo drugi o tebi ?
Ko boš se zavedala svojih misli in strahov ob tremi, lahko greš naprej in delaš na tem, da se tega rešiš.
Če se v stanju treme ne moreš distancirati od občutkov, pa razmisli o tem, na primer zvečer, ko boš pomirjena.
Vsi odgvovori so v tebi.
Npr. delam na takem delovnem mestu, ko moram včasih postrešt kavo. Pa se mi roke tresejo sto na uro. Razmišljam samo o tem, da ne bom koga polila, in da me vsi gledajo. Ko grem k zdravniku, razmišljam da ne bom kaj narobe povedala. Pravzaprav veliko mi pomeni, kakšno mnenje imajo drugi o meni.
Najlepša hvala za vaše odgovore.
Tale primer z kavo dobro ponazarja problem treme. Z razmišljanjem, da ne boš koga polila in da ne bo vse idealno, povzročaš strah, ki deluje na živce in povzroča tresenje. Ko to opaziš, misli postanejo še močnejše in povzročijo še več strahu…to je začaran krog iz katerega potem ne vidiš izhoda. Tako lahko samo streženje kave postane prava muka.
Pa vendar izhod je. Začne se pri mislih in tu je treba to preprečiti. Prepričan sem, da si fizično sposobna naormalno postreči kavo.Vendar s svojimi prepričanji in mislimi preprečuješ normalno funkcioniranje telesa.
Lahko preizkusiš več možnosti. Se z nečim zamotiš ali zavestno preglasiš svoje stare misli z optimističnejšimi mislimi.
Lahko doma z družino ali s prijatelji vadiš streženje kave ( vode ). Ta ritual ponavljaj večkrat, da bo zate postal rutina in če je za nas nekaj rutina, potem naše misli več niso tako aktivne ob samem dejanju.
Menim tudi, da premalo zaupaš vase. Že to, da imaš urejeno življenje, je dokaz sposobnosti. Verjemi v svoje sposobnosti, to ti bo vlilo samozavest in ne boš več obremenjena s tujim mnenjem.
Delaj na sebi in spoznavaj kdo si. Naj te družina ob tem podpira.
Forum je zaprt za komentiranje.