Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija huda slabokrvnost?

huda slabokrvnost?

Pozdravljeni!

Naša 13-mesečnica je bila v zadnjem obdobju veliko bolna (prehladi in laringitisi). Pred 4 meseci smo ji dali pregledat krvi, vrednost hemoglobina je bila takrat 102. Pediatrinja je svetovala, naj poskusimo najprej s hrano. Pa smo, a neuspešno. Otrok je bil pogosto bolan in v tistem obdobju ni veliko jedel. No, pred kratkim so ji ponovno odvzeli kri. Rezultat: katastrofalen. Hemoglobina je imela 92, pa tudi raven eritrocitov je bila zelo slaba. Dobila je 3-mesečno terapijo s sirupom Ferum Lek.
Zdaj me pa znaima sledeče: zakaj pride do tako hude anemije? Je to samo zaradi hrane, ali je tudi zaradi kakšnega drugega razloga? Kaj lahko še naredimo, da v prihodnosti ne bo več prišlo do tega? V kolikšni meri je slabokrvnost povezana z odpornostjo organizma?
Pa še zadnje vprašanjne: kljub temu, da v navodilih piše, da sirup ne obarva zobke, sem jaz opazila, da so le-ti nekoliko temnejši. Ali je možno, da je to od tega?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana mami-t,
nekaj sem danes že odgovorila na vprašanje”hemoglobin”, pa še tam preberite. Pri vaši deklici je bil hemoglobin v začetku 102, to je vrednost, ki bi jo že zdravili (manjka mi še podatek MCV, MCH). Ker je bilo pomanjkanje hemoglobina takšno, potem z mesom pač ni mogoče pozdraviti in zapolniti zalog, torej je hemoglobin še padel.
Sedaj imate železov preparat, jemljemo ga na tešče z vitaminom C (npr. z limonado ali pomarančnim sokom), ker je vsrkanje železa ob dodatku vit.C in na tešče mnogo boljše kot pa drugače.
Zdravimo do normalizacije krvne slike 2x dnevno, nato pa še 3-4 mesece 1x dnevno, da se zapolnijo zaloge, skupno torej običajno 6 mesecev.
Slabokrvnem otrok je neješč, se hitro utruja, slabo pridobiva na teži, je neodporen.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close