huda reakcija – samopomoč – zanima me le teoretično
Spoštovani!
Že večkrat se mi je pojavljalo to vprašanje.
Zanima me kaj storiti, če sploh lahko kaj storiš, v primeru, da otrok ali pa odrasel doživi hudo alergično reakcijo, zdravniške pomoči pa ni v bližnji okolici?
Zanima me predvsem zato, ker gremo letos na popotovanje z avtodomom po bivši Jugoslaviji, zdravnik ne bo vedno na voljo. Kaj, če otrok alergično odreagira, predvsem na kakšen pik, pa da ne vemo prej, da je alergičen? Imamo pa vedno s seboj Zyrtec sirup in Ventolin sprej, ker je srednji alergik (pršica, trava,…). Si lahko s tem kaj pomagamo? Kolikšna je sploh največja dovoljena doza Zyrtec sirupa za 3 leta – 15 kg, 9 let – 30 kg in 13 let – 45 kg stare otroke? Bi ta sploh pomagal?
In v v skrajnem primeru, bi pomagalo, da se naredi luknja v grlu, da se ne zaduši? In potem čimpreje odide do zdravnika.
Vse te stvari me zanimajo teoretično, se ne mudi z odgovorom.
hvala za vašo prijaznost in lep dan!
Alergija na pik je možna na pike ose, čebele, sršena, po prvem piku v življenju pač ne. Po prvem piku pride v telesu do senzibilizacije in po naslednjem ali naslednjih pikih lahko odreagiramo z aleregično reakcijo. Ki pa je mnogi ne ločijo od navadne otekline, ki se pojavi najbolj naslednji dan, vendar to ni alergična reakcija. Aleregična – anafilaktična reakcija, ki se je bojimo, nastopi v do 20 minutah po piku z nenadnim otekanjem (dihal, jezika), težćkim dihanjem in šokovnim stanjem).
Osebi, ki je znano alergična na pike, damo set za samopoč, ki vsebuje antihistaminik (Zyrtec, Xyzal, Claritine, ipd.) in krotikosteroid (Medrol), tisti z anafilaktčno reakcijo dobijo tudi adrenalin v samoinjektorju.
Za samopomč pri otroku brez znane anafilaktične reakcije a anamnezi zadostuje Zyrtec sirup (za malčka 1 žlica, za večjega 1 tableta), Ventolin, če bi slučajno imel znake težkega dihanja (kar pa bi teoretično lahko zamešali, pa bi šlo za otekanje dihal, ne pa za zoženje zaradi bronhoobstrukcije).
Konikotomije (luknje v sapnik) pa se ne loti nihče, čeprav je to opisano med ukrepi v zadnji sili, ker pride pri strokovnem in nestrokovnem posegu do poškodbe ščiitnice in arterije, ki oskrbuje ščitnico in do možnosti izkrvavitve, za dihanje pa je tista luknjica enostavno premajhna. Je pa res opisano med ukrepi.
Čer!
bi se kar tukaj navezala.
doma imamo 3 letnika in že kar nekaj časa opažamo,da če ga kaj piči(do sedaj razni komarji,mušice,mravlje,…..)zelo zateče.ni ga pa pičila čebela,osa,…
zateče mesto pika,ki je res rdeče,oteče in ta oteklina se kaže kar nekaj dni.drugi dan je največja,vijolična,…
če opišem primer: poleti,ko smo veliko zunaj,ga je lani nekaj od zgoraj naštetega pičilo v sence,zraven učka,kake 2 cm stran,ali recimo na čelo..takoj sem opazila,da ima bulo,smo hladili,dali claritin in namazali.
pomagalo ni nič,zjutraj je imel otečen uček in celo uho,ki je bilo do 2x večje.ne pretiravam.hladili smo še,sem pa po naklučju imela doma še fenistil kapljice-sicer ne glih sveže in sem mu dala.no,takrat je oteklina začela splahnevati vidno.očesa in ušesa.
mah prav grozen je bil.
in ob vsem tem se sprašujem ali je res lahko nagnjen k alergiji na pike,tudi čebel in os.malo me je strah,ker nismo bili stestirani in sploh ne vem če to lahko zahtevam.niti nobena leteča žival,ga do sedaj ni pičila(osa,čebela).hvala bogu,ampak se pa itak lahko to zgodi.
skratka moje mnenje je da kar pretirano reagra na te pike.ali kaj pedlagate??od takrat uporabljamo le fenistil,claritin nam ne pomaga.se ga pa P bolj otepa pisati,vsi bi kar najraje pisali claritin.morda vetse zakaj??če res pomaga.je močnejši???
pa še nekaj!!!
kdaj priporočate in če je res priporočljivo cepiti za klopni meningitis???kajti bliža se obdobje….
hvala.
Otroci ponavadi zelo otečejo, sploh pri pikih okoli oči, na obrazu nasploh. Večja lokalna reakcija na pike komarjev ne napoveduje aleregije na pike ose, čebelč in sršena. Na mesto pika dajte led, ovit v robec ali gazo in menjujte tak obklladek vsaj nekaj ur. Potem običajno zjutraj otekline ni.
No, jaz bi vsem želela, da hude alergijske reakcije ne bi nikoli doživeli, kajti ko se zgodi, se dogaja tako hitro, da razno teoretiziranje prav eno figo zaleže, če ti ukrepi niso že vgrajeni v vas same in delujete kot avtomat, kljub strahu, ki vas davi za grlo. Mi smo to doživeli 3x, najhuje je bilo prvič, ker niti vseh potrebnih zdravil še nismo imeli pri sebi. Dokler te hude reakcije ne doživiš, jo tudi ne prepoznaš tako hitro in je včasih lahko že zelo pozno. Vsekakor je prva stvar, dati antihistaminik in TAKOJ klicati rešilca. Še varne, enkrratne doze antihistaminikov, kot so zyrtec, claritin, aerius so za otroka do 15 kg vse do 10 mg – ena žlička sirupa je praviloma 2,5 mg zdravila. Torej bi lahko tudi 3letnik, če bi mu vidno otekale ustnice, jezik, dobil celo 2 celi tabletki aerius 5 mg, recimo – poudarjam: v primeru hude reakcije!, ne “za vsak slučaj”. To večinoma prediater napiše brez hujših težav. Medrol je druga pesem in ga nekomu, ki težke reakcije ni doživel, bolj težko prepdišejo “na zalogo”. Za našega alergika vedno dobimo sete: 1 tbl antihistaminika+1 tbl medrola, neuporabljene sete pa po preteku roka uporabnosti zamenjamo za nove. Nikoli ne dobimo npr. cele škatle medrola, pač pa po 5 setov. 3 x smo jih tudi že rabili. Medrol deluje v cca 20 min, kar je pri hudi reakciji lahko še vedno predolgo. Hkrati je medrol po eni strani krasno sredstvo, ko je res hudo, ima pa tudi zelo veliko neželjenih učinkov, zato njegovo uporabo, če je le mogoče, prepustimo zdravnikom oz. ga NIKOLI ne uporabimo “za vsak slučaj”. Le če je otekanje res bliskovito oz. se neko rekacija ponovi in točno vemo, kako poteka, ga damo takoj. Kak drobec znanja s področja oživljanja in dajanja umetnega dihanja nam vsekakor lahko koristi. Pri pikih sicer ne, pri hrani pa je tudi dobro, če znamo izzvati bruhanje oz. če je le možno, odstarnimo tisto, kar je reakcijo povzročilo. Če gre za kontaktno alergijo, pomaga umivanje, spiranje, pri hrani bruhanje, pri piku pomaga bodisi radikalno hlajenje – led čez krpo, ali pa gretje, kolikor človek lahko prenese. Npr. strup čebele in ose pri višjih temperaturah razpade, zato je učinkovito, če mestu pika pirbližamo plamen vžigalnika ali tlečo cigareto.
Zadnja pomoč je adrenalin v samoinejktorju, vendar je v teh primerih vsekakor nujno takoj oz. čimprej posikati zdravniško pomoč, tudi če smo ga že sami dali. Pomaga anmreč le toliko, da lažje pridemo do prve medicinske pomoči. Mi ga imamo vedno pri sebi, uporabiti mi ga pa k sreči še ni bilo treba. Za hudo rekacijo se smatra, če se otrok duši, vidno oteka, dobi koprivnico ali nenadoma pade v šok. Ventolin sicer mojemu sinu dihalno stisko omili, pozna pa primere, kjer je brez učinka.
Še vedno vsem želim predvsem, da tega ne bi nikoli doživeli!
Hvala za sve odgovore, tudi tebi Skr bna!
O vseh teh stvareh se zanimam zgolj teoretično. Moram pa priznati, da me je vedno, ko kam gremo na dopust, najbolj strah kakšne res hude alergične reakcije po piku. Tudi to, da se prvič načeloma to ne zgodi, sem že prej prebrala na tem forumu.
Ampak letos gremo na potepanje z avtodomom, ki se ga sicer že vsi zelo veselimo. Itak,da nesemo običajno domačo lekarno (sredstva za zbijanje vročine, probiotike, fenistil, bepanten plus, riboderm mazilo, fiziološka…Zyrtec, Ventolin).
Torej, če zdravniške pomoči ni v bližnji okolici, da je recimo oddaljena 1 uro, lahko sploh kaj storimo ob hudem otekanju jezika, vratu…menim, da ne moreš enostavno nekoga gledat, da se duši. V kolikšnem času pa na primer prime Zyrtec sirup ali pa tableta?
Ima mogoče kdo tudi izkušnje ali pa informacije kakšna je zdravniška oskrba po državah bivše Jugoslavije (Srbija, Makedonija, Kosovo, Črna Gora, BIH)?
Tudi sama upam, da nam te izkušnje ne bo treba nikoli doživeti! Spadam pa med tiste, ki se rada o določenih stvareh informiram.
lep dan!