Najdi forum

HUDA NESPEČNOST-FATALNA INSOMNIA!

Zdravo.
Iščem pomoč kakršnega koli specijalista,da mi pomaga odkriti vzrok hude nespečnosti.Star sem 30 let,in ne spim že 60 dni,od 1.Novembra 2013 sploh ne morem več zaspati.Razne tablete jemljem že 5 let (Helex,Apaurin,Sanval…).-V tem času sem se zredil za 40kg!.Sem kadilec in popijem tudi veliko alkohola.Imam tudi psoriazo.Bil sem tudi pri urgentnem psihoterapevtu,ki pa mi je predpisal tablete kventiax 1000mg,ki pa mi nič ne pomagajo.Zanima me katera so trenutno najmočnejša uspavala,ki se predpisujejo in kako ugotoviti katera zdravila ti pomagajo pri spanju in katera ne?Sedaj mi tudi 5x tablet Sanvala 10mg ne pomaga več,očitno se je razvila neka toleranca do tega zdravila.Bojim se tudi da,nimam mogoče FATALNE INSOMNIE.-Kje opravljajo taka testiranja,slišal sem da v spalnem laboratoriju v Ljubljani? Lp.

Pozdravljeni,

če vas prav razumem, se vam nespečnost pojavlja že vsaj 5 let, odkar jemljete razna pomirjevala in uspavala, zadnjih 60 dni pa se vam je stanje še poslabšalo?

Verjetno ste bili pri psihiatru in ne psihoterapevtu, saj psihoterapevti ne predpisujemo zdravil. Ravno zato vam ne morem svetovati katera zdravila bi še poizkusili. Zdravila vam ne bodo odpravila vzrokov za vaše težave, ampak vam bodo lajšala simptome in še to, kot tudi sami ugotavljate, ste že razvili toleranco. Takšna zdravila vas, brez, da bi poiskali vzrok vaših težav, lahko zapeljejo v neskončni krog vedno bolj intenzivnega jemanja zdravil.

Vzrok za vašo hudo nespečnost je lahko organski in bi bilo smiselno to tudi preveriti pri zdravniku, vendar je večja verjetnost, da izhaja iz psihičnega vzroka. Tudi pitje alkohola in kajenje vam verjetno ne pomagata pri boljšem spancu. Ne vem kje se opravljajo testiranja na fatalno insomnio. O tem povprašajte vašega zdravnika.

Če ste motivirani za spremembo, poizkusite s psihoterapijo, kjer boste morda našli in razrešli vzrok vaših težav. Navsezadnje se bojujete s to težavo že kar nekaj časa? Morda je vredno poizkusiti, saj vam ne more škodovati.

Lep pozdrav in veliko uspeha vam želim,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Lep pozdrav. Se da abksioznost in posledicno depresijo, od stalnega strahu, pozdraviti tudi brez zdravil oz.antidepresivov ? S kaksnimi avtogenimi trenningi in voljo, poskusanjem s pozitivnim razmisljanjem ? Ket slisim vse pogosteje da gre za bolezen mozganov, pri katerih gre za neravnovesje, ki se ga samo z voljo ne da pozdraviti � naj povem da tudi spim ne nic, ker me je ze zjutraj strah kako bo…

Zaskrbljena

Pozdravljeni,

hvala za vaše sporočilo.

Ob takšnih čustvih in občutkih nedvomno prihaja do neravnovesja v možganih, vendar vprašanje je kaj je to neravnovesje povzročilo. Psihoterapevti verjamemo, da so depresija, anksioznost itd. simptomi nekih doživetih travm ali konfliktov, ki jih je potrebno ozavestiti in predelati (največkrat na psihoterapiji s pomočjo strokovnjaka). V primeru težje, akutne stiske pa je smiselno razmisliti o uporabi zdravil (psihofarmakov).

Avtogeni trening lahko preusmeri pozornost, vendar kar deluje na nas iz nezavednega je težko kontrolirati in slej kot prej pride na površje. To je seveda zgolj moje mnenje in moja izkušnja.

Lepo vas pozdravljam,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close