Najdi forum

Pozdravljeni

Ze kar nekaj let me muči huda nespečnost, ki se je ne morem rešiti. Najprej sem nespečnost pripisovala delovnem času, saj sem veliko delala tudi ponoči. Potem pa sem prvič rodila in kak mesec po porodu se je pojavila najhujša oblika nespečnosti, saj kak mesec nisem spala skoraj nic in takrat sem se prvič odpravila k zdravniku. Diagnoza:poporodna depresija.    Takrat so mi prvič predpisali cipralex, ki sem ga jemala kako leto. Moram reči, da se je nespečnost zelo popravila. Imam pa že dolgo eno hibo, nikakor ne morem zaspati brez televizije. Ob gledanju le te, ponavadi zaspim, ce se samo vlezem v posteljo spanec nikakor ne pride.

Potem sem rodila se drugič in zgodba se je po porodu ponovila. Vmes sem bila kako leto brez ad-jev. Spanje je bilo kako noč boljše, drugic slabše, ampak se je dalo shajat. Po drugem porodu sem spet jemala cipralex, tokrat skoraj leto in pol in pred kakimi 6 meseci sem postopoma prenehala. Do pred kratkim je še šlo, sem nekako shajal, zdaj pa spet nič ne spim. Ko se vlezem, se nikakor ne morem umiriti, tudi ob televiziji ne. To je že tako izčrpavajoce, da ne vem več kako naprej. Poleg službe imam doma se dva majhna otroka in včasih res ne vem več, če bom še zmogla. Nazaj na ad-je tudi več ne bi šla, ne želim biti odvisna od tablet. Ni mi jasno, kaj se dogaja z mano.

Pred kratkim sem zamenjala službo in je bilo res zelo stresno, ampak sem se zdaj že navadila in res ne vem kaj bi lahko bil vzrok za moje stanje.

Poskusila sem tudi že vse stvari ki so v prosti prodaji, od baldrijan do dominor ja….

Kaj mi sploh še lahko svetujete?

Hvala in lp

Pozdravljeni!

Moja prva misel je, da so neki vzroki za vaše slabo počutje in nespečnost in, ki so povezani z globljimi, nezavednimi vzroki. Lahko gre za potlačene spomine, čustva in nepredelane travme, ki vam verjetno povzročajo simptome nespečnosti in nemira.

Antidepresivi lahko olajšajo simptome, vendar vzrokov za nastanek simptomov ne odpravijo. V mojem pojmovanju gre pri psihofarmakih (tudi AD) za berglo, ki nam pomaga shoditi, ko je prehudo. Pomembno pa je, da z delom na sebi skušamo razrešiti naše notranje konflikte in travme, ki pa niso nujno ozaveščene! Zato vam priporočam poglobljeno obliko psihoterapije, kjer boste sčasoma lahko prišli do globljih plasti vašega nezavednega in na ta način se ponavadi tudi umaknejo moteči simptomi.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close