huda driska in bruhanje
Tanč pozdravljena,
Naša, še včeraj popolnoma zdrava 5 letnica, je danes zjutraj pričela z močnim bruhanjem (do sedaj je bruhala 4 x), hkrati pa ima drisko v taki obliki, da je blato samo po barvi blato, sicer pa popolnoma tekoče. Poskušam ji dajati tekočino, popije po 3 žličke, potem pa obilno bruha (malo sluzi je vmes), takoj zatem pa slap driske. Sploh mi ni jasno od kje toliko tekočine pride ven iz tako majhnega telesa. Vročine nima, je pa čisto bleda in seveda driske ne nadzoruje, enostavno kar teče ven.
Kaj menite, je potrebno do zdravnika oz. koliko časa počakamo.Sedaj sem ji poskusila dati slano bobi paličko (po teoriji, da hitro zmanjka soli ob takšne driski, nimam pa pojma, če je to o.k.). Predlagate mogoče kakšno posebno hrano / pijačo.
Naj hvala v naprej, me kar stisne, ko jo gledam:(,
Renata
Dokler otrok bruha, še posebej po vsakem požirku, je težko skrbeti za primerno hidracijo. Tudi hrane ne ponujamo, če želi, le kakšen grisini ali palčke. Na 10-15 minut pa nekaj žličk tekočine. Driska sama ni problem, če otrok ne bruha več, kajti tako lahko nadomeščamo tekočine in minerale. Dokler pa otrok bruha po vsakem zaužitju, je pa hudo.
Če v nekaj urah bruhanje ne poneha, otrok pa ne bo pil, boste morali na pregled za oceno hidracije.
Ne svetujemo kamilic, ker povzročajo draženje želodca in bruhanje, torej date karkoli, le kamilic ne, diete pa nobene (dokler bruha pač čim manj, ko pa bruhanje poneha, hrana po želji).
Draga Tanč,
Najlepša hvala za odgovor. Zaenkrat noče ne piti ne jesti, je rekla, da je utrujena in da bi malo spala.
Ker ima ustnice čisto suhe, domnevam, da ji res manja tekočina. Ali mislite, da jo lahko pustim za kakšno uro spati, pa potem spet poskusimo z žličkami tekočine (morda soka)? Koliko minimalno bi pa morala danes popiti, da ne bi dehidrirala?
Hvala in lep pozdrav,
Renata
Pustite jo spati, med spanjem ji močite ustnice z vatirano palčko, ko se zbudi pa obvezno poskusite hidrirati. Če bi spala dlje kot uro, uro in pol, jo morate zbuditi.
Tekočine liter in pol okvirno, lahko več. Sem vštejete tudi mleko, juho in tisto, kar ji boste dajali (čaj, voda, sok, karkoli). Ko bo začela lulati, je to znak, da je dovolj hidrirana.
Pozdravljena Tanč,
Ja res je šlo tako kot ste namignili,
25.1. po celem dnevu bruhanja in driske smo bili iz metelkove takoj napoteni na infekcijsko, kjer je naša 5 letna Žana dobila infuzijo 1500 ml. Bruhati je potem nehala 26.1., začela je lepo piti in so naju odpustili. žal ji blata niso mogli pogledati, ker dejansko ni imela več nič v želodčku, jesti od 25.1. ni hotela nič.Vročino je imela 38,7, zniževali so jo s svečkami.
Danes, 27.1. sicer zelo veliko pije, vendar kmalu potem ko popije, gre kakat, blato je čisto tekoče (dejansko rjava voda) in lulat.
Moje vprašanje;
– ali otrok, ki ima vročino (38,5 – 40,6) a veliko popije in kmalu zatem driska, obdrži v sebi dovolj tekočine ali se lahko zgodi, da spet dehidrira
– včeraj je zvečer pojedla 3 bobi paličke in nato imela zares obilno drisko skozi celo noč, sicer od 25.1. ni pojedla še nič. Očitno ima želodec močno zdražen, kaj predlagate poleg borovničevega čaja, morda Linex.
– ponoči smo ji povišano TT poskušali znižati s calpolom, pa je začela z močno drisko kmalu zatem, nato pa s svečkamiparacetamola (2 svečki a 120mg, težka je 18,5 kg), žal ni pomagalo nič. ob polnoči je bila TT že 40,6, tako smo jo ohlajali v kadi vsako uro. Zjutraj je bila razumljivo, čisto utrujena, tako da sem pomislila, da bi ji danes, če bo spet tako dala kar Voltaren. Ali se lahko Voltaren (12,5 mg svečke) kombinira s paracetamol svečkami?
– imate morda kakšen namig, predlog kaj še lahko naredimo, da zaustavimo to nesrečno drisko.
Hvala v naprej za odgovor,
Renata
Kar ponujajte tekočine, tisto kar otrok takoj pokaka ni ista tekočina, ki ste jo rvnokar dodali. Če ima še vročino, občasno še pobruha in ima zelo frekventno dirsko, naj popije več, tudi 2 l dnevno (karkoli, čaj, razredčen sok, coca colo, izostar, kompot, karkoli). Hrano naj je, kar si zaželi, četudi grozni hamburger.
Ko ima otrok drisko, so svečke morda manj primerne, ker črevo dodatno dražijo. Ob driski je bolje dajati sirup, ob bruhanju pa svečke. Načeloma pa Volatren lahko izmenjujete s paracetamolom.
Seveda Linex 3x dnevno 1 kapsula, drugače pa počakati, da mine:=(
Naš triletnik in pol je ponoči začel bruhati,kakal je trikrat….dopoldan je nato bruhal ob 10,potem spet ob 12…sedaj mi spi.Pije se mi zdi da dosti,v sok mu dajem dehidraciijsko sol…prejle pa je tožil da ga boli uho.Tudi pleničko ima mokro,dala sem mu jo zaradi driske.
Hvala lepa za odgovor!Ali naj ga peljemo do zdravnika?
Če toži, da ga boli uho, potem seveda pojdite. Raje zdaj kot ob 23h zvečer.
Tanč pozdravljena,
Pri nas je situacija takšna, da sem spet v dvomih kaj naj. Naša petletna deklica Žana ima po prihodu iz infekcijske sicer malo boljša, še vedno pa traja driska (to je že šesti dan), driska je sicer manj močna, približno 5 x dnevno gre kakat. od včeraj ji dajemo Linex kapsule. Je zelo malo, popije pa približno 7 dcl tekočine na dan (od 27.1., infuzijo je dobila 25.1.). Ko je budna je kar v redu volje, toži pa stalno da je utrujena. Danes se je zbudila ob 10.30, rekla, da gre počivat ob 15.30., spala do 18.30 in ob 21.00 je že rekla, da je utrujena, tako da je bolj poležavala do zdaj. Res sem poskusila vse, da bi jo shecala za več pitja, ampak vidim, da ji gre na bruhanje že po tretjem požirku česarkoli, tako da komaj prilezeva na 7 dcl v dnevu.
Koliko časa še lahko ta nesrečna črevesna kolobocija (oz. najdlje) traja, se mi že meša od opazovanja, ali bi jo bilo treba zvečer peljati na metelkovo, da pogledajo ali je spet dehidrirana ali pa lahko počakamo do jutri.
Tanč spet hvala v naprej,
Renata
Bolezen, ki traja okoli 10 dni, ni nič neobičajnega. Taka črevesna viroza lahko traja tudi 14 dni, pa je še vedno samo črevesna viroza. Če otrok lula na 3-4 ure, ima tekočin dovolj in ni dehidrirana. Če pa ne lula in vidite bel, lepljic jeziček, potem pojdite na ponovni pregled.
Vztrajno ponujate tekočine, po žličkah na 10 minut. Če ne pije, boste morali do pediatra in v bolnišnico na rehidracijo.
pozdravljeni 15 mesecna hcerka je 14.12 celo noc bruhala,15 je prenehala bruhati zacela pa je odvajati vodeno in zelo smrdece blato,v petek in soboto se je stanje izboljsalo in danes 18.12 je enkrat bruhala in veckrat odvajala tekoce blato,zato smo odsli na infekcijsko kliniko kjer so nas poslali domov z diagnozo gastroenteritis acuta in me zanima kaj lahko je in pije,ker vsak zdravnik pove drugace
Na infekcijski kliniki so vam zagotovo prav vsi povedali enako. Tudi večina pediatrov po 20 letih navodil že ve, da diete ni. Otrok je in pije tisto, kar mu paše.
Preberite pripeto temo ČREVESNE OKUŽBE PRI OTROKU – ČLANEK.
http://www.otroci.si/zdravje_otrok/driska_in_bruhanje_pri_otroku.html
pozdravljeni,15 mesecna hcerka je v petek bruhala,bruhanje se je isti dan umirilo,naslednji dan pa je dvakrat odvajala tekoce blato,danes blata se ni odvajala,poje malo zupe,ob enajstih 120 ml mleka vode ali drugih tekocin zelo malo,in zvecer poje tudi 120 ml.mleka,nevem vec kako naj jo prisilim da bi popila dovolj tekocine,saj mi zapre usta
Sedaj je deklica že nehala bruhati in driskati, zato skrbite le za priemren dnevni vnos tekočin. Požirek ali žlica vsakih 15 minut pa občiajno zadostuje tudi za hitro rehidracijo. Tekočina je lahko voda, čaj, razredčen sadni sok, mleko, juha, samo, da pije.
Naš skoraj 29 mesečnik ima že 14 dni hudo drisko. Začelo se je v noči iz četrtka na petek pred 14-imi dnevi. Čez dan je sicer (skoraj) normalno razpoložen, ponoči pa imamo “veselo”. Blato ima čisto tekoče in vedno napolni kahlico čisto do vrha. Bruha na kakšne dva dni. Apetit ima in tudi pije veliko. Držimo se diete (manj oz. nič mastna hrana, nič sveže zelenjave in sadja – razen banan ter nič mleka in mlečnih izdelkov). Ko je že približno dva dni mir in mislimo, da bo šlo tokrat na bolje, pa spet bruha. Driska je prisotna že celih 14 dni. Vročine nima.
Prejšnji teden smo bili pri zdravnici in dali pregledati blato. Bilo je testirano na rota in adeno virus. Oboje je bilo negativno.
Ali lahko tako dolgo trajanje driske pomeni kakšne hujše težave?
Črevesne okužbe povzročajo različne bakterije in virusi, blato je bilo pregledano samo na rotavirus in adenovirus. Če bi hiteli izvedeti katera bakterija ali virus sza povzročila črevesno okužbo, bi bilo potrebno blato rpegledati (odvzem in pošiljanje na mikrobiološke preiskave).
Vsekakor pa je potek podaljšan in če ima otrok še vedno težave, bruha in ima drisko te so težave s hranjenjem ter vnosom tekočin, bi morda bilo bolje, da ga pregleda tudi infektolog.
Sicer dieta ni potrebna, znano je, da otroci, ki nimajo diete mnogo hitreje pridejo k sebi kot tisti, ki imajo dieto (pri katerih pa je povprečno driska zaradi diete za pol dneva krajša).
Na dieti smo predvsem zaradi bruhanja. Če bi imel samo drisko, me niti ne bi tako zelo skrbelo. Za zdaj se je malo umirilo. Upam da bo tako ostalo. Če ne bo nič bolje, gremo v ponedeljek na pregled.
Imam pa še eno vprašanje. Ali je ta okužba nalezljiva tudi po zraku (kapljično), ali samo preko kakca?
Namreč, ker se čez dan počuti čisto v redu in ima veliko energije, bi šli malo na izlet, kjer so tudi drugi otroci, pa ne bi rada, da bi koga nalezli.
Njegov mlajši bratec (11 mesecev) se že ves čas igra skupaj z njim in ni imel nobene težave.
Hvala za odgovor.
Virus se izloča v blatu (če gre za virus, ki povzroča samo črevesne okužbe), ni kapljičnega prenosa. nekateri virusi pa povzročajo v isti bolezni tako prehladne kot čprevesne znake, ti se prenašajo tudi kapljično.