Hruške za zimo
Pozdravljeni,
Sem že spraševala na forumu “prehrana” pa ni bilo nobenega odziva. Ne vem, ali res nihče nima hrušk, ki bi jih bilo treba “prezimiti”…
Naša hruška je postala prava orjakinja, pa tudi gajbic z njenimi sadeži je vsako leto več. In ker se mame ponavadi spoznajo na vse (tudi na pripravo ozimnice) sem prepričana, da je med vami katera, ki bo vedela, kako se lotiti shranjevanja. Sušilnika sadja nimam, nekaj jih nameravam dati v žganje, kako se pripravlja kompot pa ne vem. Prosim, pomagajte mi s kar najbolj natančnimi recepti, saj nisem ekspert za te stvari.
Že vnaprej hvala za odgovore. Vsem skupaj želim obilo senčke, mrzlih pijač in slastnih prigrizkov….
Dana
Ti bom napisala, kako je to delala moja mama.
Hruške je oprala in olupila, naredila režnje, zložila v kozarce. Že prej je pripravila sladkano vodo (1 kg sladkorja na 4 l vode – prevreto). S to sladko (malce ohlajeno) vodo je zalila hruške. Pokrila kozarce z alu pokrovi in v vroči sopari kozarce pokuhala (Večja posoda, na dno brisača, vode cca 5 cm) cca 5 – 10 minut, ko je voda zavrela. Nato je kozarce zložila na pult in pokrila z manjšo deko, da so se počasi ohlajali. Mmm, še danes se mi cedijo sline, ko pomislim na mamin šmorn in hruškov kompot.
P.S. Hruške morajo biti vse v sladkani vodi, ker drugače na vrhu potemnijo.
Veliko uspeha!
tudi jaz delam kompot iz hruš, tako kot Drejina mama, vendar z manjšo razliko: vodo sladkam (4l vode in 1 kg sladkorja), jo zavrem in vročo nalijem v kozarce z narezanimi hruškami. koliko daš hrušk v kozarec je odvisno ali želiš potem več kompota (beri soka) ali hrušk. Nato to dobro zaprem in zložim kozarce v lonec, kjer voda vre. Vode naj bo toliko, da ne bo čez kozarce, ampak malo pod (cca 1 cm pod pokrovčkom, da lahko potem vzameš ven – pazi, da se ne spečeš). Ko dam te kozarce v veliki lonec, pustim da zavre in rahlo vre 3-5 mim, nato poberem kozarce ven iz lonca. Če je kompot uspel, preveriš čez par dni (ko se počasi ohladijo) tako, da so vse hruške (ali drugo sadje) pod pokrovčkom (ni nujno, da so čisto pod, odvisno koliko jih je v kozarcu), se pravi, da PLAVAJO.
Dober tek!
en preprost recept, lani sva z možen velk hrušk vložila, kakih trideset kozarcev, jedli smo jih vsi, vključno z našo malčico, pred kakimi dvemi tedni smo pojedli zadnji kozarec, zdaj pa je že 40 kg novih v kleti…
delala sva pa tako, hruške razrezala na četrtine, zložila v kozarce, na vsak kozarec tri velike žlice sladkorja, zalila s toplo vodo in zaprla, zaprte kozarce pa pasterizirala, lahko v loncu z vrelo vodo ali pa v pečici…
segrevala sva jih tolk časa, da je “kompot” zavrel, no saj tudi videt je, pokrovček potegne notr, tko da ko hočeš potem odpret, moraš najprej malo zraka spustit notr..
v bistvu čist simpl, pa ful se je obneslo…
dobro ustvarjaj
Splača se investirat v sušilnik, ker se hruške zelo lepo posušijo, ne potrebujemo toliko sladkorja pri konzerviranju. Suhe lepo počakajo v vreči iz blaga, pozimi pa jih lahko damo med jabolčni kompot ali jemo kot krhlje. posušeno sadje ima več aktivnih snovi kot pasterizirano in je zelo uporabno. Če želimo dobiti prejšnjo velikost kosa sadja ga enostavno namočimo,pustimo nekaj ur, zmiksamo in ponudimo tudi kot sadne kaše. Dodamo samo naribano jabolko. Takih kaš nam potem ni potrebno sladkati s sladkorjem, tudi kompoti potrebujejo veliko manj sladkorja.
Pred časom sem videla sušilnik ne vem ali v Šparu ali Leclercu in je bil malo čez 7000 Sit. Se ga splača nabavit, če je sadje pri hiši. Jaz sušim poleg jabolk in hrušk tudi kakije, fige, češnje, slive , limone, pomaranče (za dekoracijo). kivije, banane, občasno pa tudi kakšno zelenjavo.
Samo za idejo, če se kdaj odločiš kupit sušilnik.
LP Mojca K.