hrbtenica-rak?
Pozdravljeni !
Star sem 48 let in imam težave v vratnem in križnem predelu hrbtenice. Pred desetimi dnevi sem končal z desetdnevno fizioterapijo (elektrostimulacija križa, vaje, “ogrevanje” vratu, masaža), vendar je stanje slabše kot prej. Podrobnejših preiskav (CT, MRS…) nisem opravil.
Bolijo me roke od ramen do zapestja (posebno komolec) in v njih čutim veliko težo.
Prav tako čutim bolečino v križu, kolkih in nogah (do stopal) ter nedoločen pritisk v zadnjiku. Včasih imam neprijeten občutek, kot da se mi bo okostje sesulo. Pri hoji me velikokrat zbada v kolkih. Pripomniti pa moram, da bolečine niso nenehne, temveč zelo pogoste. Dugih bolezenskih znamenj nimam.
Vse to me bega, še posebno, ker je pred kratkim umrl prijatelj za kostnim rakom, zato se zavedam, da moje težave še potencira občutek strahu.
Prosim za vaše mnenje in Vas lepo pozdravljam.
Dragi Miki!
Težave, kakršne so vaše, doživlja ogromno ljudi. Po fizioterapiji lahko, kot so vam morda razložili, pride do “reakcije”, ki jo občutite kot poslabšanje, nato se zlagoma stanje izboljšuje. Če pa vam fizioterapija tudi dolgoročno ni pomagala, nima smisla, da se ponavlja.
Pravite, da niste opravili nobene preiskave, vendar domnevam, da vas je vaš osebni zdravnik že poslal na rentgensko slikanje? Če je temu tako, kakšen je bil izvid in potem diagnoza? Če vas še ni poslal in vaše težave trajajo dlje časa, bi bilo smiselno opraviti takšen posnetek. CT in MRI zaenkrat nista potrebna, saj je rtg posnetek dovolj jasen.
Ne pišete, kako dolgo vas te težave mučijo, ali so nastopile nenadoma, morda po poškodbi, kakšen je vaš poklic (razmere pri delu) in kdaj težave nastopijo (po naporu? v mirovanju?). Ker pa opažate znake tako v zgornjem delu hrbtenice kot spodnjem, sklepam, da je možnost raka skoraj izključena. Verjetno gre za kakšno degenerativno bolezen, ki zelo pogosto prizadene hrbtenico – tudi pri mlajših ljudeh.
Svetujem vam torej, da se znova obrnete na osebnega zdravnika, ki vam bo glede težav tudi svetoval (pravilno sedenje, vaje za hrbtenico itd.). Morda bi z blažjim pristopom kot je bila popolna fizioterapevtska obravnava le dosegli izboljšanje. Žal je, če gre resnično za degenerativni proces, ta nepopravljiv in z leti napreduje. Zdravila in ukrepi torej le blažijo znake, ne blažijo pa vzrokov. Skrbeti morate, da hrbtenica ni obremenjena ali da ni nenavadnih in sunkovitih gibov. Če imate preveliko telesno težo, se potrudite shujšati in s tem boste močno razbremenili hrbtenico.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
Draga Irena,
prisrčna hvala za hiter in izčrpen odgovor. Nekomu z resnično velikimi težavami na tem forumu se bodo zdele moje tegobe prav pritlehne. A kaj morem, skrb pač gloda in otežuje vsakdan.
Sicer pa je bila moja fizioterapija opravljena na podlagi rentgenskega posnetka, kjer so bile ugotovljene degenerativne spremembe tako v vratnem, kot v križnem delu hrbtenice. Težave s križem imam ža od svojega 25. leta. Pri delu v glavnem sedim za računalnikom, moja teža pa je normalna (190/87).
Je pač tako, da mora vsakdo nositi svoj križ in to v dobesednem in prenesenem pomenu, ali ne ?
Lepo Vas pozdravljam, očaran nad Vašim plemenitim delovanjem na forumu.