Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca HRBTENICA- nujno

HRBTENICA- nujno

Spoštovani!

Bolečine v križu imam nekje štiri leta, bolečina mi seva v levo nogo in je pred menstruacijo hujša ter ob vremenskih spremembah. Bilo je že tudi tako, da me je tako bolelo, da sem komaj hodila. Opravila sem slikanje z magnetno resonanco, kjer so ugotovili, da sta ploščici Th11-Th12 in L5-S1 degenerirani. Ostale medvretenčne ploščice lumbosakralne hrbtenice so strukturno in morfološko normalne. Dve leti že jemljem zdravila, nesteroidne antirevmatike (Naprosyn, Nalgesin), da preprečim bolečino.

Zanima me, če se lahko stanje še kako popravi? Naj povem, da sem hodila na fizioterapijo in delala vaje za hrbtenico, pa ni pomagalo kaj dosti. Sedaj mi pomaga malo, če veliko hodim. Vendar, če ne vzamem zdravila, me po dveh dneh prenehanja jemanja tablet, začne zelo boleti. Bo glede na stanje potrebna operacija?

Imam sedememmesečnega sinčka, želim si še kakšnega otroka, vendar se nosečnosti prav bojim zaradi bolečin v križu.

Hvala in lepo pozdravljeni!

Še najučinkovitejša preventiva pred poslabšanji so redne vaje (ne le vsake toliko). Le bolečina sama ni edini razlog za operacijo (če je sploh možna) in dolgoročno ni garancije, da vam odpravi bolečine. Bolečine v križu v nosečnosti so pa žal pogoste tudi pri ženskah, ki sicer s tem nimajo težav.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Svetujem ti da obiščeš Sandija Kosmača v Ljubljani, v Murglah, v poslovnem centru, dela čudeže. Ni kakšen šarlatan če bo lahko ti bo pomagal. Je fizioterapevt slovenske reprezentance…

Mava!

Najlepša ti hvala.

imam tri hernie, od tega je ena prov tečna, ampak dejstvo je, da če ne boš telovadila (beri – delala PRAVILNIH vaj) vsak dan, ti noben fizioterapevt ne bo pomagal, pa četudi je zadolžen za vse športnike sveta.

ravno tako dvigovanje bremen (vključno z otrokom) ni koristno.

veliko samodiscipline boš morala imet, če se boš hotela ognit nepotrebnim bolečinam.
sama živim popolnoma normalno življenje, edina taka mala posebnost je, da spim na vodni postelji, drugače pa vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic vsakodnevno in to je to.
operacija hrbtenice ni lih zobozdravniški pregled, tko da si je ne želet preveč, veliko jih je, ki so še slabši po njej kot pred njo…

in veliko jih je, ki se zavedajo, da imajo problem, samodiscipline pa nobene…

vse dobro ti želim

Star sem 40 let, že cca 20 let imam težavo s hrbtenico. Leta 1991 je bilo ugotovljeno lažja dekstrokonveksna lumbalna skolioza, z rotacijo hrbtenice v desno. Obojestransko I-vo lumbalno rebro. Spina bifida S1. Varijeteti. Potem l. 2001 dekstrokonveksna lumbalna skolioza z rotacijo brbtenice. Poudarjena je lumbalna lordoza in zadnjič l.2005 na rentgenogramih lumbalne hrbtenice v dveh projekcijah in ciljanem rentgenogramu L5/S1 v stranski projekciji, lumbalna hrbtenica je v položaju zravnane fiziološke lordoze, nekoliko je devirana v levo. Korpusi prikazanih vretenc so primerne višine. Sakralizacija L5 segmenta ?, hipoplastično XII rebro ?. Marginalni osteofiti v nivoju TH11, L1, L2, drobne Šmorlove hernije posameznih L vretenc, gre za incipientne degenerativne spremembe v smislu incipientne spondioze.Težava s hrbtenico se mi stopnjuje in me predvsem zanima vaše mnenje glede tega kaj lahko pričakujem v prihodnje in kaj lahko storim, da si olajšam bolečine. Že v naprej hvala za odgovor.

Pozdravljeni!
Kot vecini ljudi s tezavami s hrbtenico, tudi vam odgovor verjetno ne bo vsec. Spremembe na RTG ne sovpadajo nujno s stopnjo tezav, RTG spremembe se bodo verjetno postopno slabsale, za vase tezave pa lahko sami naredite veliko vec kot pa medicina (drza, vaje, telesna teza….)
Lep pozdrav iz Azije.

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close