Hrbtenica- nujno
Lepo pozdravljeni!
Mene pa zanima nekaj reči glede hrbtenice, natančneje o bolečinah.
Imam 17 let.
Včeraj sem prišla z 1 mesečnih počitnic. Na morju vsako leto naredim kar nekaj kilometrov s kolesom, tudi sprehajam se veliko, ker mi zdravo življenje veliko pomeni. Včasih sem celo trenirala ples in ritmično gimnastiko, vendar sem ob težavah prenehala.Letos pa se zaradi vseh bolečin v hrbtenici nisem upala ukvarjati s kolesarjenjem in veliko hoje. Bila sem 2x na kolesu (lažja pot), tudi hodila sem bolj malo. (že 15 minut hoje je bilo mučno). Proti koncu počitnic sem zopet dobila močnejše bolečine, zato mi je kolegica ki dela v Leku priporočila Ketonal gel, seveda mi ga je na morju tudi posodila. (prvi dan pomagal, potem pa nič več). Tako da nisem še obupala nad tem,..morda ga bom še preizkusila oz. ga bom probala še uporabit.
Skrbi pa me to, da so bolečine zelo hude ko se temni oz. ko je čas za spanje, bolečine postanejo močnejše, noben položaj ležanja mi ne ustreza, čas stanja in sedenja pa je tudi relativno kratek. S tem neustrezanjem položajem je vrjetno povezano tudi spanje. (mislim, včasih preden sem zaspala sem našla položaj, ki ni bil boleč, ob njem pa ne duha ne sluha o bolečinah) Ko končno, tam nekje okoli 4 ure zjutraj zaspim (spat se odpravim ob 23h) je spanec zelo rahel in se zbudim že po dveh urah.
Če vam povem na kratko: bolečine v hrbtenici so zvečer močno prisotne, kar mi povzroča nespečnost oz. nespanje.
Pregled pri ORTOPEDU v Ljubljani imam šele septembra, ker pa je do takrat še daleč me zanima kako naj si pomagam oz. kaj naj storim da si jih lahko vsaj toliko omilim, da bom lahko “vsaj približno zaspala”.
Upam da mi boste lahko vsaj kaj svetovali, se pa zavedam ker se za medicino zanimam, da se preko foruma ne da rešit problema pacienta.
Najlepša hvala za odgovor.
Najpogosteje gre za “enostavno” bolečino v križu, ko za težavami ne tiči nek poseben bolezenski vzrok (in korist ortopeda vidim tu predvsem v tem smislu). Nekega blazno enostavnega recepta, kako se rešiti boleči ni, poleg zdravil proti bolečinam, skrb za pravilno držo, sedenje, dvigovanje bremen, vaje za krepitev obhrbteničnih mišic (vse to je na voljo pri vašem zdravniku).
Lep pozdrav!