HRBTENICA-NOGA
Pozdravljeni!
Zanima me vaše strokovno mnenje in rehabilitacija glede omenjenih težav. Približno 8 mesecev sem občutila bolečino v desnem kolku, vendar sem bila gibalna (ogromno hoje v hribe in kolesarjenja). V začetku avgusta pa me je po planinski turi zagrabila pekoča bolečina v hrbtenici. Zdravnik mi je predpisal naklofen po potrebi, vaje za jačanje mišic hrbta, ki jih redno izvajam in me napotil na EMG spodnjih okončin.
Izvid se glasi: ENG parametri prevajanja peronealnega in suralnega živca so v mejah normale in ni znakov generalizirane lezije perifernega živčevja;
Elektromiografsk so prisotne abnormnosti PME v sklopu zmerne pretežno subkročične radikularne lezije predvsem na nivoju S1, deloma tudi L5 desno
Prosim vas za vaše strokovno mnenje – kakšna je bolezen, kako dolgo bo trajala ta bolečina, ki ne pojenja in kaj priporočate za rehabilitacijo oz. ozdravitev.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas prav lepo pozdravljam.
Po mojem mnenju vaše težave sploh niso povezane s kolkom, kar sklepam iz tega, da je bolečina samo na nivoju kolka. Zelo pogosto so za to krivi kite in ligamenti križa, ali začetna artroza (obraba) sklepov med medenico in križem, še posebej, če ni vidnih bistvenih problemov na EMG preiskavi.
V tem primeru klasična telovadba za ledveni del hrbtenice ni dovolj učinkovita, saj ne vpliva na vzrok bolečin. Prav tako tega ne boste odpravili z zdravili.
Mislim, da bi se pri nas na pregledu dalo določiti vzrok bolečin in ga odpraviti.
Lep pozdrav,
Ponovno pozdravljeni!
Kot kaže sem bila pri opisu bolečine premalo natančna. V spodnjem delu hrbtenice imam srednje pekočo bolečino. V nogi pa poteka bolečina iz kolka oz. stegna po zunanji strani v spodnji del noge (med kolenom in gležnjem zadaj), kjer je noga tudi najbolj boleča in se nadaljuje v gleženj ter prste. Noga je mravljinčasta in vsak korak boleč. V stegnu imam občutek kot da imam bulo. Ali gre morda za išias?
Z odgovor se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!