hrbtenica
Spoštovani,
dne 3.9.2007 sem bila pregledana pri ortopedu v bolnišnica Valdoltra. Citiram izvid ortopeda: “Rojena 17.11.1940, status: hoja bp, predklon bp z bolečo skrajno lego, zaklon omejen za 1/3, Lassegne negativen, nevrološko spodnji udi b.p.
RTG LS: huda osteohondroza L4-5, vendar ne bistveno hujša kot na slikah iz leta 1996. Fizikalna terapija, trakcije na TT, IFL LS, vaje za hrbtenico in trebušne mišice.
To terapijo sem zdaj končala v zdravilišču Krka – Strunjan (10x) Občasno imam zelo močne bolečine v križu, tako da moram poseči po analgetikih. najhujše bolečine se občasno pojavljajo spomladi in jeseni. Takrat me poleg v križu boli tudi v spodnjem delu trebuha. Kadar so prisotne te bolečine tudi težko hodim in imam pekoče podplate. Ginekološko in urološko sem bila pregledana in je brez posebnosti.
Lepo prosim za vaše mnenje, je to res velika okvara hrbtenice in kam me to pelje? Jaz bi rada sama kaj na tem naredila in tudi si plačala dodatne stvari – terapije, da bi se očuvala, da bolezen nebi napredovala. Bi morala narediti še kakšne dodatne preglede npr.CT in še kaj drugega? Bi mi morda vsakodnevna hoja pomagala in koliko lahko hodim? Že par let hodim k telovadbi dvakrat tedensko. Zvedela sem tudi, da so že nekaj časa v prodaji tablete GLUKOZAMIN. Bi mi te tablete kaj koristile, če bi jih jemala?
Prosim za vaš nasvet in mnenje.
Hvala
Spoštovani!
Opisan izvid (huda osteohondroza L4-5, vendar ne bistveno hujša kot na slikah iz leta 1996) govori za po domače rečeno “obrabno” spremembo na hrbtenici. Težave-bolečine pa niso nujno povezane s stopnjo spremembe. Neke čudežne terapije za ozdravitev teh težav ni. Poleg blaženja bolečin je daleč najbolj koristna redna vadba, ki vam okrepi obhrbtenične mišice (poleg skrbi za primerno telesno držo in telesno težo). Kako izgledajo vaje, lahko v pisni obliki dobite pri vašem zdravniku. Nobena terapija ne pomaga toliko, kot “trdo delo”. Seveda ne gre opustiti ostalih dnevnih aktivnosti.