Hrbtenica
Pred časom me je v medenici malo levo od križa “vsekalo”. 2 dni me je zelo bolelo predvsem na mestu kjer sem prvo občutil bolečino kasneje se je bolečina znižala na kolikor toliko znosno raven (imel sem pekoče bolečine predvsem ko sem stal, ko sem sedel pa ne) s tem da so se bolečine in trganje pojavile v kolku in vzdolž skoraj cele leve noge. Danes po 4 tednih bolečin skorajda ni več vendar je moja noga nekako slabotna da skorajda ne morem normalno hoditi (brez šepanja) in pa ob obremenitvi noge (če poskusim hoditi normalno) me zagrabijo krči predvsem v bedrni mišici. Bil sem na slikanju in zdravnik, ki je pregledal slike je za mojega osebnega zdravnika podal naslednje mnenje:
Deformacija pokrovnih ploskev korpusov po Schmorlovih vozličkih; kompresijski sindrom.
Naznačena redukcija iv. prostora v nivoju L5-S1
Lumbalizacija S1, desno akscesorni S/I sklep
Degenerativne spremembe S/I sklepov
Spina bifida na S1
Degenerativne spremembe malih sklepov
Spondylosis incip. vertebrae lumbalis
Mineralizacija, kostna struktura skeleta ohranjeni.
Kaj ta diagnoza pomeni? Seveda ne poznam zdravniških izrazov. A je zadeva huda?
Star sem 39 let, predvsem pisarniško delo, kilogramov pa vsaj 15 preveč.
Spremembe, ki so bile ugotovljene na rentgenskem slikanju ledvene hrbtenice niso nič posebnega, v glavnem gre za degenerativne spremembe z nekaj razvojnimi posebnostmi oz. nepravilnostmi, ki so tudi razmeroma pogoste in so lahko poleg degenerativnih sprememb dodatni izvor ponavljajočih bolečin v predelu ledvene hrbtenice. Glede na vse povedano vam svetujem da vsaj poizkušate reducirati telesno težo, kar bo zmanjšalo obremenjenost ledvene hrbtenice, priporočljivo je še, da se naučite in redno izvajate vaje za ledveno hrbtenico. Čim bolj se tudi izogibajte dolgotrajnemu sedenju v prisilni drži, kar tudi zelo obremenjuje hrbtenico, med sedečim delom pa naredite vsaj nekaj minutne odmore, med katerimi se razgibajte.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tel.: 080 8778