HRBTENICA
LEPO POZDRAVLJENI!
Enkrat sem vam že poslala vprašanje in nisem dobila odgovora zato upam,da boste sedaj odgovorili.Pred dvema mesecema me je pri dvigu težkega bremena udarilo v križ takrat sem dobila injekcije proti bolečinam kasneje še tablete.Pri slikanju križnega dela hrbtenice pa so ugotovili ,da se hrbtenica v tem delu krivi.Sedaj me zanima kaj to pomeni zame in kakšne so posledice tega?Upam na odgovor in nasvidenje!
Spoštovani,
trudim se odgovoriti na čisto vsa vprašanja, ker pa je teh ogromno in moj prosti čas precej omejen, žal včasih nekoliko dlje traja da vsak dobi svoj odgovor.
Kar zadeva vaše vprašanje je odgovor nanj zaradi zelo pomanjkljivih pdatkov težak. Nič niste napisali koliko ste stari, kakšne so vaše težave (udarilo me je v križ je zelo pomajkljiv opis pod katerim si je možno predstavljati marsikaj). Tudi nič niste napisali o tem za kakšno ukrivljenost hrbtenice gre, kar je verjetno razvidno iz izvidov rentgenskega slikanja, katerega predpostavljam da ste opravili.
Odgovorim vam torej lahko le zelo na splošno. Najverjetneje gre za skoliozo v prdelu ledvene hrbtenice, torej nepravilno ukrivljenost ledvene hrbtenice v frontalni ravnini – hrbtenica se ukrivi v levo ali desno. Težave, ki so posledica tega in tveganje za ponovitev le teh zavisijo predvsem od stopnje te ukrivljenosti in tudi od tega pri kakšni atarosti nastopijo. Večinoma so te ukrivljenosti blažje in v poštev pride le konzervativno zdravljenje s skrbjo za redno izvajanje ustreznih vaj za ledveno hrbtenico in z izogibanjem dolgotrajnim položajem v prisilni drži, kot tudi dolgotrajnemu sedenju in dvigovanju težjih bremen. Vse to lahko težave poveča. V primeru velikih deformacij ali napredovanja deformacij pride v poštev operativna terapija pri kateri se lahko ukrivljeni segment hrbtenice nekoliko izravna in zatrdi. Takšno zdravljenje pride vpoštev le za zelo majhen delež pacientov.