Hrbtenica
Spoštovani!
Vljudno bi vas prosila za Vaše mnenje glede mojih težav.
Leta 2018 sem imam spondilodezo ledvene hrbtenice, leta 2023 operacijo hernije na vratni hrbtenici.
Že več let imam redne bolečine v hrbtenici, ki se širijo v roke, ramena, noge, občasno boli levo ali desno koleno(v levem je ugotovljena obraba hrustanca 3 stopnje), zadnje mesece pa je najhujša bolečina v spodnjem delu križa, ki se širi v zadnjico in levo nogo, boli me levi kolk, prav napade špikanja v kolku čutim. Ponoči se po nekaj urah spanca zbudim, ker sem vsa trda v bokih..zjutraj je spodnji del hrbtenice čisto zakrnel in boleč, potrebujem sigurno pol ure gibanja, da to popusti. Osebni zdravnik me je napotil k fiziatru, ta je pomislil na SI sklep in opravila sem MR preiskave.
Prosim za vaše mnenje glede izvidov.
MR VRATNE HRBTENICE:
Izravnana vratna lordoza.
Višina korpusov vretenc je ohranjena.
Dehidrirani i.v. diski, blago znižan i.v. disk C5-C6.
Začetna spondiloza ter spodilartroza.
Kongenitalno normalno širok spinalni kanal.
Intenziteta signala hrbtenjače je v mejah normalnega.
Paravertebralna mehka tkiva so v mejah normalnega.
V nivoju C3-C4 spondilofiti disk kompleks začetno zožuje oba nevroforamna.
V nivoju C4-C5 spondilofiti disk kompleks začetno zožuje desni nevroforamen.
V nivoju C5-C6 levostranska ekstruzija i.v. diska izrazito zožuje levi recesus ter proksimalni del
levega nevroforamna.
V nivoju C6-C7 spondilofiti disk kompleks minimalno zožuje desni nevroforamen
MR L/S HRBTENICE:
Blaga sinistrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice.
Stanje po transpedikularni spondilodezi L5-S1 ter anterolisteza L5 napram S1 prve stopnje, sicer
primerno oblikovana ledvena lordoza.
Kronična ter zmerna aktivna i.v. osteohondroza L4-L5.
Začetna spondiloza ter spondilartroza.
Conus medule ter kavda ekvina sta v mejah normalnega.
Perinevralne ciste sakralno brez dinamike.
Paravertebralna mehka tkiva so v mejah normalnega.
V nivoju L4-L5 protrudiran disk začetno zožuje levi recesus. Spondilofiti disk kompleks ob
spondilartrozi začetno zožuje oba nevroforamna.
V nivoju L5-S1 je spinalni kanal postop. dobro sproščen. Kostne naplastitve ob brazgotinskih
spremembah začetno zožujejo oba nevroforamna.
Naprava: MR 1.5T
MR SIS
Narejene so bile standardne sekvence in ravnine.
Sklepni špranji sakroiliakalnih sklepov sta primerno široki.
S strani črevnice obojestransko je suspektna nekoliko neravna sklepna površina, lahko začetne erozivne spremembe.
Aktivnih lezij v smislu edema ni videti.
V nivoju L4-L5 je viden edem pripadajočih terminalnih plošč – verjetno Modic 1.
Ali je po vašem mnenju možno, da gre za revmatično obolenje?
Stara pa sem 44 let in telesno precej aktivna.
Hvala za vaš odgovor,
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
žal mi je slišati, da imate toliko težav s strani sklepov v relativno mladih letih.
Glede na MR posnetke ne morem napovedati, ali gre za revmatsko obolenje – vsaj na MR medenice ni vidno, da bi šlo za klasično revmatološko bolezen. Opisane spremembe na vseh treh MR so bolj v sklopu degenerativnih sprememb – obrabe, k čemur najbolj prispevajo naš način življenja (prehrana, telesna teža, gibanje), pa tudi genetska predispozicija.
Ali gre za revmatološko obolenje, je mogoče ugotoviti ob natančnem vprašalniku (jutranja okorelost, prizadetost drugih telesnih organov, itd) ter krvnih preiskavah.
Zelo pogosto so težave, kot jih opisujete, posledica degenerativnih stanj ter mišičnih napetosti – nesorazmerjih v mišičnih fascijah, ki povzročajo mišično napetost in bolečine, podobno kot jih opisujete.
Zadeve so torej kar kompleksne, sploh glede na to, da ste imeli opravljeni že dve operaciji.
Predlagam vam, da se zglasite na pregledu, kjer lahko vso dokumentacijo natančneje pregledam in določimo plan zdravljenja – najprej pa ugotovimo pravi razlog za bolečine.
Lepo Vas pozdravljam
Pozdravljeni jaz imam plantarni fasciitis na obeh petah opravila že fizioterapijo blokado v obe peti stanje ni boljše posredujem izvid
Prihaja na kontrolni pregled približno 3 mesece po stabilizaciji desnega gležnja po Bröström
Gouldu. Še vedno navaja bolečine v predelu operativnega reza. Opravila je fizioterapijo.
Bolečine v predelu operativnega reza se postopoma zmanjšujejo. Navaja, da je gleženj stabilen v
primerjavi s pred operacijo.
Status:
Ob današnjem pregledu desni gleženj stabilen, dobro gibljiv, palpatorno bolečine v predelu op.
reza, predvsem narastišča na lateralni maleol, sprednji predalčni fenomen negativen, palpatorno
bolečine narastišča plantarne fascie, raztezanje slednje neboleče, Silfverskiöldov znak negativen,
dobra gibljivost v zg. in sp. skočnem sklepu. Planovalgus deformacija obeh stopal.
RTG desnega stopala stoje: osteofit narastišča plantarne fascie, povečan talonavikularni kot,
povečan kot med talusom in II. stopalnico, inklinacija petnice v mejah normale.
Mnenje:
Pri pacientki je indicirana ponovitev fizioterapije za operiran ATFL, izdam delovni nalog (UZV,
laser). Prav tako izdam delovni nalog za fizioterapijo za entezitis plantarne fascie (UZV, MGHT).
Kar se tiče plantarnega fascitisa svetujem izvajanje razteznih vaj za Ahilovo tetivo in plantarno
fascio po mojih navodilih. Svetujem masažo z nesteroidno antirevmatsko kremo 2x dnevno 10 dni,
kar lahko ponavlja v ciklusih. Uporablja naj ortopedske vložke za podporo medialnega stopalnega
loka in perforirano peto.
Diagnoza:
Z09.0 Stanje po stabilizaciji desnega gležnja po Bröström Gouldu
Entezitis plantarne fascie desno
Kaj to pomeni ali se lahko operira plantarni fascitis ker to traja že 1 leto imela sem udarne valove samoplačniško 6x nekaj časa boljse potem stanje isto me boli močno obe peti konzervativno zdravljenje ni pomagalo niti fizioterapija niti blokada kaj svetujete
Spoštovni,
zdravljenje plantarnega fasciitisa je zahtevno in dolgotrajno. Operacije se izvajajo le izjemoma oz. se ne, saj niso pretirano uspešne. Svetujem vam vztrajanje več mesecev z ukrepi, ki so vam bili svetovani že sedaj: po meri narejeni stopalni vložki, raztezne vaje za Ahilovo tetivo in plantarno fascijo, masažna zogica, po potrebi ponovitev blokade, samoplačniška fizioterapija. Zdravljenje plantarnega fasciitisa traja več mesecev.
Lep pozdrav!
Okej hvala torej operacija ni uspešna ker to traja že 1 leto obe peti plantarni fascitis imela že fizioterapijo in samoplačniško udarni valovi 6x nekaj časa je pomagalo sedaj isto po blokadi je 1 teden boljše potem isto ali še v takem primeru ne operira ali če kupim vložke narejene po meri je potem vredu ali je to samo za lajšanje bolečin stabilizacijo gležnja sem imela in vstavljeno sidro in sedaj še vedno ne čutim narta pa je rekel ortoped da je normalno to do 1 leta da se regenerira zanima me kakšno zgleda sidro v gležnju ker ligamente sem imela strgane to se je videlo pri operaciji na magnetni resonanci pa ne ali je sidro siv ko zasije ligamente strgane nazaj hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
sidro si lahko predstavljate kot šiv, s katerim se ligament pritrdi nazaj na kost, kot predhodno.
Vložki po meri so predvsem za lajšanje bolečin.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
svetujem vam mirovanje nekaj dni, hlajenje z ledom preko tkanine, analgetik po potrebi. V kolikor bodo bolecine vztrajale, pregled na urgenci.
V primeru zelo hudega zvina lahko pride do ponovnega pretrganja ligamentov, vendar obicajno do tega ne pride.
Lep pozdrav
Bom kar tukaj povprasal
Star sem 41 let in imam zadnje par let stalne bolečine v ledvenem delu hrbtenice…. Zadnje leto so postale izrazitejše tako da me je lani dvakrat na leto položili da nisem mogu niti vstati 20 dni. Prejemal inekcije na urgenci. Stanje se je malo porpsvilo vendar brez doreta tablet ni slo
To leto pa je stanje slabše… Bolečine v ledvenem delu plus bolečine v levem stegnu kolku.. V predelu kolka, na sprednji strani stegna in ob strani
Preventivno opravil mri kolka ki je bil odločen brez kakršnega koli obstopanja
Prejel sem že ct vodeno infiltracijo v foramen L5 s1 ki ni pomagala nic
Sedaj pa me že tri mesece muči bolečina da sem bolniška, b morem ni delat v službi ne morem se rekreirat.. Skratka ni več normalno
Obiska sem ortopeda se prej sem opravil mri
Izvid ortopeda
Zanima me Glede operacije veliko berem po forumih pa vsi strašijo oziroma pišejo da samo operacije ne.. Jaz vem da so rizične pa vendar tako tudi naprej ne morem živeti pro 41 letih
Kkao zahtevna je ta operacija z mojo diagnozo… Zdravnik pri katerem sem naročen je dr Robert cirman
Izvid
na kontrolni pregled po osmih mesecih. Med tem je opravil CT vodeno filtracijo foramna LşS1 levo, ki mu je nekoliko pomagala le za nekaj dni. Sedaj ponovno poslabšanje v zadnjih treh mesecih. Kljub temu, da jemlje centralni analgetik je zelo omejen pri hoji in pri gibanju.
STATUS:
Izrazito šepa z levo. Ledveno gibljivost močno omejena 12l9.5. Levo Lasegue pri 40°, desno kontra Lasegue v vertikali. Motoričnih
izpadov nima, hiposenzibiliteta L5 in manj S1 levo. Pregledam svež MR kjer je videti foramenalno stenozo L4,5 in L5 S1 levo.
MNENJE IN TERAPIJA:
Indicirana je opreativna terapija in sicer dekompresija foramna L4,5 in L5S1 levo. Prosim osebnega zdravnika, da izda napotnico za
operativni poseg pod ZELO HITRO sajje pacient že več kot pol leta prizadet zaradi bolečin in jemlje centralne analgetike. Gospod naj z napotnico pokliče na številko 05/6696304 (Anita Frank Gombač, služba za naročanje OB Valdoltra)
Do končanega zdravljenja je potreben bolniški stalež, za delo trenutno ni sposoben.
Diagnoza: Foramenalna stenoza L4,5 in L5S1 levo
Spoštovani,
glede na klinični status ob pregledu, ki ga je zapisal vaš ortoped, je operacija pri vas zelo verjetno smiselna, saj sta ukleščena 2 živca, ki gresta v nogo – eden izmed njiju oživčuje predel levega stegna/kolka spredaj (nivo L4/L5). Iz tega razloga je tudi MR kolka bil brez posebnosti.
Operacija dekompresije foramnov je standardni poseg, ki sodi med manj (do srednje) zahtevne operacije hrbtenice. Cilj je sprostiti živčno korenino, ki je utesnjena zaradi zoženega živčnega kanala.
V kolikor niste prepričani, predhodno opravite drugo mnenje – z vsemi dosedanjimi izvidi in slikami magnetne resonance (CD!)
Kaj pričakovati:
– poseg traja približno 1–2 uri,
– okrevanje nekaj tednov do nekaj mesecev,
– pogosto olajšanje bolečin že takoj po operaciji, čeprav lahko delno vztrajajo.
Lepo vas pozdravljam,
Mateja Sirše
Iskrena hvala za odogovor
Te problemi se že vlečejo kar lep čas in vedno je huje, pri vsakem napačnem gibu doma ali v službi me tako vseka da moram z službe domov in na bolniško čedalje bolj po pogosto od lani. Letos pa je tega že zelo veliko… Tako da veliko mankam v službi kadar pa sem delam pa z tabletami doreta in bolecinami. Omejuje me tudi na kolesu predvsem zadnje leto bolečina v kolku in stegnu tudi na kolesu
Sicer sedaj ko sem 2 meseca bolniška je zadnje par dni malo bolje pa se kar bojim če odpovem operacijo da bom pri prvem večjem naporu v službi zopet stanje kot je bilo malo pa se tudi bojim operacije..ceorav sem mnenja da takole živeti se pa tudi ne da pri 40 letih ker vidim da je stanje vedno slabše pa čeprav sem športnik in normalne telesne teže
Vrjetno se pri tej diagnozi stanje samo po sebi ne bo popravili glede na to da je to leto kar veliko slabše od prehodnih
Na operacijo sem naročen valdoltra pri dr. Robert cirman
Malo se bojim pa vendar tako naprej pa tudi ne gre pri teh letih sploh pa ker sem športno aktiven in grem rad v sluzbo kjer pa so bolečine hujše ker imam tudi delo ne gluh pisarniško
Se enkrat hvala za hiter dogovor in lp pozdrav
Pozdravljeni,
razumem, da vas skrbi.
Glede same operacije težko kaj rečem, saj vas ne poznam, in bi bilo nepošteno dati kakršenkoli komentar.
Gre pa gotovo za rutinsko operacijo, ki se torej vsakodnevno izvaja in je načeloma brez večjih komplikacij, tako da s te strani vas nima preveč skrbeti.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
da, tudi opravljajo – vsaj ortopedi v obeh UKC. Za nevrokirurge ne vem.
Lep pozdrav