Najdi forum

Spoštovani,

že nekaj let me občasno muči bolečina v kolku, še najbolj pri prehodu iz mirovanja v gibanje ali hoja po stopnicah, tudi kaki ekstremni gibi pri telovadbi so boleči. Mnenje rentgenologa: vse je v mejah normale. Splošni zdravnik je rekel: kalcifikacije, ki so opazne, so normalne in ni potrebna terapija. Na kalcifikat sem sama najprej pomislila, ker imam težave v ramenu, (2x terapija z ultrazvokom, ki je zelo pomagala; trenutno je stanje kar v redu). Stanje se je nazadnje spet poslabšalo približno pol leta po rotacijskem zvinu kolena na isti nogi, ki je po zdravnikovem mnenju sicer saniran, jaz pa vseeno nimam več istega občutka kot prej, čeprav kar redno kolesarim in hodim, oboje tudi v hrib.

Drug problem pa je poškodba (verjetno mišic ob hrbtenici, od pasu na eni strani proti zadnjici), ki sem jo utrpela pred 4 meseci ob ponavljajočih se krčevitih gibih. Bolečina na tem mestu je prisotna predvsem pri sedenju, stanju in pojahkovanju (če pošteno hodim, je bolje), na RTG slikah ni videti posebnih sprememb na hrbtenici. Klasična masaža mi dobro dene (prvič je bila zelo boleča), vendar težav ne odpravi. Vaje za hrbtenico brez težav izvajam, le vaja “mačka, ki izboči hrbet” mi je težavna, boli me v predelu pasu in (samo pri tej vaji) bolečina nakako seva tudi proti nogam.

Omenim naj še, da imam malo povečano TT, približno 10kg preveč in sem stara 40 let.

Ali bi bila za katero od navedenih težav smiselna manualna terapija?

Lep pozdrav, Ivanka

Draga Ivanka,

Ne morem se strinjati, da je pojava kalcifikacij v kateremkoli sklepu normalna in da terapija ni potrebna. Pozoren je treba biti že pri najmanjših kalcifikacijah in na nek način kontrolirati, da kalcifikacije ne naraščajo in pričnejo omejevati gibljivost sklepa.
Ni mi povsem jasno, ali bolečina v kolku izvira iz križnega ali ledvenega dela hrbtenice, to bi se dalo ugotoviti na pregledu. Na osnovi tega bom lahko tudi ugotovil, ali bi bilo zdravljenje z manualno medicino smiselno.

Drugi problem, ki ga navajate je verjetno res hrbteničnega izvora, kar sklepam po tem, da Vam je masaža nekoliko ublažila bolečine. Ta problem je zato verjetno ustrezen za zdravljenje z manualno medicino.

Lep pozdrav,

Hvala za vaš odgovor. Se bom oglasila pri vas.

Lep pozdrav,

Ivanka

New Report

Close