Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Hranjenje,ustrezna mlečna formula,polivanje, zavračanje hrane…

Hranjenje,ustrezna mlečna formula,polivanje, zavračanje hrane…

Pozdravljeni,

mogoče bo opis naše težave malo bolj obsežen in upam, da vam prebiranje ne bo vzelo preveč časa! Že med nosečnostjo sem si vedno govorila, da bom pri skrbi za otroka uporabljala “zdravo kmečko pamet”, tako kot moja mama, stara mama, tete….pa imam občutek, da mi je trenutno odpovedala. Sin je star 2 meseca in 14 dni in imava težave z hranjenjem. Že v porodnišnici sva imela težave z dojenjem, čeprav sva bila na odd., ki ponuja ogromno edukacije pri dojenju, nekako zadeve niso stekle. Na začetku je bilo premalo bradavice in sva uporabljala nastavek, po podoju je vedno jokal in potem so bila mnenja sester deljena. ena me je poslala črpati mleko,katerega je bilo vedno največ 20 ml, druga me je gledala postrani in bila mnenja naj vendar dojim, tretja je dejala, da ne potrebujem nastavka, četrta, da brez nastavka ne bo šlo,peta je prinesla dodatek….uf zmeda! Pa to ni kritika, vsaka po svoje je hotela samo dobro. Zaradi težav sva ostala še en dan dlje in tehtala podoje in prišli smo že na 50 ml in vsa srečna sva odšla domov. Doma pa zgodba obrne drug list. V mirnem domačem okolju, sem se veselila dojenja in radosti ob tem (o tem sem bila prepričana že celo nosečnost), potem pa šok… Sin ni nikakor hotel zagrabiti bradavice, če jo je pa že pa se je dojil 5minut in nato začel tako histerično jokati, da je bil že moder v obraz. Mučila sva se in mučila in nato sva z možem poskusila s stekleničko in mlekom Novalac 1, kar je popil s hlastanjem. Še vedno sem ga pristavljala vendar zgodba s histerijo se je ponavljala, na koncu je jokal že, ko je bil 10 cm od dojke in mleko sem si začela črpati. Na začetku je bilo vse super mleka dovolj, otrok zadovoljen in razen to, da mi je črpanje vzelo veliko časa težav ni bilo. Potem pa je bila količina mleko vedno ista, fant pa vse bolj lačen, zato smo dodajali mleko Novalac1. Poiskusila sem vse modrosti tet, babic, svetovalk pri dojenju pa mleka ni bilo več, niti otrok se ni hotel dojiti! Zamenjala sem tudi 4 črpalke in učinka ni bilo pa sem se tolažila, da je že to nekaj, če dobi le nekaj mojega mleka. Nato pa nastane naslednji problem! Ves čas po porodu so se mi pojavljale vrtoglavice in ponoči občasno težave z dihanjem in moja zdravnica je le potrdila moj sum, da gre za poporodno depresijo, tako tudi psihiater, predpisala sta mi Asentro in kmalu se je stanje popravilo, zdravilo naj tudi ne bi prehajalo v mat.mleko. Po tem, ko so težave zginjale se je tudi količina mleka popravljala, vendar je bil otroček vse bolj zaspan. En dan je celo cel dan prespal vmes je samo jedel in tukaj mi je prej omenjena zdrava kmečka pamet dejala na preheham z dojenjem. Bila sem seveda potrta, vendar sem videla že veliko zdravih, pametnih in lepih 🙂 otrok, ki so zrastli ob mlečnih formulah. Nato pa se je začelo “eksperimentiranje” z mlečnimi formulami, bom vsaj tukaj poiskušala biti kratka. Po Novalacu 1, grozni krči, po Novalacu AC grozno zaprt, vetrovi, polivanje…Po Novalacu AR, še bolj zaprt polival ni! Po nasvetu mnogih smo prešli na Sunval BIO 1! Na začetku kot v filmu, prebava krasna, polival ni….nato pa spet težave! Zdaj že dva dni v njega ne spravim več kot 60 ml na obrok pa še to večinoma polije, sledi pol urno spuščanje vetrov, ki ga spremlja jok in zvijanje, zavrača tudi formule, ki jih je prej z veseljem popil… Veliko zraka gre tudi pri podiranju kupčka, včasih jih podre tudi 5, in v glavnem vsa težava je v tem, da ga muči zrak v črevesju in želodcu, ki povsod sili iz njega! Zdaj pa me zanima, kaj lahko še naredim, da se mu povrne apetit in, da ne bo tako napihnjen. Bojim se, da bi izgubljal na teži, do sedaj se zredil po 800 na mesec. Odštevam že dneve do GH in že zbiram recepte za upam, da bodočega gurmana, tudi kleti že polnimo z ozimnico :)! Naj omenim še, da se ves čas slini in kaže jezik, kot, da mu je slabo in ves čas tudi nosi rokice v usta, dlesni so bele! Še enkrat se opravičujem za tako obsežno zgodbo, ki je taka tudi z namenom, da potolaži ša kakšno mamico, ki je na istem, ki je tudi sanjala, da bo dojila svojega malčka in bila “popolna mama” in, da ni vedno konec sveta, če to ni možno…Čeprav bo mogoče kakšna svetovalka za dojenje proti! Hvala Vam za Vaš čas pri prebiranju mojega obsežnega vprašanja in morebiten odgovor, pomagali ste mi že večkrat ob prebiranju odgovorov drugim!

LP,

Skoraj popolna mati najbolj popolnega otroka 🙂

Draga povsem primerno popolna mama skoraj popolnega dojenčka,

kot kaže se “zmeda”, ki se je pričela na oddelku v porodnišnici, res vleče še doma. Razlog je predvsem v dejstvu, da dojenje ni “eksaktna znanost”, ampak veščina, do katere pridejo različne mame (in medicinske sestre) na različen način. Torej do uspeha (ali neuspeha) vodi več poti… In mamina zdrava kmečka pamet (kar često pomeni, da se manj žrete, če ne gre vse idealno – pač po principu: “potrudila se bom v znosnih mejah, če pa ne bo šlo, pač ne bo” je pri tem še najbolj v pomoč.

Poporodna depresija? Morda, čeprav se mi opisu bolj zdi normalna reakcija obupa, ko se vsi načrti in sanje sesuvajo. In tu vidim veliko napako današnje obsedenosti z dojenjem – v časih, ko sem bila jaz dojenček, tega na srečo ni bilo. Sicer bi moja mama končala na psihiatriji, saj se menda nikakor nisem hotela dojiti, medtem ko sem mleko krave s kmetije požirala z užitkom (takrat so bile formule, ki so danes res zelo podobne materinemu mleku po vseh sestavinah, še nekaj povsem neznanega). Priznam, da se nikoli zato nisem počutila prikrajšano…

Glede na opis težav, ki jih ima vaš dojenček po različnih formulah, bi bilo možno, da slabo prenaša mlečni sladkor (ima premalo encima laktaze); zato laktozo razgrajujejo črevesne bakterije, ob tem pa se tvori veliko plinov in snovi, ki privedejo do povečane aktivnosti črevesja. Zato bi bilo koristno poseči po eni od formul posebnega mleka, takoim. hidrolizatih brez laktoze. O tem vam lahko veliko svetujejo v lekarni. Resda so ti nadomestki (npr. Milupa ADC) dražji (praviloma dvakratna cena navadne formule), a zaležejo.

Slinjenje, siljenje rokic v usta, “bele” dlesni bolj nakazujejo nabrekline zobnih mešičkov – kar zna trajati še tedne in mesece. Tu pomagajo le dobro impregnirani slinčki… Razen če so dlesni bele zaradi oblog kvasovk – v tem primeru je bel tudi jeziček in sluznica drugje po ustih, pomaga pa le zdravilo – antimikotik (npr. Daktarin gel) in mehansko odstranjevanj oblog (groba plenica – gaza, namočena v raztopino sladkorja).

Upam, da bo čim prej prišlo obdobje GH – z novimi izivi, ko vam bo pljuval po vsej kuhinji, če ne bo zadovoljen s pripravljeno “skoraj popolno” kašico.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

hvala za Vaš odgovor, me je pomiril in razvedril! Vmes sva bila tudi pri pediatru, ki je tudi predlagal ADC formulo, ki jo pije tretji dan, dobiva tudi kapljice SAB-SIMPLEX! Težave so manjše, vendar popije manjše količine mleka, ker mu je očitno “zanič”! Klicala sem tudi na pediatrično kliniko, saj je to mleko zelo redko in ga bolj poliva, kjer so mi prijazno svetovali in sedaj v mleko dodajam tudi riževo kašico in nekaj sladkorja! Sicer mi je pa jasno, da bo učinek tega mleka šele po kakšnem tednu! Je pa težava verjetno tudi v tem, ker se mu večkrat dvigne kislina in predvidevam, da je hranjenje tudi malo boleče! Imava pa kontrolo naslednji teden pri pediatru, ki bo glede na učinke mleka ukrepal naprej! Je pa res, da se je kljub temu, da poje zelo majhne količine mleka v 14dneh poredil za 450g, kar se mi zdi v redu!

Hvala Vam še enkrat in lep pozdrav!!!

New Report

Close