Hranjenje in jok
Spoštovani,
Pred dnevom sem svojega 8 mesečnika morala pustiti v varstvu pri svoji mami, zaradi nujnega opravka. Ker je bilo to v času njegovega kosila ga je hranila mama. Hrano sem nehala pasirati in jo sedaj le še malo pretlačim z vilico, meso pa narežem na male kockice. Ker to uvajava komaj teden dni ima sin še vedno težave, saj mu koščki niso po godu še manj pa žvečenje. Ampak sem potrpežljiva in počasi napredujeva. Včasih se med jedjo tudi joka in tako je bilo tudi, ko sem prišla nazaj domov. Mama je hranila malega, ki je jokal. Medtem ko je jokal mu je basala žličke kośćkov hrane v usta . Res sem bila jezna in zgrožena nad njenim ravnanjem. Seveda sem jo takoj ustavila in pomirila malega. Zanima me ali dejansko lahko dojenček koščke aspirira in mu lahko to kakorkoli śkodi? Mama pravi, da se mu je tudi večkrat zaletelo in da se je izkaśljal in je bilo potem dobro.
Lep pozdrav.
Siljenje dojenčka z gosto hrano, ko se ta upira, res ni ravno koristno. A večinoma (razen stiskanja ustnic, ko se mu bo babi spet bližala z žličko) pri zdravih dojenčkih ne pusti nobenih pomembnih posledic. Ti imajo namreč dobro razvite zaščitne mehanizme – in če hrana pride blizu dihalne poti, odreagirajo s kašljem, ki hrano na napačnem mestu pošlje nazaj.
Na žalost so nekatere babice v misiji nahraniti dojenčka, da bo sit in bo dobro spal, zelo vztrajne in ne ravno nežne. In ravno tako na žalost, mame ob pogledu na njihovo (v osnovi dobronamerno) dejanje znorijo in jih oštejejo z grdimi besedami.
Treba bo najti srednjo pot – babici pomirljivo razložiti, da tudi njej ne bi godilo, če bi jo kdo hranil na silo (kar se zna zgoditi, ko bo stara in betežna odklanjala hrano, vsi imamo v podzavesti zgodbe domov za ostarele, upam da le iz preteklosti) in bi se ji zaletavalo. In morda za vsak slučaj za naslednji neodložljiv opravek babici pripraviti pretlačeno hrano, ki jo dojenček obožuje in ne bo delal drame.
Itak bo že čez nekaj mesecev čas pitanja minil – in takrat bo sledilo obdobje njegove hrane povsod drugje, kot na krožniku ali v ustih. Še bo veselo (in stresno).
Vse dobro,