Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija hranjenje

hranjenje

Spoštovani!
Na vas se obračam, ker se pri svoji prvorojenki soočam s težavami pri hranjenju, kar me že spravlja rahlo v obup, ker si res želim in se trudim, da bi bilo vse tako kot mora biti a mi enostavno ne gre.
Porodna teža je bila 3280g, naslednji dan je imela 3150g, naslednji dan pa le 3000g in vrednost bilirubina 218. Za en dan sem podaljšala bivanje v porodnišnici in naslednji dan je imela 3090g in bilirubin 246. Odpuščena sem bila domov, kjer je bilo en dan vse super, lepo smo se dojili. Naslednji dan pa kot bi odrezal ni več hotela joške, najprej nisem vedela kaj naj, potem sem si mleko sčrpala in ji ga dala po flaški, ko je prišla patronažna je bila v dilemi da me pošlje nazaj a me ni, ker teža ni padla. Po njenem nasvetu sem punčki dajala 2x na dan 10g prekuhane sladke vode in res je šlo vse na bolje. Tako da 3 dni flaške sploh nisva potrebovali, dojili sva se tudi brez nastavka(500g čez dan, približno 60g na obrok), sedaj mi pa že od včeraj punčka spet nekaj nagaja in noče jesti tako kot bi mogla (cel dan 440g pa še to pl čez flaško). Danes zvečer bo stara 14dni, njena teža je 2250g. Zanima me, koliko približno naj bi pojedel 14 dni star dojenček na obrok, in ali naj pustim da poje kolikor pač poje iz dojke včasih 30, 40 ali pa tudi 70, 90 ali naj jo silim še s flaško? Od včeraj tudi slišim da ima poln nosek in veliko kiha, ali mogoče to vpliva na to, da ne je?
Najlepša hvala za vaš čas in odgovore

Draga Petra,

najprej iskreno opravičilo za kasen odgovor, ki bo vseeno (upam) vsaj kaj koristil.

Kar se tiče izgube teže v prvih dneh po rojstvu, je bila povsem po pričakovanjih (še zlasti ob predvidevanju, da je to vaše prvo dete). Večina mam dobi “mleko” (zadostne količine) šele okrog 3., 4. dne po porodu. In ta naval mleka ne traja vedno v neskončnost. Vsaka motnja, med katerimi so bolezen, premajhna količina tekočine, ki jo popije “doječa mama”, pa tudi utrujenost, neprespanost, zlasti pa zaskrbljenost, lahko tvorbo mleka spet zmanjša. In gre v začaran krog – najprej poskusi brizganja in dajanja po steklenički, ko še to ne gre (ali vsaj ne po pričakovanjih), je na vrsti nadomestek mleka, pa čaji, sladkana voda. In zaradi vsega mame prehitro obupajo in opustijo dojenje.

Teža 3250 g (predvidevam da je 2250 g napaka) je za 14 dni starega novorojenčka, ki je bil rojen s težo 3150 g, povsem ustrezna. Tudi to, da pije zelo različno, ni nič neobičajnega. Pri toliko starih novorojenčkih in s to težo bi pričakovali, da dnevno poje okrog 500 ml, in to v 6 do 8 obrokih.

Dojenje je res idealen način prehrane človeškega mladiča – in pri težavah so v veliko pomoč tudi svetovalke za dojenje (tudi na forumu Med.over.net). Zato se splača potruditi – a do razumnih in sprejemljivih meja, ne za vsako ceno in z občutki krivde.

Žal je zamašen nosek pogosto razlog, da novorojenka slabše pije. Če začne močno sesati pri dojki, zatem pa postane nemirna, lovi sapo, je lahko vzrok težav virusna okužba. Novorojenčki so namreč “obvezni dihalci na nos” in imajo ob otekli sluznici ali sluzi v nosu hude težave. Prva pomoč je fiziološka raztopina v nos, če to ni dovolj – še zlasti pa, če ima ob tem še druge težave, kot so hitro dihanje, ugrezanje prostorov med rebri, če so bledi ali občasno stokajo (“jamrajo”), pa jo čim prej peljite na pregled k zdravniku – pediatru v najbližji zdravstveni dom.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close