Najdi forum

Hrana za psičko

Naša Zlata prinašalka je stara 4 mesece.Zdi se mi,da zelo malo je.skratka je najraje iz roke,ali če smo vsi pri mizi,da ji kdo kaj da.Drugače ne je kaj dosti.Rada ima kuhane puranje želodče,jetrce,ali kuhano meso.Konzerv in briketov niti ne povoha.Jajce ima rada,tudi skuto občasno je.Kakšen jedilnik mi svetujete.Zdi se mi da je najbolje da bi jedla brikete.Kako jo navadit da bo začela jest brikete?Verjetno smo jo kar precej razvadli.Pomagajte nam z nasveti prosim.

Od začetka:
1 – psa NIKOLI ne hrani iz roke, iz roke naj dobi le priboljške, ki jih uporabljaš pri učenju
2 – psu NIKOLI ne dajaj z mize!!! vedno jejte prvi, ignorirajte njeno prosjačenje, ko vsi pojeste, naj svoj obrok dobi tudi ona
3 – ponudi 4 obroke na dan, vsakega pusti samo 15-20min, potem odstrani in do naslednjega obroka ne dajaj nič
5 – zakaj vztrajaš pri briketih? Če imaš voljo, ti vsekakor priporočam hranjenje s svežo hrano.
6 – Jedilnik lahko vsebuje vso meso razen svinjskega, ribe, jajca, mlečne izdelke, vso zelenjavo razen stročnic in vso sadje. Dodajaj zelišča, olja, riž, testenine, žitarice… Ne hrani le z drobovino, priporočam ti, da poiščeš 3kg vreče od Jate – puranja bedra ali peruti, ker so izredno poceni.

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

moj pes nikoli ni maral brikete, ne konzerve, zato smo mu kuhali svežo hrano pekli meso,dodajali riž-testenine, v glavnem riž.Ampak je imel vedno prebavne težave, tako, da smo na koncu kupovali samo še lahko meso-belo meso in ribe.Pa tudi to ni pomagalo…potem sem razmišljhal, da pes nikoli ni jedel kuhane hrane, sploh pa ne testenin in riža, saj v naravi tega ni dobil in je moral jesti samo to, kar je uplenil in sicer surovo…še bolj sem bil v to prepričan, ko sem bral neko študijo (sicer za človeka), da je treba živila pravilno kombinirati, saj če uživaš skupaj meso in testenine (beljakovine in ogljikove hidrate), da se encimi, ki pomagajo razkroj posameznega živila med seboj “stepejo” se nevtralizirajo in povzročajo težave (pri enem bolj, pri drugem manj)…v ustni slini iam človek encim za razkroj OH v želodec pa se izliva encim za razkroj B…no, če sta prisotna oba encima, se nevtralizirata in zato organizem dobiva signal ZA ŠE IN ŠE ŽELODČNE KISLINE…katere pa je na koncu preveč in normalno povzroča prebavne motnje….
nekaj podobnega se dogaja tudi pri psu…
pa še nekaj je res, surovo meso ima že samo po sebi dovolj encimom (kuhano pa ne, ker se z vročino uničijo)…
probati ni greh sem si rekel in začel psu dajati samo surovo meso…najprej malo mesa in še nekaj riža, potem pa vedno manj riža in na koncu samo meso-surovo (jetrca,srčke,ribe,mleto govedino in piščančje vratove), v meso pa mu naribam surovo korenje, ali sesekljam malo solate, ali radiča…opazil sem, da ima manj težav kot prej, ampak še vedno ga občasno zašraufa in dobi drisko, enkrat na 10-15 dni…sedaj ne vem več kako ga naj hranim …kaj menite ostali o tem kar sem napisal…

Z surovim mesom ni nic narobe, vendar bi vseeno moral dodajati vec zelenjave in sadja in vsekakor tudi OH. Ce ne prebavlja testenin in riza lahko poskusis s polento, ovsenimi kosmici, kruhom ali krompirjem (yo pravi, da je pire krompir odlicen za pse). Jaz dodajam se kaksno zlicko olja, kvas, sir, skuto, pa se kaj. Meso dajem kuhano ali surovo! lp

Gurman, se strinjam glede surovega mesa. Eno psico imam samo na surovem mesu, surovi zelenjavi in sadju, le kakšen riž, polenta ipd. je seveda toplotno obdelana.

Glede težav ti svetujem, da se posvetuješ z veterinarjem in zahtevaš pregled urina in krvi (celotna krvna slika, diferencialka), kontrolo jetrnih encimov… Ne vem, če si bral o težavah mojega Thora, vendar me skrbi konstantno ponavljanje prebavnih težav pri tvojem psu. Midva sva namreč začela z “epizodami” na 10-15 dni 2-dnevna kriza, po letu in pol sva prišla na 2 dni OK, 14 dni krize…
Moj je (verjetno do konca življenja) na posebni dieti: pire krompir – občasno primešam malo zmiksanega korenja ali malancanov, 1x tedensko malo osliča (do 10 dag – pes ima cca 20kg). Poskusi s pustim mesom, zelenjavo, ki jo dobro prenaša, morda sadjem – papaja ima encime, ki jih pes potrebuje v želodcu, če dobiš goveje želodce, poskusi s tem – vse pa poskušaj kombinirati s pirejem (brez margarine in mleka seveda).

Lp, Yo

Vsem lastnikom psov priporočam hranjenje ala BARF. Bown and raw feeding. V prevodu kost in surova prehrana. Jaz svojo psičko že eno leto hranim tako in povem vam iz lastnih izkušenj, da se na brikete in konzervirano hrano ne vračamo več. Informacij na to temo je obilo, vtipkajte v google barf in vprašali se boste zakaj že prej nisem vedel za to.

Branko

Yo, glede pireja imam eno vprašanje. To je v bistvu potem stečkan kuhan krompir? Kako pa to, da je pire v redu kuhan krompir v kosih pa ne?
Želim ti veliko sreče s Thorom in čim mirnejše praznike 🙂

hvala

nadja

zoe, gre za to, da nekateri psi slabše prebavijo krompir v kosih. Pire je lažje prebavljiv, kar pa se tiče mojega psa pa tako ali tako je samo še pireje in kašaste zadeve, ker ne prebavlja ničesar, kar je v kosu. Glede krompirja je enako kot pri zelenjavi in sadju – če kuža nima problemov, lahko je zadeve v kosih, če pa v iztrebkih opažate neprebavljeno hrano, potem je bolje, da delate pireje oz. zadeve miksate, ker v nasprotnem primeru pes ne izkoristi nobene od snovi.
Pire kot pire pa se nasplošno uporablja pri živalih, ki imajo probleme s prebavnim traktom.

Lp, Yo

p.s. Itak pa se strinjam s pepiko7pipi – surova hrana je najboljša, razen, če ima pes zaradi zdravstvenih težav predpisano dieto.

ampak KROMPIR na splošno za psa sploh ni priporočljiv..nekje sem to prebral, da je celo zelo škodljiv

jože

Ne bo res, glede na to, da se uporablja praktično pri vseh dietah za živali s težavami prebavnega sistema.

Yo

Hvala Yo

Krompir je sam škrob in ne vem kaj je dobrega v tem. Jaz ga sicer jem, ker je okusen, vem pa da za telo in naš metabolizem ni o. k. Psu bi pa raje ponudil skuhan rjavi neoluščen riž, pomožnosti Basmati.

pepika7pipi,

pasji metabolizem deluje popolnoma drugače kot človeški.
Moj pes pa bo živel le tako dolgo, dokler bo lahko jedel pire krompir. Riž v določenih primerih (tudi v našem) ni primerna hrana!

Lp, Yo

Da bi glukoza iz vašega pire krompirja prešla v kri, je za razgradnjo ogljikovih hidratov potrebno angažirati encime. Ljudje pričnemo razgradnjo že z prežvekovanjem in slino. Za razliko od nas pasja slina tega ne omogoča. Šele trebušna slinavka živali oskrbi encime, ki izvršijo razgradnjo in pošljejo škrob v kri. Ker ste vi predvidevam krompir skuhali ste s tem uničili vse encime, ki ga krompir ima. Zato smo telo obremenili z angažiranjem encimov iz slinavke. Prevelika obremenitev slinavke pa ima za posledico diabetes saj pankreas skrbi tudi za prenos insulina v kri. Meni so možne posledice zadosten razlog da psa ne hranim s krompirjem, vi se morate pa sami odločiti.

pepika7pipi, najprej hvala za tole informacijo, hkrati pa me zanima, kje oz. od koga si jo dobila? Če je to informacija katerega od veterinarjev, ki se ukvarja z boleznimi prebavil oz. prebavnega trakta pri psih, bi bila vesela, če mi sporočiš, kdo to je, kajti že nekaj časa iščem, zdaj že t.i. tretje mnenje.
Pa še vprašanje čisto tako za splošno informacijo – s čim naj bi torej hranili pse, ki so na strogih dietah, ki ravno pri boleznih, ki prizadanejo trebušno slinavko, pankras, debelo in/ali tanko črevo ter želodec, vključujejo ravno krompir ali pa celo samo krompir?
Za to informacijo ti bom strašno hvaležna, ker imam psa, ki ne sme jesti ničesar drugega kot krompir.

Hvala in lp, Yo

Ne vem sicer, kako diagnozo ima tvoj kuži in nevem kdo ti je predlagal za prehrano psa samo krompir. Informacij o prehrani psov je na internetu ogromno, samo angleško moraš znati in v google vpisati pojem BARF. V Kanadi in Australiji so daleč pred nami seveda po zaslugi ljudi, ki imajo živali radi in jih denar ter moč koncernov industrijske hrane ne zmede. Zagovorniki surove in ne predelane hrane kot je v konzervi ali briketih, ti razložijo zakaj dajati psom in mačkam surovo hrano in ne “mrtvo” hrano. Od veterinarjev to pravgotovo ne boš izvedela, saj boš njim in njihovim sponzorjem odžrla zaslužek.
Upam, da ti bo ta prva informacija v pomoč, seveda pa ti z veseljem podam svoje vedenje o tem, če boš želela. Tvojemu psiču želim vse najbolje.

pepika7pipi, moj kuža ima Inflammatory Bowel Desease – IBD. Pire krompir je edina hrana, ki jo lahko je, vse ostalo je njegov organizem že odklonil. Dieto je predlagala dr. Tozonova po tem, ko so vsi veterinarji “dvignili roke”.
BARF mi je dobro poznan in ga (skoraj v celoti) ponujam mački in svoji drugi psički, ki je že pri vzreditelju dobivala izključno BARF.
Žal pa BARF ni in nikoli ne bo primeren za mojega škotka 🙁

Lp, Yo

Si preverila, kaj o IBD ali Crohn’s disease pravijo v širnem svetu ali si šla na eno mnenje? Za vsako stvar je rešitev, samo probaj jo najti. Vem, da uradna medicina nima odgovora, prepričan pa sem, da odgovore imajo dobri homeopati. Probaj, nimaš kaj izgubiti.

A misliš Yo da ker en od tvojih psov je krompir, da je potem to zelo dobra hrana?? Mu pač paše, hvala bogu očitno vsaj nekaj. Zakaj pa drugega ne filaš s krompirjem? Po mojem je krompir hrana za prašiče. Sej ne bo noben pes umrl od njega, ampak za pogosto uporabo pa verjetno ni. Verjamem pa da ga častiš, ker pri življenju ohranja tvojega psa za katerega se tako boriš. In prav je tako!

Jaz sem dobila informacijo o psu, ki je imel IBD in je po dolgem preizkušanju raznih hran pristal na sirkovi polenti (sploh nisem vedela, da obstaja), ki jo je zelo dobro prenašal. Vsekakor je nasvet našega veterinarja, da se pri preizkušanju hrane nikoli ne meša več vrst hrane, ampak samo eno (napr. samo špinačo in nič drugega), nato samo drugo, ker se le tako lahko ugotovi odpor do določene hrane.

New Report

Close