Najdi forum

Hrana za muce

Pozdravček

Zanima me samo Vaše mnenje za mačjo hrano “Royal Canin”?? A je to v redu hrana ali naj ji dajem samo Tecnical oz. Hills??

Maček mi namreč papka samo brikete. Niti slišati neče za kakšno mehko konzervirano hrano. Kaj šele papico ki jo naredim jaz. Groza kakšen “špurglavc” je to.

Ko bi Vi vidli kako on ovohava hrano in verjetno misli zraven.

“Ma kaj bi jedel to ali ne bi jedel?? To je zdaj vprašanje ??” (ha-ha)

Prosim za Vaša mnenja. Hvala

En mrzel vetrič za Vas s primorske..

tudi moj mačom je samo brikete.. ali svoje ali pa pasje…

Moje mnenje je da so vse tri tvoje naštete hrane dovolj kvalitetne, ti moraš samo ugotoviti, katera je za tvojega muca najbolj primerna…čeprav eni pravijo da naj ne bi menjal znamke sem mnenja, da je to vseeno dobro, če mucu seveda ne škodi…
LP

Kaj pa od “mehke” hrane – a je ok, če mu dajem wiskas zraven briketkov od hillsa?

Whiskas je popolni junk food, nasplošno so konzerve še slabše od briketov :-/

Lp, Yo

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

meni se zdi ta whiskas tak “fast food” za mačke, rekla bi, da je v redu ga dajat samo občasno…

hanika, zgolj opozorilo. Pasji briketi za macke niso primerni, ker vsebujejo veliko premalo mascob, proteinov, pa se kaksen vitamin – predvsem taurin jim manjka. Ce muc obcasno pogloda kaksen pasji briket mu ne bo nic hudega, ni pa, da bi bila to njegova glavna hrana ali del nje. Zgolj kot obcasen priboljsek.
m.

------- www.kosovir.si

Naš Lucky se je že pri dobrih dveh mesecih uspel tako razvadit, da konzervirane hrane sploh ne mara, briketov še manj, najraje pa je mleto surovo meso (moja napaka, saj vem). Pa sem probala že malo morje konzerv in briket. Če že kaj je, je to glih junk food – kitekat, whiskas, friskies. Ne vem, kako ga naj to odvadim in ga navadim na brikete.

LP Tedi

kaj pa je s surovim mletim mesom narobe?
m.

------- www.kosovir.si

Surovo mleto meso je itak najboljša izbira za zdravo hranjenje mačk… Z dodatki seveda…

V katerokoli trgovino za mlade živali stopim, me z vseh strani bombandirajo, da surovo meso pa že ni zdravo za mačke,… Kaj je zdaj prav? Zelo reklamirajo, da naj bi maček jedel samo brikete in pil zraven tekočino – to naj bi bilo najbolj zdravo. Moji starši imajo dve muci, ki že od nekdaj jedo narezano surovo goveje meso (ves obrezan,seveda) in brikete, pa skoraj nič drugega in sta prav lepe zdrave dame v svojih zrelih letih (13 in 12 let). Drugače se pa naš mačon prav lepo razvija in raste. Stranišče lepo uporablja, le grize nas preveč. Kadarkoli ga hočeš pobožat, ali pa malo “pomečkat”, te najprej malo pogrize, potem pa naglas prede, in navija prejo,…

Glede na to, da imam mačke že vse svoje življenje in so bile včasih, ko še ni bilo toliko briketirane in konzervirane hrane na doma pripravljeni hrani in se sedaj že več kot 15 let bolj intenzivno ukvarjam z mački – torej vzrejo, sem mnenja, da hrana le ene vrste ni primerna za mačke.
Torej niti hranjenje samo z briketi, niti hranjenje samo z konzervami in niti hranjenje le z kuhano ali surovo hrano, ne daje dovolj dnevno potrebnih snovi, ki bi mačko ohranjale zdravo z dobrim imunskim sitemom skozi več let.
Moje izkušnje so take, da je mešana hrana tisto, kar je za mačko najbolj optimalno:
– kvalitetni briketi,
– kvalitetne konzerve nekajkrat na teden (2-3 krat recimo žlica konzerve na mačko) in
– seveda meso (puran, govedina, zajec, piščanec). Če je le mogoče, surovo. In čimvečkrat na teden. Pri mladičkih posuto z vitaminskim posipom.

Ta kombinacija se pri mojih mačkih, od tistih nekajtedenskih micenih, ki se komaj prično navajati na trdo hrano, pa do mojih 14 in 15 let starih mačjih babicah najbolj obnese.
Kot dodatek pa kakšen sir, topljeni sirček, jogurt, kislo smetano, ..

Pri mojih mačkah opažam, da najmanj pogrešajo konzerve, v bistvu jim je to bolj sprememba. Večina konzerv niti ne je.

Zakaj naj surovo meso ne bi bilo zdravo za mačke?
Ne vem, moje mačke se po njem počutijo krasno … 🙂 in nikoli ne kažejo nobenih znakov slabosti (razen kadar se prenažirajo ..:-))) )

Kvalitetni briketi so seveda polnovredni, saj poleg osnovnih substanc vsebujejo cel kup dodatkov, mineralov, vitaminov ….
In res je .. težko je pri doma pripravljeni hrani natančno določiti količino teh dodatkov, da bo obrok polnovreden.
Vendar to še vedno ni razlog, da bi se prakticiralo le hranjenje z briketi kot najbolj zdravo in optimalno hrano, zavračalo ali pa celo odsvetovalo pa meso.

Simona

Simona, vprasanje zate, lepo prosim: katere od navedenih vrst mesa jim dajes surovo?? Jaz jim zmeljem/zmiksam govedino in vcasih teletino ali konjsko meso (zadnjega pojedo cisto malo in se to bolj iz vljudnosti, tako da se potem pogostijo tisti “svobodni” mackoni, ki so pri meni na stalnem abonmaju:))). Piscanca ali purana si ne upam dajat surovega zaradi salmonel. Kako je pa s kuncem?

pozdravcek,

proxima

tedi, zakaj reklamirajo brikete? Ker jih prodajajo, a ne?
🙂

Lp, Yo

Ja, sej se mi je že prej zdelo, ker se mi to vseeno ne zdi preveč zdravo. To je tko, kot če bi mi jedli tabletke namesto prave hrane. Malo me edino skrbi, ker noče piti ne mleka, ne vode. Scrkljanček bi po flaški …

Moj mackon mara brikete, a jih tezko zveci, ki ima od nesrece na eni strani polomljene zobe. Ce mu tadobre brikete namocim, jih ne je. Zato mu potem dajem wiskas, ker ga z lahkoto je – konzerve od hillsa etc. pa so zal res predrage za moj zep.
Pa se mackon je izkljucno kuhano meso – surovo ni sans, sveze so le miske in ptici, ki jih sam ujame.

p.s. obozuje dolocene vrste sira in ribe, to pa je ok ce mu dajem, a ne?

Ja, sir in ribe so OK.

proxima – jaz nič kaj preveč ne kompliciram.
Surovo dajem vse meso: govedino, purana, piščanca, zajca (to dvoje le takrat ko vem, v kakih razmerah so piščanci in zajčki rastli – recimo od mojega očeta ali tete).
Govedino kupujem pri mesarju – sicer ne pri vseh in sicer stegno, beli krajec, purana isto tako pri mesarju ali v velikih trgovinah – Mercator, Spar .. Kupujem torej tako meso in tam, kjer bi ga kupovala tudi za nas (in jaz sem pri mesu zelo špičasta).
Z veseljem bi dajala tudi konjsko, če bi ga kje lahko dobila – jaz ga ne jem, seveda.

Ja, to je bankrot za moj žep – toliko o tem, kako se da z vzrejo fino služit … :-))) ampak – saj veš, za mačke vse :).
Velikokrat tudi kupim meso direktno od kmetov, večje količine in preverjeno seveda ter ga zamrznem. Tega mački veliko raje jedo, kot kupljenenga pri mesarju.

Mesa ne meljem, temveč ga na deski (imam eno desko samo za rezanje mesa in jo po vsaki uporabi zelo dobro, pod vročo vodo in z detegentom operem in do suhega posušim na zraku) ampak ga na drobno narežem z ostrim nožem.
Za ta-male, kadar jih imamo, majčkene koščke in malo večje koščke recimo 1 cm x 1 cm za velike, včasih tudi večje kose, da žvečijo in telovadijo s čeljustmi ..
Ko so mulci stari tam okrog 8 tednov, velikokrat večje kose dobijo tudi oni.
Se pa tudi pri mojih dogaja, da enkrat pojedo enormne količine mesa, drugič pa pri istem kosu, le zbrkljajo..

Tedi, tvoj muc je pri dveh mesecih še vedno mačji dojenček in ni čudno, da mu prija hranjenje z nadomestkom maminega mleka in po flaški ..
V tej starosti se običajno mucki še veselo crkljajo pri svojih mamah.

Vodo morajo piti vsi mucki, ki se hranijo z briketi. Koliko vode pa popijejo, pa je odvisno od tega, koliko briketov pojedo, kakšna je temperatura v stanovanju, koliko divjajo …

Tin – saj se najdejo še druge dovolj kvalitetne konzerve, sedaj je na primer na tržišču nova konzervirana hrana Miamor, ki je cenovno ugodnejša, pa še kaj se najde ..
Tudi mene moji mački spravljajo na kant in gre v glavnem kar ves moj denar v njih, vendar – za njih sem se odločila prostovoljno in sem za njih tudi dolžna skrbeti.
Nič hudega če je le kuhano meso – surovo, kot praviš dobi v naravi, pa tudi sir (pazi da ne bo premasten in kakšen od tistih s plesnivo skorjo tudi ni najbolj zdrav za mačke) in ribe …

Simona

Bom poskusila ta Miamor, vprasanje pa je, ce mu bo sel v slast. Glede na njegovo izbircnost – samo izbrani siri, salame ni sans, edino enkrat je naskocil domaci prsut na mizici in me je kmalu kap, ker nikoli ne krade z mize. Je strasno fina rit, tako da ne vem, kaj dajejo v wiskas, da mu gre tako v slast..

Mislim, da je Whiskas hrana majčkeno bolj slana in jim gre zato bolj v slast.

Simona

halo.
moji pa papajo se ananas, hruske, fizol. z najvecjim uzitkom koruzo, malo kruha, kako rozino. zadnjic celo malo mandarine.
potem pa mi vsi pravijo, da so revcki, ker so lacni in pac to jedo, kar najdejo…. samo ni tako!!! ne vem, kaj jim je! 😉

se mi pa zdi, da potrebujejo dosti manjse kolicine, kadar jim dam hillsove konzerve, kot pa, ce dobijo whiskas (samo piscanec, ker oni pa ze ne bodo marali drugega). tako da se po mojih izracunih bolj splaca drazja hrana.

lep dan, varja

New Report

Close