Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil Hrana za dojenčke v kozarčku – pripravljena doma?

Hrana za dojenčke v kozarčku – pripravljena doma?

Lepo pozdravljeni!

Sem mamica 8 mesecev stare punčke, ki poleg dojenja že pridno poje kakšne 3 obroke goste hrane dnevno. Hrano ji skuham sama doma, na morju sva poskusile tudi s kupljenimi kašicami (Frutek, Hipp), ki pa ji niso najbolj dišale. Čez nekaj dni se odpravljamo na 4-dnevno potovanje v Nemčijo, kjer žal ne bo možnosti, da bi ji sama skuhala kosilo. Upira se mi misel na kupljene kašice, ker ji razen dveh okusov, enostavno ne odgovarjajo in je nočem siliti z njimi.

Zelo zelo rada bi ji obroke skuhala vnaprej in jih shranila v kozarčke, tako kot kupljene kašice. Tu pa nastane problem, ker česa podobnega še nisem počela, razen kuhanja kakšne marmelade, moja mami pa tudi ni bila sigurna, kako naj postopam, da bo hrana ostala neoporečna.

Zelo bom hvaležna za kakšen nasvet. Ali bo okej, če obrok skuham, kot sicer (tudi meso, krompir??) pretlačim in shranim v vroč kozarček, ga dobro zaprem in pokrijem s servietami,…, da se počasi ohladi? Kako dolgo takšen kozarček zdrži, da se vsebina ne pokvari? Ali moram napolnjene kozarčke še kaj prekuhavati?

Vnaprej hvala!

Pozdravljeni,
Prav lahko kašice pripravite sami in kot ste tudi sami že omeniti, vroče naložite v prekuhane segrete kozarčke in zaprete. Takšna hrana vam bo nekaj dni zagotovo ostala neoporečna.
Če želite biti še bolj sigurni lahko tako napolnjene kozarčke še enkrat prekuhate v vodi in počasi ohladite. Vendar, če ste pripravili hrano neoporečno in jo vročo naložili v vroče kozaračke menim, da tudi ne bi smelo biti kaj narobe.
Vemo, da bolj kot je hrana prekuhana bolj izgublja tudi na svoji biološki vrednosti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Hvala za hiter odgovor!

se bom priključila. v kolikšnem času je potrebno porabiti odprt kozarček? če ga odpreš a lahko tisto kar ostane shraniš v hladilniku še naslednji dan?

Da, le da ga takoj shranite v hladilnik. Hranjenje odprte konzervirane hrane dlje časa pa ni priporočljivo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

Pozdravljeni,

imam skoraj 7 mesečnega sinka, ki je že od 6. tednov hranjen z adaptiranim mlekom, pri 4. mesecih sem pričela z uvajanjem sadnih in zelenjavnih kašic, kasneje tudi žitne kašice (brez glutena) vse dobro prenaša In sedaj poje 2-3 obroke sadne, zelenjavne in žitne kašice kašice, na koncu pa mu dam še mleko, da vem da se je res dobro najedel. Imama pa težavo pri spanju, za večerjo mu dam samo mleko in sicer sedaj ima že nadaljevalno mleko (od 6. meseca dalje) ampak se je pričel ponovno zbujati, čeprav je predtem že spal celo noč in ko ga potem nahranim takoj zopet zaspi. Torej je njegovo mleko premalo hranljivo, da bi ga nasitilo za celo noč, naslednja stopnja mleka pa se začne šele po dopolnjenem 10. mesecu. Kaj naj mu dam pred spanjem, da bo spal celo noč? Kako je z glutenom, se ga res odsvetuje do 1. leta?

Za odgovor se Vam iskreno zahvaljujem.

Če vašemu malčku ne zadostuje mleko (morda bi lahko povečali količino mleka) dodajte kakšne kašice vendar kuhane – zelenjavne, sadnih zvečer raje ne saj imajo več kisline. Lahko pa mu dodate tudi kakšen mlečni riž.
Gluten spada med alergene. Vedno več ljudi ima težave z nijim. Dodajati ga začnite počasi, zelo postopno, da se otrok nanj navadi in opazujte reakcijo.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close