Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil hrana v termo posodi

hrana v termo posodi

pozdravljeni,

prosila bi vas za mnenje glede nošenja hrane/malice v službo v termo posodi.

Ker mož v službi nima možnosti toplega obroka, uživa večinoma sendviče iz bližnje trgovine. Ima precej občutljiv želodec in tovrstna prehrana se že pozna na njegovem počutju. Skušam ga prepričati, naj si nosi hrano s sabo, vendar v službi nima možnosti pogrevanja hrane, zato bi bila edina možnost termo posoda. Pred nakupom pa me zanima, ali je hrana, ki jo hranimo v termo posodi “varna”. mislim predvsem na to, da bo obrok v tej posodi čakal cca 3-4 ure pred zaužitjem in me skrbi, da se v tem času ne bi razvijale kakšne bakterije. Prosim za vaše mnenje.Hvala že vnaprej!

Pozdravljeni,
Funkcija temroizolativne posode je, da vzdržuje ustrezno temperaturo. Če se odločite, da bi hrano nosili seboj v termo posodi, morate biti pozorni na nekaj dejavnikov:
1. ni vsaka hrana primerna za transport zaradi poslabšanja senzoričnih lastnosti(npr.ocvrte jedi) ali povečanega mikrobiološkega tveganja (ribje jedi, majonezne solate) oziroma je težko zagotavljati ustrezno temperaturo jedi (testenine, krompir). Zato morate biti pri izbiri jedi pozorni na našteto.
2. hrana, ki jo pripravljate mora biti sveža, termično dobro obdelana, še posebej, če so to bolj rizična živila (npr. meso obdelano vedno do polnega pečenja)
3. ko polnite hrano v termo posodo morate zagotoviti temperaturo vsaj 85 stopinj (ali več), saj s časom izgublja na toploti
4. hrana mora biti dobro zaprta, da se prepreči vnos mikrobov, ki povzročajo kvar
5. izbrati morate res dobro termo izolativno posodo, sicer se hrana prehitro ohladi, saj je minimalna temepratura tako iz mikrobiološkega, kot senzoričnega vidika 65 stopinj
Osebno ne poznam takšne posode, da bi dejansko vzdrževala zahtevano temperaturo 4 ure (ne glede na to kaj navajajo proizvajalci), še posebej ko gre za enoporcijske posode. Imate pa možnost nakupa indukcijskega sistema, torej da hrano neposredno v posodi tudi pogrejete (potrebujete samo vir elektrike), Podjetje, ki to proizvaja je Menu mobil iz Avstrije.

Predlagam da izbirate jedi kot so (goste) enolončnice, ki se počasneje ohlajajo, še bolje pa je, če je možno hrano pred zaužitjem dobro pregreti.
Kot rečeno temepratura pod 65 stopinj že lahko predstavlja tveganje, poleg tega, da so poslabšane tudi senzorične lastnosti.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close