Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Hrana v nosečnosti

Hrana v nosečnosti

Pozdrav. Danes sem bila pri mami na obisku in postala zelo lačna. Nisem našla nič drugega primernega, zato sem vzela sir goudo. Prebrala sem in je pisalo, da je iz pasteriziranega mleka. Embalažo sem odprla jaz, ni bila že prej odprta. Bil je nekako nenavadno mehak, kot bi bil stopljen, ne vem, morda zato, ker ima hladilnik na 1? Nimam pojma… Uglaunem, dišal in zgledal na prvi pogled mi je čisto normalno, zato sem ga jedla. Pri tretjem koščku pa se mi je zdelo, kot da bi bile ob spoju dveh kosov rahle bele lise (ne tako kot splesni, a nežno vidne). Potem sem prenehala jesti, a nekaj sem ga vseeno pojedla. Skrbi me, ali se lahko pasteriziran mlečni izdelek, ki je še zapakiran okuži z listerijo, ali zaradi pojava lahko neham skrbeti? Ne vem pa koliko stopinj dosega dotični hladilnik…

Spoštovani,

listerija se ne vzame kar iz zraka, ampak je bodisi že v surovini za izdelek ali pa je ni in pasterizacija uniči tudi listerijo. Tisto, kar ste lahko videli na siru bi bila lahko kvečjemu plesen, nikakor pa ne listerija, ki je po takem postopku proizvodnje itak ne more bit v siru. In zdaj me prosim ne dodatno spraševat, kaj pa, če je bila plesen, katere plesni lahko škodijo, kakšno škodo povzročajo in koliko mora bit te plesni, da povzroča škodo in kako boste vedeli, da ne bo škode. Ne vem in za zdaj v 35 letih še nisem srečal primera, kjer bi imel plod kakšno dokazljivo škodo zaradi zaužite plesni iz hladilnika.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Da sem anksiozna med nosečnostjo že vem. Neprestano iščem potrditve in se sama sebi ne zdim več čisto normalna… Imam tudi psihološko pomoč. Pa če dam vse to na stran, imam vprašanje o mesu…

Goveje meso (1 kg) sem dala direktno iz skrinje v lonec (torej je bilo popolnoma zaledenelo), zalila z vodo in kuhala 2 uri. Po dveh urah sem ga vzela ven in narezala. Ponekod je blo rdečkasto, a po večini se mi je zdelo kuhano, tudi ni tekla ven kri med rezanjem. Vsi so že začeli tečnariti, kdaj bo… Narezano meso sem vrgla med riž in zelenjavo in toplotno obdelovala še cca. 20-25 minut. Je to dovolj za govedino? Seveda sem potem paničarila zaradi tokse in listerije, meso je bilo zelo mehko. Ampak kolikor vem je mehkoba pri govejem mesu znak, da je dovolj toplotno obdelano?

to je zagotovo bilo dovolj

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Lepo pozdravljeni!

Razumem, da vam je to malo butasto odgovarjati, a očitno nekatere nosečnice, glede na prejšnje objave, malce izgubljamo razsodnost zaradi strahu. Polnjene paprike- torej mleto meso. Obožujem jih, jih pa ne delam jaz, vedno jih dobim od drugih. Vem pa recept- paprike napolni s surovim mletim mesom in rižem, zalije z omako in za eno uro da v pečico. Dobila sem torej pripravljene. Iz strahu, da ne bi bilo meso surovo, sem jaz to pogrevala 20 minut, paprike dala tudi na pol. Res je, da niso bile potopljene v omaki, ampak je omaka vrela. Več nisem mogla zagreti, ker se je spodaj že začelo prijemati in žgati, kljub rahlem ognju. Torej, ob uživanju tega se mi je vsebina zdela mehka in meni rožnate barve. A ne to normalno za mleto meso? Ne bi moralo biti sivo? Ni mi nikakor jasno, kako bi lahko po taki toplotni obdelavi meso ostalo surovo, pa me vendar skrbi…

meso ni bilo surovo, le barve ni spremenilo. To se pri papriki ne zgodi tako redko.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close