Najdi forum

hrana po treningu

Zivjo!

Velikokrat sem zasledila, da se priporoca zauzitje hitrih ogljikovih hidratov po treningu. Takrat baje misice rabijo hitro energijo, da se gradijo, rastejo.

Ce hoce clovek hujsati- ali ni potem bolj primerno, da misice pridobijo potrebno energijo iz zalog, ki jih telo ´ze ima?

Hvala za vse pojasnitve in nasvete glede treninga.
TReniram pa 3-krat tedensko. 30-45min v fitnesu (utezi, razgibavanje, etc) in pa cca isto casa aerobno vadbo (kolo, nekej a la orbitrek ali steper).

Lep pozdrav

Maja,

Stvari se v telesu dogajajo drugače kot si ti razlagaš.
Mišice potrebujejo energijo kot avto benzin. Torej za opravljanje dela.
Po intenzivnem treningu je rezervoar prazen. Najboljši način, da ga napolnimo so “hitri” OH. Z maščobami ne moremo napolniti glikogene rezerve.
Mišice se regenerirajo in rastejo, če imajo na razpolago beljakovine.
Beljakovine pa se ne morejo dobiti iz že obstoječih zalog.
Maščobe ne morejo pomagati pri rasti mišic. Maščobe moramo porabiti kot energijo.
Po treningu, ki traja 30-45 min ni potrebno jesti enostavne OH saj je to prekratek čas, da bi izpraznili glikogene rezerve(rezervoar).

Po kakšnem treningu pa je nujno zaužiti OH-je? Ali je enourna aerobika tudi še premalo intenziven trening, da bi si lahko oz. da bi si moral privoščiti OH-je?

Aerobni trening pretežno porablja glikogenske zaloge in ravno te zaloge je treba obnovit. Odvisno od intenzivnosti ki jo vložiš na treningu potem tudi polniš z OH. Glede na to da je ponavadi aerobika precej nizkointenzivna lahko tudi cisto normalne obroke brez polnjenja glikogena nasploh – uravnoteženi obroki naprej – in glikogenske zaloge se napolnijo bolj počasi.

Lp Oliver

Mene pa zanima, kaj menite o mojem nacinu treninga. Kaj bi se dalo izboljsat, kaksen nasvet… vse je dobrodoslo.

3-krat tedensko (vsak drug dan) treniram v fitnesu. Zacnem 5-10min ogrevanja na orbitreku, da mal kri po zilah tece 🙂 + raztezanje
Sledi cca 45min vaj z utezmi + trebusnjaki
koncam s 30-45min aerobne vaje (stepper, orbitrek, kolo).

Trenutno je moj cilj shujsati in hkrati oblikovati telo. V bistvu se gre za to, da se bom boljse pocutila, imela vec energije.

A se vam zdi ta nacin treninga ok ali bi bilo treba kaj spremeniti, dopolniti, zamnjati? Je dovolj 3-krat tedensko?Brala sem tudi, da naj bi se zgornji in spodnji del telesa trenirala izmenicno – a to velja tudi, ko imamo dan pocitka vmes?

Mogoce malce prevc kompliciram, sej ne grem za miss fitnessa tekmovat 🙂 ampak vseeno bi rada trening izvajala cim bolj pravilno

Hvala za odgovore
Maja

Jaz osebno nebi nikoli delal po treningom z utežmi še aerobnega treninga (ali ločeno – zjutraj/zvečer, še boljše pa na drug dan).
Predvsem ker menim, da z intenzivnim treningom z utežmi že dovolj pospešiš metabolizem (za naslednjih nekaj ur – rezultat je hitrejše kurjenje maščobe v mirovanju), drug še važnejši razlog pa, ker menim, da moraš po treningu čimprej mišice lepo nahranit in jim dat počitek – da jim daš dobre pogoje za rast oz. za ohranit (ne pa telesa še v večji stres (in katabolizem) spravit – z aerobnimi vajami).

Res, da sem že slišal varjanto – da z treningom z utežmi najprej izčrpaš glikogenske zaloge in da pol v aerobnem treningu, ki sledi kuriš zgolj in samo maščobo… samo nekako se mi zdi ta trditev zelo zelo plehka (hormoni)…

Prav tako moram rečt, da svaka čast… da zmoreš po treningu z utežmi še za 45minut na stepper… nevem a sem jest tok brez kondicije al kaj… ampak po intenzivnem treningu z utežmi komaj še stojim (mal te provociram – z drugimi besedami – Ali treniraš dovolj intenzivno???)…

Poleg tega se mi zdi tvoj trening tako tud predolg (1 ura in pol se mi zdi veliko)… 60minut v fitnesu (ogrevanje+uteži) se mi zdi več kot dovolj.

Telo si lahko razdeliš na 2 dela in delaš izmenično (vsak trening drug del, neglede na pavze umes).

Na tvojem mestu bi treniral 3x tedensko z utežmi, na proste dneve pa (2x tedensko) aerobni trening… če ti seveda čas dopušča…

Mogoče sem bil mal oster, ampak samo svoje mnenje podajam (ki ni nujno pravilno…) 🙂
Have fun!!!!!

Se pridružujem in dodajam še to mogčoe bi bila še boljša kombinacija 3x tedensko fitnes intenzivno, 2x intervalni trening. Vendar je zelo pomembo prehranjevanje ker z taksnim načinom se zelo hitro pretreniraš. Tudi samo trening z utežmi je precej.

Lahko pa za spremembo nekaj probaš, poskusi 6 tednov trening z utežmi normalna uravnotežena prehrana, 3x tedensko fitnes, potem pa 3 tedne pavze, spusiš količino OH za malo in namesto tega nadomestiš kalorije z omega 3. Tak me prav zanima kak bi ta stvar delovala.

Poročaj o uspehu!

Lp oliver

PS Js tut po treningu z utežmi komaj pridem do doma ne pa da bi še 45 minut na steperju visel. Maja premisli ali je trening dovolj intenziven.

Kolk ste vi fajn 🙂

Trening, ki sem vam ga opisala izvajam sele tri tedne in sem mela tud sama dvome glede tega, kako pravilno ga izvajam. Sej dobim instruktorja, ne se bat… sam bo treba tcakat do zacetka oktobra.

Sicer je res, da ornk zagrizem, ko na koncu delam se aerobno vadbo, ker mi je ful dobr feeling da se res presvicam, pa da srcek ornk zalaufa.

A je mozno, da je intenziteta premajhna tudi zaradi kilaze? Delam po tri ponovitve x 15. 14 ali 21 kg (kar se tice zgornjega dela telesa). S spodnjim delom se ne ukvaram prevec v fintesu, ker mam obcutek, da kar dosti dela pri anaerobnem delu. Delam le vaje za kvadriceps zaradi stare poskodbe.

Pa ni problema, ce ste “ostri”. Ce povete tako kot je, potem pomaga. Ce ne pa ne 🙂

Lep dan vam zelim!
Maja

Oliver, zakaj predlagas znizanje OH in omego 3 kot si pisal? Kar se tice OH-jev poznam nekaj teorij o znjizanju tako da mi je to jasno. Zanima pa me, zakaj predlagas omego 3 (saj to so “ta dobre” , nenasicene mascobe,a ne?).

Trenutno jemljem lososovo olje ( mam mal probleme z zvisanjem dobrih mascob v krvi) pa kruh z lanenim semenom. Poskusam tudi povecat kolicino sadja in na ta nacin pridobit vitamincke in druge harnilne snovi ( zelenjava in jaz nisva ravno dobri prijateljici, zato nadomestitev s sadjem).

Pozdravcek

Misliš tri serije al tri ponovitve? Kako to misliš, da se ne prešvicaš med anaerobnim treningom? Jaz se veliko bolj med anaerobnim, kot med aerobnim. Lahko, da delaš premal intenzivno. Delaj tako, da maš občutek, da te bo pobralo zraven, mislim toliko, da na rediš toliko ponovitev, da zadnjo še ravno komaj dvigneš. Pa naj jih ne bo več kot tam nekje 8-12. Če jih lahko več, potem raje povečaj težo.

Sadje ima veliko OH, ne ga preveč pojest. Mogoče kakega na dan. Če rabiš vitamine, so tud v zelenjavi, al pa vzameš še kake dodatke. Raje zelenjavo (potrudi se, nekako se prisili).

Ja znižanje OH pripomore k lažjemu kurjenju maščob. Omega 3 (laneno in ribje olje, udovo) pa ima zelo pozitiven vpliv na holesterol in hormone v telesu. Omega 3 (laneno,ribje,udovo) pozitivno vpliva.

Sadje je tak tak js se ga kr izogibam ker fruktoza nima za moje pojme najbolj pozitivnih stvari (kaksen kos ali dva sadja dnevno ni pa za pretiravat). Osebno za pridobivanje vitaminov raje multivitiminske tablete in zelenjavo.

Lp Oliver

Sej se trudim z zelenjavo, ampak mi ze celo zivljenje ne lezi, tako da ne pricakujem zdaj ne vem kaksne spremembe. No, sem sla iz nule na nekaj malega, tako da je ze to napredek v teh okoliscinah.

Nism pa vedela, da ima sadje tako veliko OH. Najraje si ga zmiksan, pa kaksen korencek umes utaknem, pa spijem. Kaksne 2-3dcl soka.

Kar se tice raznih dodatkov v obliki tablet pa se jih izogibam ce ze le da.

Xtrm: 3 krat po 10-15 dvigov. Ocitno bom res morala povecati tezo, ampak ne bi pa rada dobila zdej res ful nabildanih misic. Moram najti neki optimum. Upam, da mi bo instruktor lahko pomagal s tem.

Aja, pa zanima me se, kaksno je “idealno” razmerje B, oh in mascob. Da se vem mal orientirat, ker prevec beljakovin trenutno jem.

Pa hvala za odgovore, ful ste fajn.

To je pa odvisno od vsakega posametnika. Najbolje je mal prakticirat. Najbolje je pisat dnevnik prehrane, pa hkrati si meriš obsege, težo… če maš možnost najbolje maščobo. Sej ti v fitnesu izmerijo procent maščobe.

V kater fitnes pa hodiš?

Trenutno studiram v tujini, tko da na fitnes hodim tam oz tu 🙂 Se morem pa pozanimat, ce merijo mascobo. Kako pa to sploh zgleda?

Sej mal si pisem kaj jem pa to. Sam fora je v tem, da moram to spremenit, ker prevladujejo beljakovine, kar pa ni good. Si moram dati kaksen mesec casa, da mi preide vse tole v navado – BOLJ intentven trening, torej, kto smo ugotovili, pa mal vec zelenjavce. PA mislim, da se bo dalo o kaksnem napredku v okviru enega meseca porocat 🙂

Lepo se (s)mejte

Maščobo merijo s kaliperjem, ponavadi. To so tiste klešče, s katerimi ti merijo kožno gubo na testiranju pri telovadbi. Istp, sam da ti na več mestih izmerijo. So še tud drugi načini.

B je fajn če ješ, OH mal manj, če hočeš hujšat, probi res jest zelenjavo, pa dodaj kake maščobe, sej ni nujn da ravno v obliki nekih tablet, jej velik rib, predvsem losos je fajn masten (če ti ni drago), pa v raznih oreščkih, pa tuna…
Če ti ni preveč nagravžno pit laneno olje…

New Report

Close