Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Hrana – AM

Hrana – AM

Pozdravljeni,

v porodnisnici je hcerkica dobivala AM Aptamil Premature -je nedonosencek. Ko sva prisli iz porodnisnice, sva se zaceli dojiti, ji pa skoraj k vsakemu obroku moram dodati se AM. Ko je jedla Aptamil jo je mocno zvijalo, jokala je po cele dneve in bila rdeca v obraz od napenjanja, zato sem menjala z Nestle NAN Complete Comfort. Ker ni bilo nic boljse, sem poskusila z Novalac AC, pa tudi ni pomagalo. Pediatrinja je svetovala Novalac Allernovo AR. Dokler nismo presli na Allernovo je odvajala blato 1x na 2-3 dni, tekoce in temno zelene barve. Po uvedbi Allernove je ze kazalo, da ji pase mleko, tudi sama sem iz prehrane izlocila mlecne izdelke, saj jo se zmeraj dojim, zdaj pa se spet zvija in jo krci. Zdaj je blato gorcicne barve, ampak trdo in ne uspe se pokakati, dokler ji ne slecemo plenicko in pokrcimo nogice na trebuh. Odvaja 1-3x na dan. Pri odvajanju se tako matra, da se ji tresejo nogice in kot sem ze omenila, brez moje pomoci ne bi uspela. Kako naj ji pomagam, kaj naj naredim, da ne bi bila zaprta, ce temu lahko tako recem glede na to, da kaka vsak dan? Samo se mi res smili, saj jo zelo boli pri odvajanju. Bi mogoce bilo smiselno spet iskati ustrezno AM ali ne? Razmisljala sem ze, da poskusim z DM Bio baby love, ceprav vem, da jo pediatri odsvetujete. Dodajam Sab Simplex in Waya probiotik. Naj samo se povem, da je dojencica stara 7 tednov (gest.starost je sele 41.teden) in tudi to, da se krci tudi po tem, ko se dojiva. Pa res pazim, kaj jem. Tudi glede teze ne vem, v tem tednu je pridobila 160g (2 dni zaporedoma po 80g, 4 dni zdaj pa ji teza ze stoji .. in to je zmeraj tako, je to ok da toliko dni pridobi na tezi?)  Ze vnaprej se vam lepo zahvaljujem za nasvet.

Vse kar navajate, so kar običajne stiske mam nedonošenčkov – ki so res večinoma pogojene z nezrelostjo (in hiperreaktivnostjo) črevesja, precej tudi z zelo nizkim pragom mam za “trpljenje” dojenčka (nekatere jemljejo krčke, zariplost, jok… kot del normalnega odraščanja), lahko pa imajo vir povsem drugje. Celo v tem, da je dojenček preveč na toplem oziroma oblečen v preveč plasti – če jim je vroče, so naši drobižki res nemogoči.

Najboljše “zdravilo” je sicer Čas, a lahko dotlej še marsikaj poskusite: ob zaprtju kakšno žlico ali dve (2×5 mL) Donata Mg (še bolje laktuloze, ki mehča blato – ni odvajalo; Lactecon se dobi v lekarni, dajemo pa 4-5 mL 1x dnevno). Ob zvijanju menjate AM – morda celo na kakšno AC formulo. Če je glavnina prehrane z vašim mlekom, seveda lahko izberete tudi famozni BabyLove kot dodatek.

Pridobivanje teže po dnevih pa je tako neenakomerno, da se z njim ne obremenjujte. Pač pa beležite tedenski prirast, ki naj bi bil v tej starosti res med 150 in 200 grami. Po vaših številkah ste “tam”.

Lep pozdrav, uživajte jesen in se varujte virusov!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Najlepsa hvala za odgovor! Smo menjali formulo (to je zdaj ze 5.menjava) na Baby Love Bio PRE. Se tudi po tem mleku zvija, krci, odvajala je od menjave 2x (5 dni nazaj smo zamenjali), se kar trdo. Po hranjenju je zelo nemirna, pogosto tudi poliva (ce ocenim, pobruha od 10-15ml). Je pa isto tudi ce jé moje mleko, prav tako bruha in postane razdrazljiva. Bruhala ni le po Novalacovi Allernovi AR, ampak jo je ravno ta formula zaprla. Ali je treba z novim AM vztrajati dlje casa ali je 5 dni dovolj da se ze vidi, ce hrana ustreza ali ne? Mucno mi je spet menjati, razmisljam da jo vrnem na Novalac AC, ali pa poskusim Hippovo, ali pa kupim Aptamilovo ADC ali brez laktoze, glede na to, da se je najmanj krcev pojavljalo ravno pri uporabi Allernove? Ne vem vec kako naprej. Kaj mi vi svetujete? Nasa pediatrinja je trenutno odsotna, zato vas prosim za nasvet, kako naprej.. najlepsa hvala za vse nasvete in odgovore!

Lp!

Pozdravljeni,

Moj 10 dni star novorojenček, ki se hrani izključno z mlečno formulo, zadnje 4 dni manj odvaja, 1x dnevno, danes zjutraj pa so se poleg napenjanja v plenički pojavili “bobki”.

Ker med obroki navadno spi, noče piti prekuhane vode, ne vem koliko pa je smiselno mu dati vodo pred obrokom?

Ali mu dajemo kakšen čaj? Zamenjamo mlečno formulo?

Hvala za odgovor

Za Sara392.

5 dni za test je povsem dovolj. In bo res najbolje, da greste na kakšno formulo, ki je brez laktoze, delni hidrolizat (od Aptamila je to tudi ADA – Aptamil Digestive Care). Poliva pa predvsem zato, ker se napenja – nič neobičajnega.

Če ji je Allernova ustrezala glede zvijanja, krčkov, seveda lahko greste tudi na to formulo – zaprtje ob tem je najlažje rešiti s kakšnim Lacteconom (mehčalom blata).

Enkrat bo zanesljivo bolje – trenutne razmere so sicer “tečne” za starše, a prav nič nevarne za dojenčka. Pozornost namenite še podiranju kupčkov, pa tudi načinu pitja po cuclju – če je luknjica na dudi premajhna ali prevelika, lahko poleg mleka “pogolta” veliko zraka, ki jo muči. Praviloma mora iz stekleničke, ko jo obrnete “na glavo” mleko kapljati. Če teče v curku, je luknja prevelika. Če pade kaplja le na vsakih nekaj sekund, pa je premajhna…

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Evi 1850 je bilo odgovorjeno v drugi temi… Na kratko: možna je menjava formule (na IT), dodatek navadne vode (iz plastenke je bolj “okusna” kot prekuhana) ali celo Donata Mg, v skrajni sili (če je res blato trdo in se dojenček zelo napenja) tudi kakšna žlička Lactecona (mehčala blata) enkrat dnevno…

Pozdravljeni,

Se enkrat hvala za vas odgovor.

Smo poskusili s HIPP PRE bio combiotik, sicer je imela nekaj krcev, je pa zacela odvajat bolj tekoce (ne morem reci, da je driska, ker ni, ni pa tudi trdo), temno zelene barve, obcasno malo tudi zelenkasto- rumeno (je delno dojena). Po nasvetu prijateljice sem Wayo zamenjala za Bactoflor, zdaj ga dobiva 2 dni in od takrat lepo kaka, brez jokcanja in krcev.

Koliko casa smem dojencici dajati Bactoflor, lahko na daljsi rok?

Glede barve kakca, nekje berem, da je taksna barva znak alergije, nekje da je posledica krcev, eni pa pravijo da je to zaradi zeleza v AM? Ce bi ona imela kaksno alergijo, bi se to verjetno se kako drugace pokazalo?

Obcasno ima cisto malo pikice na vratu pod brado in zadaj na drugi strani vratu, sam se mi zdijo kot tisti izpuscajcki ki se pojavijo zaradi vrocine…

Lp

Me veseli, da vam na prebavnem področju gre na bolje.

Probiotikov je na tržišču cel kup in noben preparat ni toliko boljši, učinkovitejši, varnejši od drugih, da bi ga priporočila. Vprašanje je le, koliko imajo sploh dobrega učinka. No, vsaj slabega naj ne bi imeli, zaenkrat ni poročil o pomembnih okužbah s probiotičnimi sevi bakterij. Probiotiki niso namreč nič drugega kot bakterije, ki naj bi poselile črevesje, ob tem pa ne bi imele škodljivih učinkov; s svojo poselitvijo naj bi zmanjšale možnost, da se v prebavilih namnožijo bolj nevarne, z boleznimi povezane bakterije. Žal pa za večino probiotikov niti ni podatka, koliko bakterij po prehodu želodca sploh ostane “živih”.

Zelena barva ne izvira iz mleka, tudi iz železa v AM ne, pač pa gre za žolčno barvilo, ki ga izločajo v prebavila jetra (da olajša prebavo maščob). Večinoma se ob prehodu črevesja (tudi s pomočjo bakterij) kemično spremenijo in zelena barva preide v rjavo, rumeno (torej za naše pojmovanje kakca običajno). Če se ne, je barva temno zelena – in to ni nič narobe, ni noben predznak kakšne bolezni ali alergije.

Pikice na vratu? Verjetno res nabrekle znojnice, kot reakcija ne pregretje. Spet nič hudega. “Pridejo in grejo..”

Pozdrav,

New Report

Close