Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija HPV prenos na otroka

HPV prenos na otroka

Spoštovani,

Ginekolog mi je povedal, da je verjetnost za pomembne zaplete pri otroku rojenem vaginalno mami z okuzbo s hpv minimalna.

Zanima me iz vase prakse, koliko je to nevarno za otroka v primeru genit.bradavic? Ali nosenja hpv v ustih?

Izredno me namrec skrbi, da bi se otrok med porodom okuzil, dobil respiratorno papilomatozo. Skrbi me tudi kako bom otroka negovala brez da okuzbo prenesem na njega. Nosilstvo hpv je zelo pogosto tudi v ustih, kar moram vzeti v obzir.

Prosim za pomoc saj sem totalno obupana, da bi resno skodila otroku in sploh ne vem kako bom ob takih strahovih skrbela za otroka.

Bojim se, da bom vsako pikico pri otroku proglasila za bradavico.

kako se s tem spopasti?

Hvala in lep pozdrav

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Vaša zaskrbljenost je res pretirana, skoraj fobija in vam bo zagrenila življenje in veselje ob materinstvu, če si ne boste pomagali – sami ali še bolj verjetno s kakšno pomočjo strokovnjaka, psihologa.

Jaz vam lahko le zatrdim, da v svojih nekaj desetletjih kliničnega dela nisem zasledila primera, ko bi imel zaradi mamine okužbe s HPV in genitalnih bradavic novorojenček težave. Prav tako v Sloveniji tudi papilomatoza grla ni ravno težava otroštva. Tudi zato, ker ženske, ki imajo papilome, ob tem že razvijejo protitelesa iz razreda IgG proti HPV, ki prehajajo poasteljicio in zaščitijo otroka.

Uživajte, naj vam HPV (no, nekatere nosečnice je groza genitalnega herpesa, tretje listerioze, toksoplazme….) ne zagreni veselja v pričakovanju “mladička”. Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za spodbudni odgovor.

Mojo zaskrbljenost je poganjalo dejstvo, da v kolikor bi otrok imel tako hudo bolezen kot je papilomatoza, bi zanj bila kriva jaz. To mi je najhujse.

Kako bi vi na mojem mestu skrbela za otroka- so dovolj normalni higienski ukrepi?

Kaj ce se hpv prenese iz brisace, ko se obrisem po tusiranju na mojo kozo rok/dojke, otrok pa to npr poliže in dobi tako okuzbo v ustih?

Ce imam hpv v ustih, lahko poljubim otroka na licka ali govorim blizu njega?

Naj povem da sem se tudi ze cepila proti hpv, tako da kolikor razumem  bo dojencek prejel ta protitelesa in morda bil zasciten vsaj za nekaj mesecev?

Menite, da lahko pozabim na papilomatozo in zivim normalno materinstvo?

Hvala za vašo pomoč

 

Sedaj mi je pa vse manj jasno. Če ste se cepila, to razumem kot znak, da sploh niste bili okuženi, da nimate genitalnih papilomov, patološkega brisa in podobno. Skratka, da se bojite nečesa, kar (še zlasti po cepljenju) ne boste nikoli imeli – in tudi ne morete prenesti na otroka.

Pa tudi če bi bila okužena, z genitalnimi bradavicami, je tveganje za prenos na otroka minimalno – pa še to ob prehodu preko porodnega kanala, ne z rokami, poljubčki, brisačami ipd.

Seveda je higiena (zlasti rok) ključna – za preprečevanje prenosa kupa drugih virusov, zlasti tistih, ki lahko dojenčka ogrožajo z okužbo dihal. Ti so bistveno bolj realna nevarnost kot HPV.

Živite NORMALNO materinstvo. Ne le živite, UŽIVAJTE ga!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Cepila sem se po okužbi, saj so mi tako svetovali- naj bi bila manjša verjetnost reaktivacije.

Računam tudi, da naj bi s tem sproducirala protitelesa, ki so morda zaščitila dojenčka med porodom? Cepila sem se 2 leti pred nosečnostjo.

Bradavice so mi odstranili, vendar v notranjisti nožnice tipam izboklinice, za katere sicer moj ginekolog meni, da so naravne izbokline nožnice, v kar pa jaz malo dvomim. Ne morem biti 100%.

Torej menite da lahko na papilonatozo pozabim in živim normalno materinstvo? Je to res tako redka stvar da lahko odmislim?

( misel na to, da bi moj otrok zaradi mene hudo zbolel je grozna)

hvala!

Vi kar verjemite ginekologu (genitalne bradavice PRAVILOMA niso v notranjosti nožnice, ampak na vhodu in niso gladke izboklinice, ampak praviloma bradavičaste, kot pahljače, algaste…) in živite dalje mirno ter brez skrbi, z doživljanjem čisto običajnih skrbi mladih mam, ki se bolj dotikajo prehrane, krčkov, nespečnosti in drugih sitnob. Srečno!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close