HPV
Spoštovani,
serološke preiskave na kakšne druge spolno prenosljive okužbe pri pacientih z genitalnimi bradavicami niso predpisane, se pa v zvezi z njimi običajno pogovorimo s pacienti in jim opravimo preiskave, ki so smiselne. V primeru pozitivnega izvida še najbolje “pridete skozi” s sifilisom, terapija je penicilin in je potem vse OK. Paciente s hepatitisom in HIV-okužbo zdravijo infektologi, terapija je zapletena, večinoma pa se da dobro ali vsaj nekoliko pomagati. Najboljša pa je seveda preventiva, dosledna uporaba kondoma je odličen preprečevalni ukrep.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Mi lahko poveste kaj več o mojem izvidu….
Moj primer je takšen: imela sem lletz in dobila takšen izvid: v serijskih rezinah konusa porcije najdem ob zunanjem materničnem ustju displastične spremembe visoke stopnje (cin II in cin III). Displastične spremembe visoke stopnje segajo tudi v endocervikalne žleze. V vrhu konusa je tik ob endocervikalnem robu videti obsežne termične okvare epitelija ter tudi odluščen epitelij, ki vsebuje prav tako displastične spremembe visoke stopnje. Displastične spremembe visoke stopnje segajo tik do resekcijskega roba v vrhu konusa endocervikalno. Lateralni resekcijski robovi so izrezani v zdravo. Fokalno pa najdem tudi blage atipije v endocervikalnih žlezah ob zunanjem materničnem ustju. Endocervikalne žleze so pomnožene in vsebujejo atipije epitelija.
Robovi konusa so obilno termično poškodovani, zlasti endocervikalni rob, kjer segajo displastične spremembe v neposredno bližino resekcijskega roba vrha konusa.
Pa me zanima razlaga tega, po domače, da bom razumela.
Vem samo to, da kar so izrezali je bilo poškodovano in baje se ne ve če je bilo izrezanega dovolj.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
žal mi je, ker ste se potrudili in pretipkali toliko besedila, ampak vam ne morem pomagati – izvid vam lahko interpretira le ginekolog. Za pomoč vprašajte katerega od kolegov na sosednjih forumih. Zdrava pamet in projekcija dermatoloških izkušenj na maternični vrat pa mi govori, da je bilo izrezanega dovolj in da ni panike. 😉 Ampak, kot sem rekla, naj vam izvid komentira ginekolog, ker ne vem, ali trenutne smernice zahtevajo kakšen dodaten varnostni rob.
Lep pozdrav,