Najdi forum

HP in GERB

Pozdravljeni,
v letošnjem letu sem bila zaradi pogostih težav s kislino, bolečinami v grlu, rdeče grlo, bolečinami v trebuhu napotena na gastrkoskopijo, kjer so mi ugotovili pristonost bakterije HP in GERB. Ker sem alergična na penicilnske in makrolidne antibiotike, sem se zdravila z antibiotikoma Fromilid in še enim drugim zdravilom. Po končani terarpiji sem odšla na dihalni test, ki je bil še vedno pozitiven.
Nato me je osebna zdravnica napotila h gastroenterologu, da mi predpiše nadaljnjo terapijo, vendar sem dobila izvid, da so izčrpane možnosti zdravljenja bakterije HP. Mene pa
zanima, če res nimam nobene možnosti več, da se ozdravim te bakterije, in kaj to pomeni za nadljanje moje življenje.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!

V vašem vprašanju pogrešam podatek, če so ob eradikaciji z zdraviloma, ki ste ju dobila, težave minile. Če jih ni več, potem naj vas prisotnost bakterije ne skrbi preveč. Če pa težave niso minile, bi vam svetovala nekaj stvari.
Pravite, da ste alergična na makrolidne antibiotike. Fromilid, ki ste ga jemala, spada prav med te. Katero zdravilo ste še dobila? Zaradi rezistence bakterije HP namreč hkrati zdravimo z dvema antibiotikoma, v vašem primeru Fromilid in Efloran, dodamo srednji odmerek inhibitorja protonske črpalke, na primer Nilar 2 x 20 mg na dan, vse 1 teden, nadaljujemo še 2 do 4 tedne z Nilarjem. Na našteta zdravila alergije niste navedli, tako da se lahko zdravite.
Če težav vač nimate, so potrebne kontrole le, če so na gastroskopiji odkrili katero od sprememb, ki kontrolo zahteva.
Zdravimo namreč težave in bolezni, ne pa izvidov!

Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close