Najdi forum

HOVA

Zaradi nespecnosti in stresa sem odsel v lekarno,,,,nabavil sem si HOVA tablete, hotel sem antistres tablete pa jih niso imeli, zanima me ali lahko jem pred spanjem omenjene tablete HOVA ali ANTISTRES( hmelj, melisa, meta)

naj omenim da imam tablete amyzol 20 do 30 mg pred spanjem, ki pa mi ne pomagajo kaj dosti, ali lahko pred spanjem amyzol tabletam dodam se eno ali dve tableti hova,,,,umes bi naredil malo razlike,,najprej hova nato amizol,,,če pa ne smem kombinirat me zanima ali lahko potem hova jem čez dan 1 do 2 tabletki,,zvecer pa normalno amyzol

Pozdravljeni!

Amyzol (učinkovina amitriptilin) je tako imenovani triciklični antidepresiv. Poleg antidepresivnega ima izraženo tudi sedativno delovanje (pomirja).

Na farmakokinetičnem nivoju med Amyzolom in Hova ali Antistres tabletami ni nikakršnih interakcij – se pravi da Hova ali Antistres tablete ne vplivajo na procese absorbcije, presnovo ali izločanje zdravila Amyzola.

Kljub temu pa lahko prihaja do določenih interakcij na nivoju delovanja. Tako Amyzol kot tudi Hova oz. Antistres tablete imajo izražen sedativni učinek (pomirjajo), kar pomeni, da se ti učinki seštevajo. Povedano drugače, če hkrati zaužijete Amyzol in Hova tablete, slednje lahko potencirajo pomirjevalne učinke Amyzola.

Do ojačanega sedativnega učinka prihaja pri hratni uporabi Amyzola in ognjiča, kamilice, hmelja, pasijonke, šentjanževke, baldrijana, koprive,…

Ker je zelo težko predvideti kakšen učinek bo pri posamezniku imela kombinacija dveh zdravil s podobnim delovanjem vam hkratno uporabo vseeno odsvetujem, kot pa ste napisali že sami lahko zaužijete eno do dve tableti Hova ali Antistres čez dan, zvečer pa raje vzemite samo Amyzol.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Iskrena hvala za odgovor,,,,bi pa imel se nekaj vprasanj, zanima me ali smem jemati naslednje dodatke

1. redno jemlem eno tabletko supradyn vitaminov
2.redno jemlem eno tabletko immunal
3.pred spanjem 1 tabletko dominor (hova mi ni nic pomagal)

Ali smem to jemati neprestano ali je potrebno po določenem času prekinit in pazanima me ali mi lahko katero od teh treh preh. dopolnil povzroča težave z kožo, namrec imel sem probleme z aknami ki sem jih zdravil z roaccutane, sedaj je stanje zadovoljivo in nebi rad z dodatki povzročal da mi koža zopet ponori

lp jure

Pozdravljeni!

Tablete Dominor vsekakor lahko jemljete neprestano, brez prekinitev.

Kar se tiče vitaminov…, pa vedite, da še vedno velja, da je pravi recept za zdravo življenje uživanje raznovrstne prehrane, izogibanje nepotrebnim razvadam (kajenje, prekomerno uživanje alkohola) in aktiven življenjski slog.
Veliko raziskovalcev se ne strinja z idejo, da uravnotežena prehrana potrebuje kakršnokoli dopolnjevanje. Po drugi strani težko rečemo, da vitamini in minerali ne morejo imeti pozitivnih preventivnih in nekateri tudi terapevtskih učinkov.
V današnjem hitrem življenjskem ritmu, ko prehrana pogosto ni ustrezna in smo podvrženi stresu, se vse pogosteje upravičeno sega po vitaminsko mineralnih dodatkih. Dnevne potrebe se stalno povečujejo, ker očitno sedanji način življenja in prehranjevanja zahteva več vitaminov in mineralov, obenem pa raziskave kažejo, da je moderni način pridelave hrane odgovoren za vse nižjo vsebnost le-teh v sami hrani.
Torej glede na odmerke vitaminov in mineralov, ki jih prehranska dopolnila vsebujejo (tudi Supradyn), ne bo nič narobe, tudi če jih boste jemali neprestano. Ni pa potrebno – dovolj bo, če vsake 3 mesece naredite eno mesečno kuro.

Kar pa se tiče Immunala, pa vam takšno uporabo (1 tableto na dan) odsvetujem, ker dejansko ni študij, ki bi dokazovale pozitivne terapevtske učinke (dvig odpornosti) takšnih odmerkov. Poleg tega je tudi znano, da dolgotrajna uporaba ameriškega slamnika lahko privede do ravno obratnega učinka – oslabi imunski sistem, saj dolgotrajna uporaba lahko zmanjšuje število belih krvnih celic. Za ta učinek se še ne ve ali je odvisen tudi od odmerka ali zgolj od časa jemanja.

Zato vam svetujem, da Immunal jemljete po navodilih (3 tablete dnevno do največ 8 tednov) v primeru, da gre za preventivno uporabo oziroma (3-4 tablete dnevno do 10 dni) v primeru, da ne gre več za preventivo, temveč za zdravljenje – na primer prehlada.

Če se odločite za preventivne 2 mesečne kure, bosta dovolj 2 letno (med njima naj bo nekako 3 mesece pavze).
Če pa ga boste uporabljali le takrat ko bo potrebno, se pravi za zdravljenje, ga uporabljajte največ 10 dni skupaj. Pred naslednjim takšnim jemanjem naj bo najmanj 14 dni premora.

Kar se tiče vpliva na kožo, vam načeloma omenjeni preparati ne bi smeli povzročati težav. Do sedaj sam poznam samo nekaj primerov strank, katerim niso odgovarjale Supradyn tablete, najverjetneje zaradi določenih aditivov, saj sami vitamini ne bi smeli »povzročati« aken. Možnost pojava izpuščaj je tudi pri Immunalu, ampak tukaj bolj v smislu alergične reakcije. To boste tako ali tako že na začetku opazil, če ste slučajno alergičen na kakšno od sestavin.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Mi lahko prosim svetujete neke vitamine ki jih lahko jemlem non stop, kako je z Q10. Nekaj kar gre z skupaj z HOVA ali ANTISTRES tabletami ki jih jemlem pred spanjem

Uporabljate lahko praktično katerikoli multivitaminski pripravek, saj je vsebnost vitaminov in mineralov v prehranskih dopolnilih prilagojena vsakodnevnemu jemanju.

Uporablajte lahko Supradyn, Centrum, Centramed, Vitamine in minerale Lekarne Ljubljana, Duovit,… Na voljo so v obliki šumečih ali navadnih tablet. Vitamini in minerali Lekarne Ljubljana bodo kmalu na voljo tudi v obliki vrečk brez nepotrebnih aditivov, ki so običajne sestavine navadnih in šumečih tablet.

Za neprekinjeno uporabo vam odsvetujem edino Bion 3, zaradi vsebnosti probiotikov.

Ne poznam vaše starosti, vašega zdravstvenega stanja, niti morebitne sočasne terapije z zdravili. Običajno pri zdravem človeku, vsaj tam do 45-50 leta dodajanje koencima Q10 ni potrebno. Če se ga že dodaja, potem naj bo v majhnih odmerkih (do 10 mg) v primeru da ga nameravate jemati redno. Odmerek 5 mg koencima Q10 boste našli v Supradynu.
Za krajši čas – npr. mesec dni ob okrevanju po boleznih, po potrebi 2-3 krat letno vam svetujem uporabo 30 mg koencima Q10.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close