Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Hospitalizacija

Hospitalizacija

Pozdravljeni

Babica že leta skupaj z možem živi v tujini. Mama je bila prejšnji teden pri njima na obisku in pogovor je nanesel tudi na njuno zdravstveno stanje. Dedek je potarnal, da so mu diagnosticirali KOPB, vendar se žal ne spomnem, v katerm stanju, bi pa imela vprašanje. Ali je v kakšnem priemeru predvidena hospitalizacija v bolnišnici ali ne? Morda še podatek, živita na Islandiji.
Najlepša hvala

Spoštovana,

diagnostika in zdravljenje stabilne KOPB je ambulantno.
Bolnike s KOPB hospitaliziramo le v akutnem poslabšanju bolezni, kadar imajo bolniki hude težave. Predvsem, če potrebujejo dodajanje kisika vdihanemu zraku (s katetri ali maskami), če pride do popuščanja srca ali do zelo težke sape. Načeloma bolnik čuti- zelo dobro “ve”-kdaj mora k zdravniku ali v bolnišnico.
Je pa preprečevane poslabšanj KOPB zato tako pomembno. Zdravila predpišemo glede na stopnjo okvare pljučne funkcije. Čim bolj je pljučna funkcija okrnjena, več zdravil bolnik potrebuje. Stalno in redno! To je nadvse pomembno vedeti. Tako namreč preprečimo veliko hospitalizacij, ki si jih seveda nihče ne želi.
Prepričan sem tudi, da je vaš dedek že davno opustil kajenje cigaret. Pa proti gripi naj se redno cepi.

Lep pozdrav,

prof.dr. Stansilav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Lepo pozdravljeni

Z velikim zanimanjem prebiram vaše odgovore-čeprav priznam, da ne ravno vseh, saj mi primanjkuje časa. Me je pa presenetil zgornji odgovor, zato vam tudi pišem.

Zapisali ste, da naj se oseba redno cepi proti gripi. Zakaj priporočate cepljenje proti gripi. Kakšen je vpliv cepiva na potencialen razvoj kopbja?

Hvala in pohvale forumu

Spoštovani,

odgovor je zelo enostaven.
Velik del če ne večina poslabšanj KOPB nastane zaradi virusne okužbe dihal.Ob tem – povsem razumljivo – velja: čim hujša je okužba, toliko težje je tudi poslabšanje KOPB.
Seveda nam je vsem znano, da lahko poteka gripa zelo hudo. Saj zato se – tudi zdravi -cepimo zoper to neprijetno bolezen. Ki je še toliko bolj neprijetna za ljudi s kroničnimi pljučnimi boleznim kot je tudi KOPB.
Da zaključim. S cepljenjem proti gripi želimo preprečevati huda poslabšanja KOPB. Kar so v raziskavah, kjer so preučevali potek KOPB pri celjepljenih in necepljenih bolnikih prepričljivo dokazali. Cepljeni bolniki so imeli v vseh tovrstnih raziskavah pomembno manj poslabšanj KOPB kot bolniki, ki se niso cepili. Tako da je nasvetu, da naj se bolniki s KOPB redno cepijo proti gripi, vsekakor verjeti.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Prav tako tudi jaz prosim za pomoč, morda še kakšno obrazložitev.

Od zelo dobre prijateljice oče je tik pred upokojitvijo. Vsa leta se ni cepil proti gripi, saj je proti “tovrstnim načinom” če se tako izrazim. Kakorkoli že, zanima me, kaj storiti v primeru, če je oseba alergična na sestavine cepiva in se zato ne more cepiti proti gripi, kaj ji ostane kot alternativa, da bi preprečila nastanek kopb? Ali je še kakšno drugo cepivo, poleg tistega proti gripi, ki bi imelo podobne učinke?
Hvala za pomoč

Spoštovana,

se pravi, da gre za dva problema-alergije in “alergije” na cepiva.
Ob pravi alergiji na določene sestavine cepiva proti gripi je na voljo tudi cepivo, ki je manj alergogeno.
Večji problem prestavljajo “alergični” ljudje. Se pravi tisti, ki cepljenje odklanjajo. ker vanj ne verjamejo ali zaradi mnogih drugih razlogov. Kaj svetovati njim?
Za bolnike s KOPB kakor tudi za vse druge bolnike s kroničnimi boleznimi je seveda zaželjeno, da ne zbolijo za gripo. Sicer pa-mimogrede – za gripo umirajo tudi mladi, sicer povsem zdravi ljudje. vendar gripa seveda bolj ogroža kronično bolne in starejše ljudi.
Kako se ji izogniti? To ni slabo vedeti, saj nenazadnje cepivo ščiti le pred gripo (influenco) ne pa pred številnimi drugimi respiratornimi virusi. Ki so prav tako aktivni v zimskem času. In tudi neprijetni.
Okužimo se predvsem preko rok. S tem, da se oprimemo z virusi okuženih površin, V javnih prevoznih sredstvih, v nakupovalnih središčih, morda v kinu ali gledališču. Nato viruse z okuženimi rokami prenesemo v nos, kjer se pričnejo razmnoževati in nati širiti po telesu. Če imamo seboj pršilce z razkužilom, ki ga nanesemo na roke, morda tudi na določene površine (na primer na ročaj nakupovalnega vozička) smo že nekaj naredili.
Seveda pa se morajo v času epidemije gripe ogroženi ljudje čimbolj izogibati stikov z drugimi. Torej se nekaj časa držati bolj doma.

lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close