hors, zakaj ne!?
Draga ozdravljena! Jaz sem clean že 10 let. Kaj je psihična kriza najbrž veš, občutek, ko se ti zdi, da brez droge ne bo šlo, trenutki ko pogrešaš feeling, itd. V prvih letih abstinence se pogosto pojavijo taka obdobja. Potem mine in življenje je spet lepo in srečno, ponovno vidiš, da so druge, lepše stvari v življenju. Mogoče se ti bo še kdaj pojavila kakšna manjša krizica (najbrž, ko boš 9 mesecev clean in pa pri 1 letu, itd.) s podobnimi občutki, a zdaj že dobro veš, da jo lahko premagaš. Ker si jih že kar nekaj. Potem počasi ponehajo. In želja izgine. Spomin na tisti feeling izgine v pozabo. In kot si že opazila, je veliko lepših stvari, ki se jih lahko veseliš. Uživaj v življenju. Lp
Mogoče vam bo v pomoč to, da so raziskave pokazale, da se v času uporabe droge vzpostavi podzavestni refleks, ki vas nezavedno nenehoma sili v ponovno jemanje. Še posebej se to pojavi če ste skupaj z ljudmi s katerimi ste to počeli ali se nahajate v prostoru, kjer ste drogo uporabljali. Torej ne gre zgolj za željo ampak za avtomatizem ki se je vpeljal v času uporabe droge. To morate nekako racionalizirati, vedeti, da se to dogaja, da se to vsem dogaja, da niste nekaj posebnega in da morate preprosto zdražati in premagati ta avtomatizem, ki ne služi ničemur dobremu a je vseeno prisoten in nadležen. Logično kajne a veliko težje je to premagati, ker je tu logika proti nenehnim podzavestnim mehanizmom.
zato je dobro, da morda vsi ki imate tako težavo prosite za pomoč psihologe in druge strokovnjake, ki vam bodo v pomoč ko je kriza neznosna. Dobro je tudi navezati stike s prijatelji in z njimi o tem odkrito spregovoriti. Povejte jim danes imam tako željo po tem, pomagajte mi, da jo premagam, pojdimo v hribe itd…
absolutn o vztrajanje, ne imeti stike s staro družbo, aktivnosti, šport, ali pa si ga tu pa tam privoščiš, ne da bi se ga spet navlekla, npr. si ga privoščiš za rojstni dan ali božič ipd. ali pa raje pojdi po kakšne tablete, če čutiš preveliko željo, ti zdravnik že da kaj v ta zadnjo.
zavedaj pa se,, da te bo to mogoče celo življenje spremljalo…celo življenje boš sanjala o horsu…meni v sanjah še nikoli ni ratalo, da bi se zadel in ko se zjutraj zbudim…bi lahko, pa ne bom…
lp
js sm isto bivša narkomanka, in nism se drogirala zarad tega ker bi mela težave,kokr je napisla tančka,.egoistični-to so starši,ker v tistem trenutku ko se zavejo da se je otrok začel fiksat,se začnejo sprašavat,kaj so oni narobe nardil,pa kaj bo z njmi,kako bodo preživel vse to, sori to je egoizem,k se tastari niti ne sprašujejo kako se pa otrok v tistem trenutku počut,fak no,sam kaj bojo oni,kaj bo z njmi,kaj so oni narobe nardil.sori mami,tuki se gre zame a ne štekaš sam zame.sej nevem, če me kdo razume kaj hočem povedat,sam js sm to dožvela,in ko sem se pucala zaklenjena doma,ko se tud premikat nism mogla,bi se fentala če bi se loh,so tastari mislil sam na to kako se bo hčerka spucala,boli njih kurac kok trplenja pa vsega je treba dat čez,važn da se oni dobr počutjo in nimajo slabe vesti,ker so mi pomagal,faaak.
pa še to,čestitam vsem ki vam je ratal,sej ni tok zajeban,če maš taprav folk okrog sebe,men se ne da več pucat, pa znova začenjat,dost mam tega
Pozdravljeni!
Tudi jaz se oglašam da sem še vedno ok. Sploh ne vem mnde brez vsega 2 leti pa pol brez horsa pa nimam pojma 4 leta ?? ma saj ni važno..Ne morem vrjet da sem se gdaj drogirala.. Kaj se mi je pa naredlo, nisem mogla vrjet. Ko sem se nekaj časa družla z eno punco za katero sem pol šele čez par mesecev skužla da se je zadevala in to ko sma se družle!!! Pa sem čutla teh nekaj mesecev tako negativno energijo.. sam da se je zadevala js sm pa že vse skupaj tak odmislila da sploh nisem to vidla.. Skoz je vedla da mrzim hors, pa je vseeno.. Pa mi je ravno.. Ljudje, 8 let metadona heroina kokaina pa kaj vem kaj še je blo dost. Rekla sm ji da me je sram da tako zjebana hodi zraven mene pa da js ne rabim takih ljudi. Zdaj gledam na sebe in zraven mene bodo ljudje ki so clean. Travo še toleriram, še alkič mi ne sede.. No in sem ji še rekla ko bo čist ok se lahko oglasi prej pa ne… Mislim da nisem žleht da sm dala tak pogoj. Meni se ne da več z takimi ukvarjat. Pa no, js pa moj fant sma mela skoz službo, stat nisem mogla pa sm šla v službo. Zdaj ko gledam ka folk dela, doma vse pokrade, ne delajo .Pa še nekaj, ko so me včasih strašli da bom celo življenje mislila na hors pa ga sanjala pa družba… sploh ni res, če slučajno pomislim na hors pomislim na nekaj kar je največja bedarija na svetu. Če vidim staro družbo še kerga pozdravim za ostale mi je ravno… sanjam ga pa sploh ne. Zdaj razumem zakaj so bili eni tolko proti drogi..
pozdravljeni!
kar nekaj časas je minilo odkar sem odprla to temo… in se nazadnje oglasila… in toliko stvari se je vmes zgodilo… naj povem, da sem od zadnjega zapisa ponovno padla noter za cel en mesec in potem.. ne vem kaj mi kliknilo in sem se odločila, da preprosto ne bom vec prenasala tega , bi ne bi, zakaj ja, zakaj ne in sem preprosto… Nehala sem, enkrat za vselej, popolnoma sem clean in bom tudi ostala. imam celo gručo novih prijateljev, spoznala sem tudi novega fanta, ki me spoštuje im me ima resnicno rad, predvsem pa me osrečuje… imam kopico novih hobijev, naucila sem se bordat 😉 redno igram poker in to zelo uspesno 🙂 ponovno skrbim zase in izgledam boljse kot kdaj koli… v glavnem sem srecna in zadovoljna sama s sabo…. naučila sem se tudi nekaj zelo zelo pomembnega : ce se enkrat odločiš in vztrajaš je vsak dan znova lažji, dokler ne pride dan, ko sploh ne pomisliš več nazj ko se počutiš krasno in si … srečen, zaradi sebe in življenja, ki ga vsak dan znova ustvarjaš sam …
hvala vsem…
pozdravčke
Hej
Se strinjam z vprejsne postavljenim vprasanjem. Si prepricana ,da si zelis ziveti brez droge? Jest sem sam pri sebi opazil,da sem ze dostikrat prisel do tocke kjer sem resnicno mislil,da zelim prenehat ,a temu le ni bilo tako,saj sem kasneje ugotovil(po mesecih abstinence),da tega resnicno nezelim in da sem spet lepo samega sebe prinesel okoli. To se mi dogaja ze deset let in po treh detoxih in dveh komunah sem se vedno na istem,no ne cisto saj sedaj ze leto pijem samo metadon. In sedaj spet mislim,da sem se pa sedaj res odlocil a se bojim,da nebo spet isto. Odvisnost je res manipulativna kurba. Moje mnenje je da ce si resnicno zelis tega bo zelja z dovol truda izginila,ce pa ne bo pa vstrajala dokler bos zelela. Moras pa se tudi zavedati da zelja bo prisotna skozi celo zivljenje in samo od tebe bo odvisno kaksen bo konec. Vem da sem sam se naslabsem kot ti in upam da nezameris ker pametujem….
Lep pozdrav