Hormonsko odvisni rak dojke in Novaldex
Moja mami ima tega in so ji na njeno željo odstranili celo dojko. Zdaj je dobila Novaldex. Sem šele začel prebirat literaturo na to temo.
Ugibam ampak a je možno da večina teh rakov nastane zaradi estrogena ki ga je ob precejšnjem zmanjšanju progesterona med menopavzo enostavno preveč? Nato ženske jemljejo Novaldex ki delovanje estrogena zavira. Bi mogoče dodajanje progesterona pomagalo pri uravnoteženju estrogena?
Obstajajo progesteronske kreme (nesintetične), ki so narejene iz neke korenine ki je po zgradbi tako podobna progesteronu da telo to snov sprejme za progesteron in se nanjo enako odziva kot če bi dobivalo pravega. Vem da so nekatere ženske pri zdravljenju neplodnosti imele uspehe s to kremo, ker jim je primanjkovalo progesterona – zgolj poznam to tematiko ker imava z drago problem pri zanositvi.
Zdaj a to pomaga tudi pri zmanjšanju estrogena… samo ugibam. Sem pa pomislil na podporo zdravilu Novaldex s to kremo.
Bral sem stranske učinke tega zdravila in so kakršni so, me pa zanima kaj bi se dalo narediti v smeri podpore zmanjšanju teh stranskih učinkov s spremenjeno prehrano. Kaj bi mami lahko jedla da bi pomagalo pri teh učinkih?
Naj povem da je začela korenito spreminjati prehrano in jemati vse tisto (olja, oreščke, semena, sadje, zelenjava…) kar pomaga že nasplošno za zdravje, sploh pa tisto kar pomaga preganjati raka, tako da je kakršenkoli nasvet v zvezi s prehrano in Novaldexom zelo dobrodošel.
Se pa vprašam ali ne bi bila vseeno boljša prehrana v smeri omiljanja učinka estrogena, kot jemanje vsega po vrsti, ker navsezadnje vsa ta izbrana bio/zdrava prehrana tudi ni poceni. Če ta rak nastaja samo zaradi estrogena, bi mogoče kaj bilo za v usta tudi kar ni samo Novaldex. Mislim v smeri podpore temu zdravilu. Kakšne imate vi izkušnje?
Aha, zdaj sem prebral da pri ženskah v menopavzi estrogen nastaja v maščevju in nadledvičnih žlezah. Maščevje se zdi celo bolj povdarjeno. Mami sicer nima problemov s prekomerno težo, bi pa se verjetno lotila izgube odvečne maščobne mase, ker z vztrajnostjo nima težav, če bi to kaj pripomoglo. Kaj mislite?
Pozdravljen Spike,
nisem strokovnjak za to podrocje, sem pa prebolela 100% hormonsko odzivnega raka dojke (100% na estrogen in 100% na progesteron), prejemala sem 2 leti injekcije Zoladex, ki so ustavile delovanje jajcnikov in me spravile v umetno menopavzo, se vedno pa jemljem Nolvadex.
Zbolela sem pri 45. letih, se pravi pred menopavzo, in nikoli nisem imela prevelike telesne teze; tumor pa je bil odziven na oba hormona, tako da ce sem to prav razumela, dodajanje progesterona v kakrsnikoli obliki zame ne bi bilo dobro.
Kar zadeva prehrano, se izogibam predvsem stvarem, ki vsebujejo obilico fitoestrogenov (soja in podobno), ker, ce prav razumem, bi jih telo lahko zamenjalo za pravi estrogen.
Predlagam, da se vasa mama glede takih dodatkov posvetuje s svojim zdravnikom na OI – moje izkusnje so zelo dobre in sem vedno dobila odgovore na vsa vprasanja.
Pa se to, zelo lepo je, da se tako zanimate za mamino zdravje in jo podpirate. Prepricana sem, da ji to zelo veliko pomeni in je srecna, da ima takega sina.
Srecno.