hormonsko neravnovesje in bolecine
pozdravljeni, imam 22 let. 31.8. sem prenehala z tabletkami Cerazete, takrat sem tudi bila na pregledu in mi je G nasla policisticne jajcnike. Menstruacijo sem po prenehanju jemanja dobila 6.10. in je trajala 6 dni, je bila kar mocna in pa nekaj vec krcev kot v preteklosti(nazadnje sem neko pravo menstruacijo imela pred dobrim letom ker saj veste pri cerazete ni krvavitve pac vsaj jaz ne nisem imela). Naslednja menstruacija je bila 21.11. prav tako 6 dni. No in sedaj jo se cakam, po koledarju naj bi prisla v roku par dni. Cikel kot vidite imam vec kot 40 dni. Zanima pa me, ce ste se kdaj srecali z primerom, da bi nekaj dni pred, med in po koncu menstruacije bolele obe roki? namrec na spletu ne najdem odgovora ce bi kaksno hormonsko neravnovesje lahko povzrocalo bolecine v rokah in med lopaticama. Med jemanjem tabletk teh tezav nikoli nisem imela ko pa sem prenehala pa so me zacele boleti in zdaj konstantno bolijo od takrat. Bila sem tudi na MR in je pokazalo samo izravnano vratno lordozo.
Hvala in lp
Spoštovani,
konkretno takšnega primera težav z bolečino med lopaticama in v rokah v času tik pred, med in po M nisem še srečal, ampak ga lahko pojasnim le z enakimi argumenti kot druge težave, ki so ciklične. V času M veljajo specifični hormonski pogoji, na katere se ženske odzivate zelo individualno, včasih povsem unikatno. Bistvo prepoznave tovrstne povezave je vezava na ciklus. Karkoli se dosledno pojavlja vzporedno s ciklusom je zelo verjetno tudi dejansko povezano z njim. Včasih se začasno objektivne težave psihično tako fiksirajo, da se pojavljajo še leta dolgo s ciklusom kot “pogojni refleks”, odvisno od tega, kako ženska neko takšno tegobo vgradi v svoj življenjski slog. Če se naučite s težavo živeti, ne da bi jo uporabljali kot pogovorno mašilo (jamranje), potem obstaja velika verjetnost, da se bo počasi umirila in sčasoma izginila. V kolikor pa težavo ob vsaki menstruaciji razglašate svoji okolici kot obliko socialne komunikacije, pa obstaja velika verjetnost, da bo ostala, ne glede na to ali zanjo obstaja objektiven razlog ali ne. Skoraj edini objektiven in potencialno resen razlog za tovrstne težave bi bila “oddaljena endometrioza” (izven področja trebušne votline), ampak upam verjeti, da je to bilo z MR preiskavo izključeno.