hormonsko neravnovesje
Spoštovani,
imam 26 let in imam že nekje iz pubertete (predvidevam, da nekje od prve menstruacije, ko sem bila stara 13 ali 14 let) težave z neredno menstruacijo (včasih na 30 dni, lahko pa 3 mesece nič), zadnje čase veliko močnejše menstrualne krče, težave z močno tesnobnostjo, zelo nizek pritisk, omotičnost, močno utrujenost… te težave so bile sicer nekaj let, ko sem živela na obali bolje, vendar so se mi kakšna 3 leta nazaj vrnila. Lani junija sem opravila samoplačniški test hormonov za katerega mi je potem ginekologinja rekla, da ni ok in da bi bilo fino, če začnem jemati kontracepcijske tabletke (ki sem jih že jemala od 15 do 18 leta in jih nikakor ne bi več) in sem zdravljenje zavrnila. Potem so me prestavljali za pregled pri endokrinologu in tako je šel čas naprej jaz sem pa vedno bolj utrujena od vsega skupaj.
Prosila bi vas, če mi lahko poveste kaj bi se na podlagi izvidov, ki vam jih prilagam spodaj, dalo narediti in kakšna je pravzaprav diagnoza?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Jazzz
S-TSH- 2.8
S-T4 Prosti- 14,77
S-T3 Prosti- 4,16
S-estradiol- 63,50
S-testosteron- 0,722
S-Progesteron- 1,06
S-LH- 32,49
S-Prolaktin- 27,63
DHEA-S – 8.20
S- FSH- 8,34
Pozdravljena!
Problematicna je vrednost scitnice (idealno je okoli1) – od tod izvira vasa utrujenost, prenizek
je tudi progesteron, ki lahko ze dalj casa vpliva na ostale tezave.Potrebujete testiranje celostnega terapevta, ki bo ugotovil vzrok za vase tezave (izcrpanost, kar se tice mineralov in vitaminov, dolgotrajen stres, tezke kovine…). Za vec informacij, kako poteka tako zdravljenje, lahko poklicete v ordinacijo.
Vse dobro!
Pozdravljeni!
Pred 4 meseci sem rodila in polno dojim. Imam tezave z tezo(nisem shujsala niti kilogram v sterih mesecih), razdrazljiva sem, misli so negativne, volje za telovadbo ni( se kr prisilim),volje nimam prehranjujem se zdravo in ne jem sladkarij ali cipsov.
Tudi izvide za scitnico in zelez sem dobila in je dobra krvna slika.
Zanima me vase mnenje kaj naj bi to lahko povzrocalo?
Ce se lahko kasen test naredi in koliko to stane?
Hvala za vas odgovor.
Lep pozdrav
Spostovani!
Pomembno je, v kaksnem stanju ste bila pred nosecnostjo. Organizem je optimalno usmerjen v razvoj otroka,
posledicno mati lahko izcrpa zaloge mineralov in vitaminov.V casu dojenja niso priporocljive diete in razstrupljanje, lahko pa izlocite sladkor, uzivate veliko zelenjave, le hladno stiskana olja…Hormonski sistem pogosto potrebuje vec mesecev, da pride do ravnovesja. Glede na to, da ste razdrazljiva, vam priporocam kuro z B vitamini.
Ce se stanje ne bi popravilo, lahko poklicete v ordinacijo, da se zmenimo za nadaljne korake.
Vse dobro!
pozdravljeni!
stara sem 30 let in imam ze najmanj 10 let aknasto kozo v predelu brade,hrbta….pojavijo se mi nekaj dni pred menstruacijo,ko jo dobim se mi akne zacnejo susiti…
druga stvar je da se ze nekaj casa trudim drugic zanositi…prvic sem rabila nekaj mesecev da sem zanosila in tako rodila v letu 2012.potem smo planirali drugic zanositi kar mi je uspelo zanositi celo v 6 mesecih in sledil je spontani splav…sedaj se trudim in nikakor ne morem spet zanositi povejte mi ali je mozno da je vse to povezano s horm.neravnovesjem?hvala in lp
Spoštovani!
Pristop k težavam z zanositvijo mora biti ravno tako celosten, kot pri vseh drugih zdravstvenih težavah.
Na vsak način najprej preverite hormone (predvsem progesteron,estrogen in testosteron),saj spontan splav kaže na to, da vam lahko primanjkuje progesterona. Priporočam tudi merjenje telesne temperature, da bi vedeli, če redno prihaja do ovulacije (navodila in diagram za merjenje dobite na spletu). V primeru, da ste imeli stresna obdobja, lahko telo za hormonsko ravnovesje, porablja več spolnih hormonov. Ne vem, kako vitalen je na splošno vaš organizem (pomanjkanje mineralov, prenizka ali previsoka telesna teža, stanje črevesja in zob…).
Za bolj izčrpen odgovor mi manjka več podatkov.
Vse dobro vam želim!
Pozdravljeni,
vceraj sem bila v laboratoriju, ker moje tezave se vedno otezujejo moj vsak dan. Krvna slika je vredu. V pogled vam paposiljam se hormonsko sliko in prosim za komentar.
Ze v naprej se vam najlepse zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav.
Samoen
S-T4 Prosti 12.00 – 22.00 Rezultat: pmol/L 14.22
S-T3 Prosti 3.1 – 6.8 Rezultat: pmol/L 4.14
ESTRADIOL
ŽENSKE: Rezultat: ng/L 150.6
-folik. faza: 12.53-165.5
-ovul. faza: 85.78-489.0
-lutealna faza: 43.82-211.0
-postmenop: 5.0-54.72
-noseč. 1.trim: 215-4300
S-Progesteron
Rezultat:μg/L 5.43
ŽENSKE:
-folik. faza: 0.2-1.5
-ovul. faza: 0.8-3.0
-lutealna faza: 1.7-27.0
-postmenop: 0.1-0.8
* naslednji dan po pregledu sem dobila menstruacijo.
spoštovani!
po več letih neuspešneg iskanja vzroka za popolno odstotnost menstrualnega cikla (neplodnost) se vračam na začetek. Stara sem 37 in po prvem porodu pri 29 nato uporabi mirene 3 leta, po odstranitvi menstruacije nimam več. 3 leta obiskujem neplodnostno ambulanto vendar vzroka ne morej ugotoviti. Res pa je, da so mi testirali le spolne hormone, ter TSH, ki so nekako v mejah normale oz. kažejo na zmanjšano rezervo jajčnikov. To je še vse razumljivo, vendar kljub temu, da nimam več ovulacij, bi moralo priti do vsaj nerednih kravitev….Poleg vsega imam težave z nočnim potenjem, hudim nihanjem razpoloženja in nasploh pomanjkanjem energije, ter razdražljovostjo. Tudi lbidio je zelo slab. SUha koža in lasje.
kaj vse je potrebno testirati, da bi mi lahko nekako pomagali izboljašati kakovost življenja.
Najbolj me skrbi popolna izguba M že pri 33 (to je 3 leta nazaj. oz že ob uporabi Mirene se je hormnonski sistem verjetno sesul le, da nisem tega opazila)
hvalva
SpoštovanI!
O škodljivosti Mirene je v tujini vedno več potrjenih dokazov. Poleg Mirene so lahko tudi drugi vzroki, zaradi katerih je prišlo do takega hormonskega neravnovesja (stresna obdobja, neredna in osiromašena prehrana – predvsem preveč sladkorja in ogljik.hidratov in posledično pomanjkanje pomembnih substanc, kronični virusi in bakterije, stanje zob, prisotnost težkih kovin..).Na podlagi celostnega pregleda bi bili ugotovljeni pravi vzroki, kar je podlaga za zdravljenje.
Lep pozdrav!